Natalia Kukawska

Natalia Kukawska mama na cały etat

Temat: ekologia w kuchni i dla zdrowia

Dzielmy się pomysłami, jak można ekologicznie i zdrowo gotować! Ja na przykład zaczęłam na parapecie hodować zioła, a wszystkie owoce i warzywa kupuję bezpośrednio od rolnika. Swoją dietę przeorganizowałam tak, by jeść je co najmniej 5 razy dziennie. Kupiłam również piekarnik do chleba i teraz sama go wypiekam :-) Przyznam, że smak zupełnie inny, a przede wszystkim taki chleb nie zawiera żadnych spulchniaczy! Jestem dopiero na początku zmian, ale już czuję, że ograniczenie chemii znacznie wpłynęło na moje samopoczucie - czuję, że mam więcej energii! :-)
Beata Maliniewicz

Beata Maliniewicz właściciel, Mobilny
Dietetyk

Temat: ekologia w kuchni i dla zdrowia

Jestem zdecydowanie za kuchnią ekologiczną! Kiedy trafiam do Organic Farma Zdrowia, potrafię pół sklepu wykupić! Ostatnio zakochałam się w nowym rodzaju komosy: Quinoa. Jak tylko będziecie mieli okazję spróbować, to polecam.
Martyna Ciechowska

Martyna Ciechowska Student, Uniwersytet
Warszawski

Temat: ekologia w kuchni i dla zdrowia

Ja próbowałam - faktycznie dobra, ale przede wszystkim zdrowa! Jeśli chodzi zaś o ekologiczną kuchnię, to dwie rzeczy w mojej lodówce muszą tylko i wyłącznie eko. Pierwszą z nich jest mleko, a drugą jaja. Mleko ekologiczne ma średnio o 68% wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. A ekojajka mają o 2/3 więcej witaminy A, dwukrotnie więcej kwasów tłuszczowych omega-3, trzykrotnie więcej witaminy E, 4-6 razy więcej witaminy D, siedmiokrotnie więcej beta-karotenu. Tutaj zdecydowanie widać wyższość ekologicznego! Jeśli chodzi o inne produkty, to nie uznają kupowanych przetworów - wszystko robię sama, mimo ze jestem taka młoda ;-)



Wyślij zaproszenie do