Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Adam Jędrysik:
Witam.
Chyba nie widzę tutaj wątku z fotografiami...zaczniemy?

Z ostatniej sesji sushi:
>

Z tych wszystkich zdjec, najlepsze jest zdjecie z "zulikami". Dobra temperatura, nie mocno "zszopowana" i nie ma przepalow. Reszta dla mnie do kosza.Piotr Biesiadecki edytował(a) ten post dnia 21.02.11 o godzinie 12:32

konto usunięte

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Piotr Biesiadecki:
Dla Ciebie moze nie sa "przepaly" , ale dla mnie sa "przepaly" nie na potrawach, a na talerzach, a poza tym sa to "zimne zdjecia". Popracuj troche z temperatura swiatla. Powinno byc w granicach 5500K.Piotr Biesiadecki edytował(a) ten post dnia 21.02.11 o godzinie 12:29


Widzisz, nie spotkałem się z pokazywaniem potraw w tem. 5500. szczególnie w fotografii reklamowej.
Efekt sam oceń http://www.sushimatsu.pl
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

No coz, jesli nie "widzisz" ze zdjecia sa "zimne", to juz Twoja decyzja akceptacji takich zdjec. Piotr Biesiadecki edytował(a) ten post dnia 28.02.11 o godzinie 10:33
Alicja Kołodziejczyk

Alicja Kołodziejczyk freelancer ,
fotograf ,
fotoedytor

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Jest teraz tendencja na pokazywanie potraw w zimnej kolorystyce , oczywiście to kwestia gustu np tu http://www.kwestiasmaku.com/galeria_potraw/zdjecia_pot...
Bardzo lubie tą galerie , inspiruje mnie.
A twoje fotki są straszne , i w tym przypadku nie ma znaczenie czy temperatura jest wyższa czy niższa . Tak po za tym we wszystkim trzeba mieć umiar i najważnejszy jest efekt końcowy , jak mam ochote na jedzenie przedstawione na fotce to znaczy że jest ok , nie ma tu żadnej filozofii.
Adam Jędrysik

Adam Jędrysik fotografia /
zarządzanie barwą

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Piotrze, prosiłem o argumenty za "do kosza" bo nadal nikt nie wie dlaczego...

Twoje przykłady to niedoświetlone pstryki przedmiotów bez kontekstu, co tu porównać?
Że balans bieli jest "poprawny" na cieplejszych wersjach?
Tylko co z tego, że jest poprawny skoro np. ogólnie ciepła potrawa pokazana w takiej temperaturze będzie bez kontrastu i ciężko mdła?

Bardzo fajne fotografie Artura. Wygląda świeżo i dużo lepiej niz pokazane "poprawnie" czyli przy dążeniu do achromatyczności ryżu i tzw. poprawnego balansu bieli do czego usilnie i za wszelką cenę dąży część fotografów.
Często nawet nie tyle do poprawnego (czyli pokazania charakteru światłą) co do ustalania tego magicznego punktu na wzorcach szarości. Skutkuje to tym, że niezależnie od temperatury światła kolory mamy podobne...bez sensu :)

A dlaczego część fotografii wygląda lepiej w chłodniejszej tonacji?
Na przykład dlatego, że tak będzie potrawa wyglądać w piękny słoneczny dzień z niebieskim niebem. Poza tym niebieski/zielony to kolory świeżości, nadają oddechu w przeciwieństwie do przeciwległych kolorów widzialnego widma.

Przepały? A w czym one przeszkadzają o ile nie zajmują 50% tematu zdjęcia i mają uzasadnienie kompozycyjne? No moim zdaniem w niczym a wręcz pomagają w ukazaniu kontrastu sceny i potęgują wrażenie słoneczności.
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

ok, macie racje, robcie tak dalej. Z mojej strony OT.
Adam Jędrysik

Adam Jędrysik fotografia /
zarządzanie barwą

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Piotr Biesiadecki:
ok, macie racje, robcie tak dalej. Z mojej strony OT.

Dziękuję za wyjaśnienia i silne argumenty Piotrze
Jest się nad czym zasatanowić dzisiejszego wieczora :)
Kinga Wójcicka

Kinga Wójcicka właściciel, bio-art

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

No to może teraz ja, kompletna amatorka, od 4 miesięcy ma aparat od 3 wie co to przesłona i balans bieli. Obrabia zdjęcia (jeśli to obróbką nazwać można) w programie, kóry jej dołączyli do aparatu. Używa tylko dziennego światła bo innego nie posiada (a nawet jakby posiadała to i tak nie wiedziałaby co z tym zrobić). Poza tym ma niesamowicie wielką frajdę fotografując. Sama nie wie czy prosić o opinie bo jak widać w tym wątku nieźle inni mogą zdezinspirować (Polak potrafi!) ale zaryzykuje. Słucham opinii profesjonalistów.
Jarek M.

