Temat: Gdzie znaleźć dobre jedzonko w Bielsku?
Tomasz S.:
Stodola? Wolne zarty. To dla mnie idealny przyklad jak pizza powinna wygladac oczami typowego Polaka: nawalone jak najwiecej bez ladu i skladu na jak najgrubszym ciescie. Bo wiadomo: Polak musi sie nazrec. Jak pizza nie miesci sie na stole, a po zjedzeniu mega-porcji jeszze zostaje pol pizzy na stole - to znaczy, ze pizza byla taka jak powinna. I do tego obowiazkowo "sos pomidorowy" czyli keczup z Tesco po 3 zl za 20 litrow. Kompletnie bez smaku i bez pojecia.
Bylem tam dwa razy i moja noga wiecej tam nie postanie.
Najlepsza jaka do tej pory jadlem w BB byla w Sorrento. Lokal prowadzi Wloch, wiec i atmosfera jest typowo wloska: obsluga generalnie sie nie przemecza. Ale pizze robia swietna.
Ale to raczej nie jest lokal dla amatorow "pizzy po polsku".
Świetnie, że się wypowiedziałeś na ten temat bo jestem fanem pizzy w prawdziwym włoskim stylu i mam dwa pytania. Pomimo tego że mieszkam niedaleko tej pizzerii i często przechodzę obok niej nie miałem okazji tam wstapić, może dlatego, że w Bielsku jeszcze nie zjadłem dobrej pizzy, ale nie ważne.
1. Jakie ciasto ? Musi być cienkie.
2. Jaki ser ? Musi być mozarella.
3. Jakie dodatki do pizzy ? Coś poza czosnkiem i keczupem. Np oliwa extra virgin ?
Tak na marginesie, najlepsza włoska pizza to ta prowadzona przez Włocha w Żywcu. Niestety nie pamiętam nazwy, ale coś z "Roma" chyba.
Jacek Śliwiński:
Gdzie to jest?
Na piastowskiej. Jak jedziesz od dworca w stronę Hulanki, to przed zjazdem na Makro/Stare Bielsko po prawej stronie. Nie da się nie zauważyć.
Marek Z. edytował(a) ten post dnia 23.02.13 o godzinie 17:40