Temat: Ciechan Miodowy
Lokal lokalowi nie równy. W jednym to samo piwo kosztuje 6 zł a drugim 10. Dlaczego? A dlatego że w jednym pijesz na drewnianej ławce a w drugim siedzisz w wygodnej sofie i oglądasz Canal+. Jest to wartość dodana która musi być wkalkulowana w cenę asortymentu, jesli wejście do knajpy jest darmowe.
Zgadza się, róznice w czynszach ze względu na położenie lokalu, czynniki o których wspomniałeś powodują że ceny w poszczególnych punktach mogą być zróznicowane. Pytanie czy aż tak bardzo? W to że butelka piwa na Długiej musi być droższa od piwa z browaru restauracyjnego na wrocławskim rynku uwierzyć jest mi ciężko. Pozwolisz, że po raz kolejny posłużę się przykładem pobliskiej Cegielni, położonej kilka metrów bliżej tuż przy zbiegu ulicy Długiej i Przesmyku. W ubiegły wtorek lali z kija Irisha z Kormorana, 2 tygodnie temu mieli dodatkowo Żywe. Pomyślmy jakie musieli ponieść koszty by uruchomić wyszynk piwa na rynku bydgoskim niszowego. Po pierwsze instalacja, a ta kilka tysięcy złotych kosztuje, browar z Olsztyna to nie koncerniak, za umowę na wyłączność instalacji nie funduje. Tak samo z resztą nie daje parasoli, krzesełek i płotków do ogródków piwnych z firmowym logo, dedykowanego szkła, podstawek, popielniczek, ręczników barmańskich, kalendarzy i innych szeroko pojętych gadżetów. Trzeba wyłożyć kaucję za kegi, a każdy taki keg to wydatek rzędu przeszło 100 zł. Instalację trzeba regularnie czyścić i serwisować. Proceder ten nie jest tak łatwy jak w przypadku serwowania np Żywca, kiedy to cały szereg knajp oferuje produkt tego samego dystrybutora w skali całego miasta i "opieka" nad poszczególnymi punktami działa na bieżąco. Irisha oferuje obecnie tylko Cegielnia w skali całego miasta i jest to jedyne piwo z tego browaru w formie lanej w Bydgoszczy. Trudno więc oczekiwać, że obsługa sprzętu jest rónwnie sprawna i równie tania, powoduje to konieczność myślenia do przodu i działania z wyprzedzeniem. Często z resztą coś szwankuje na tej linii bo już kilka razy zdarzyło mi się, że albo piwa beczkowego w ogóle nie było, albo dotarło ale instalacja nie umyta i trzeba czekać a do kiedy to nie wiadomo. O kosztach transportu nie wiem, nie mam pojęcia jak cięzko zakupić to piwo w hurtowni ani czy jest na stałe w asortymencie. Faktem jest że coś znów trzeba doliczyć.
Serwując piwo butelkowe bardzo wiele problemów odchodzi na bok. Trzeba zapłacić pierwszy raz kaucję za butelki. Nie trzeba myć kufla/szklanki po każdym bo co drugi wychyli z gwinta. I w Cegielni płacę 6 zł, a w Browar Pubie za butelczynę tego trunku 8 zł i to jest najniższa cena, o pozostałych było już wyżej. Jeżeli ten lokal nie jest połozony na złożu ropy/gazu ziemnego to inaczej nie jestem w stanie logicznie uzasadnić tych rozbieżnośći niż najzwyklejszym pozycjonowaniem cenowym i chęcią wyduszenia nieco grosza od klienta, który znać się zna nie za bardzo, ale chciałby spróbować czegoś nowego więc...
Patrząc jednak na temat z Twojej perspektywy całkowicie się zgadzam, że pod tym kątem lokal typowo degustacyjny przeznaczony dla piwoszy powinien mieć ceny odpowiednio skorelowane z delikatesami aby jego oferta była uzasadniona ekonomicznie. Pytanie czy mamy w Bydgoszczy takie specjalistyczne knajpy i czy ów pub do takich aspiruje ?
Nie mam pojęcia do czego aspiruje lokal z dwoma kurkami piwa masowego i 30 butelkami z piwem po cenach z kosmosu. Ktoś chciał rozjaśnić tą bydgoską monotonię ale wykonanie zasługuje w mojej opinii na krytykę a nie pochwałę. Mam własne oczekiwania wobec knajpy i niestety polityka prowadzona przez włodarzy pubu ich nie spełnia.
Wystarczyło by wyrzucić te wszystkie szkła z półki o których obsługa nie ma pojęcia co jest w którym ani które skąd pochodzi i w ich miejsce podpiąć jeszcze jeden kranik z czymś ciekawym i prowadzić rotację tak jak wrocławski Czesky Raj, kraowski Non Iron czy niedawno otwarta Czeska Baszta z Warszawy. Niech wtedy Ciechan kosztuje 9-10 zł, takie rozwiązanie będzie mi odpowiadało bo będzie unikalne w skali miasta i na pewno wpadałbym tam co jakichś czas na piwko. W obecnej postaci nie ma o tym mowy.
Piotr Kowalski edytował(a) ten post dnia 12.02.11 o godzinie 23:53