Jarek M. POP (Pan Od
Pudełek), czasem i
inne...

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

kinga wójcicka:
No to może teraz ja, kompletna amatorka, od 4 miesięcy ma aparat od 3 wie co to przesłona i balans bieli. Obrabia zdjęcia (jeśli to obróbką nazwać można) w programie, kóry jej dołączyli do aparatu. Używa tylko dziennego światła bo innego nie posiada (a nawet jakby posiadała to i tak nie wiedziałaby co z tym zrobić). Poza tym ma niesamowicie wielką frajdę fotografując. Sama nie wie czy prosić o opinie bo jak widać w tym wątku nieźle inni mogą zdezinspirować (Polak potrafi!) ale zaryzykuje. Słucham opinii profesjonalistów.

ja nie profesjonalista ale drugie (twarozek ) bardzo sie pdoba, moze za ciasno skadrowane?
i moim zdaniem wieksza glebia ostrosci by sie przydala- bo pierwszy plan ostry ale juz blisko niego rozmyte, a tu mi brakuje troszke ostrego tla...

trzecie brdzo fajne dobranie mazaii czekoladowych i tacki z drutu czy co to tam jest

kurna ide focic, zes mnie nakrecila :)
Alicja Kołodziejczyk

Alicja Kołodziejczyk freelancer ,
fotograf ,
fotoedytor

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Widze że Rita Maas Cię zainspirowała.
Bałagan i sposób kadrowania typowy dla niej.
Bardzo dobrze , podobają mi się Twoje fotografie :)
Alicja Kołodziejczyk

Alicja Kołodziejczyk freelancer ,
fotograf ,
fotoedytor

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Troche lata i truskawek z mojej ostatniej sesji.
Jarek M.

Jarek M. POP (Pan Od
Pudełek), czasem i
inne...

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...


Obrazek
Kinga Wójcicka

Kinga Wójcicka właściciel, bio-art

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Nie wiem kto to Rita Mass ale idę do Wujka Google na pewno mi powie.
Kinga Wójcicka

Kinga Wójcicka właściciel, bio-art

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

wynik 2 ostatnich moich sesji.

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

kinga wójcicka:

fajne, ale czy nie zaczynasz się powtarzać...? ja wiem, że zwycięskiej drużyny się nie zmienia, ale uważaj żeby nie wpaść w rutynę. dwa pierwsze zdjęcia (na ciemnym stole) wypisz wymaluj jak te poprzednie. motyw z kilkoma ciastkami jedno na drugim tez już był :) zmieniać, zmieniać, zmieniać!!! ;)

EDIT: p.s. to z poprzedniej sesji: czerwone tło, babeczki z truskawkami - uśmiechnąłem się! takie jak by dziecko robiło ciasteczka i bawiło się w układanie :)Piotr Sadowski edytował(a) ten post dnia 15.04.11 o godzinie 17:23
Kinga Wójcicka

Kinga Wójcicka właściciel, bio-art

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Piotr masz rację sama dochodzę do tych samych wniosków. To część mojego charaktetu, jak mi się już coś co robię zaczyna podobac to przestaje eksperymentować. Postaram się to zmienić. Dzięki za kontruktywne uwagi.
Jarek M.

Jarek M. POP (Pan Od
Pudełek), czasem i
inne...

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

kinga wójcicka:
wynik 2 ostatnich moich sesji.

fajny pomysl z tymi ofrankowanymi kopertami
kolorystycznie tez pasuje :)
Kinga Wójcicka

Kinga Wójcicka właściciel, bio-art

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Parę nowych fotek. Co sądzicie?

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

kinga wójcicka:
Parę nowych fotek. Co sądzicie?

super! :)
na przedostatnim zdjęciu dałbym albo większą przysłonę, albo mniejszą przysłonę albo bym ostrzył na łyżkę :)
Kinga Wójcicka

Kinga Wójcicka właściciel, bio-art

Temat: kilka klatek z ostatniej sesji...

Dzięki Piotr,

zupy to zmora każdego fotografa kulinarnego. Naprawdę jest sztuką je dobrze pokazać. Ja się dopiero tego uczę (i nie tam żebym od razu uważała się za fotografa kulinarnego) Zawsze mam problem ze znalezieniem tego złotego środka gdzie przesłona jest jeszcze akceptowalna (ze względu na ilość światła)i dof jest takie jak trzeba. Poza tym mam trochę za mało miejsca w pokoju gdzie fotografuję. Czasami pomogłoby po prostu odejście od obiektu trochę dalej i póżniejsze wykadrowanie zdjęcia. Ale ja po prostu nie mam gdzie odejść. Rozpatruję zburzenie jednej ściany, nie wiem jeszcze tylko co inni domownicy na to? ;-)))

Następna dyskusja:

Szef Kuchni / Aktor - do re...




Wyślij zaproszenie do