Temat: Kandyduję do Senatu RP, szukam wsparcia
„Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”. Hipokrates - 2500 lat temu
Dwie Fundacje: Dobre Życie i Polski Chleb oraz Marszałek Województwa Mazowieckiego
Adam Struzik - prowadzą KAMPANIĘ NA RZECZ DOBREGO CHLEBA
Chleb na zakwasie szansą na zdrowie
Badania, którym profesor biotechnologii – Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska z Politechniki Łódzkiej poświęciła życie, są rewelacją w skali świata. Pani profesor od lat propaguje wartości zdrowotne chleba, przygotowanego z zakwasów fermentowanych w oparciu o naturalny zaczątek piekarski
Celem kampanii
na rzecz chleba na zakwasie, jaką od stycznia 2007 roku prowadzą dwie Fundacje: Dobre Życie i Polski Chleb, pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika – jest dotarcie z informacją o zdrowotnych właściwościach chleba na zakwasie do społeczeństwa, a także do decydentów. Chcemy, aby na naszych stołach znajdował się chleb wypiekany metodą tradycyjną, aby każdy Mazowszanin, a także mieszkańcy całego kraju – mieli możliwość kupowania takiego chleba.
Jak to zrobić?
Idziemy dwiema drogami: podnosimy świadomość zdrowotną społeczeństwa, wykorzystując do tego różne możliwości. Drugą drogą jest prawo: z pomocą posła Aleksandra Solińskiego dotarliśmy do sejmowej Podkomisji Zdrowia, która będzie rozpatrywała nasze dezyderaty w sprawie dobrego chleba. Dezyderaty zawierają postulaty, aby chleb na zakwasie został zdefiniowany, po drugie – aby został wprowadzony obowiązek naklejania etykietek informujących, kto upiekł chleb oraz zawierających listę składników. Konsument musi wiedzieć, jaki kupuje chleb – na zakwasie, na drożdżach, czy też z udziałem chemikaliów.
Musi też powstać norma sanitarno-produkcyjna chleba na zakwasie.
Dezyderaty mają być rozpatrywane w Sejmie RP jesienią 2007 roku.
Chleba z worka jest najwięcej
Według profesor Magdaleny Włodarczyk – Kierczyńskiej trudno jest kupić u nas dobry chleb, aż 80 proc. sprzedawanego pieczywa nie spełnia podstawowych norm. Znaczna część pieczywa jest nieznanego pochodzenia – bez etykietek, sprzedawany prosto z ciężarówek chleb nie wiadomo z czego się składa. Zwykle jest to tzw. „chleb z worka”, upieczony z takich składników jak: byle jaka biała mąka, woda, drożdże, ulepszacie, spulchniacze, konserwanty, sól. Wszystko to razem łączy się, miesza, formuje chlebki i… do pieca. W kilka godzin powstaje produkt chlebopodobny, sprzedawany jako chleb. Konsument nie zdaje sobie sprawy, jakie konsekwencje zdrowotne wynikną ze spożywanego tego nibychleba.
Cudowny błonnik
Jakość chleba jest niezwykle ważna, gdyż pieczywa zjadamy dużo: biedniejsi nawet 150 kg rocznie, bogatsi około 70 kg. Od jakości pieczywa zależy nasze zdrowie. Pogarszająca się jakość chleba jest jedną z przyczyn dużego wzrostu zachorowań na nowotwory grubego jelita, który związany jest ze sposobem odżywiania.
Profesor Iwona Wawer z Wydziału Farmacji Akademii Medycznej w Warszawie zwraca uwagę na błonnik, którego bogatym źródłem są ziarna zbóż: im mniej oczyszczone ziarno, tym więcej błonnika. Szukajmy zatem chleba bogatego w błonnik. Nasz organizm bardzo go potrzebuje, gdyż błonnik usuwa z przewodu pokarmowego zbędne produkty przemiany materii. Działa jak szczotka, bo wymiata z organizmu niestrawione resztki jedzenia, normalizuje florę bakteryjna jelit, wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości.
Bakterie, które leczą
Według pani profesor Włodarczyk naszym największym sprzymierzeńcem, który pozwala zachować w zdrowiu układ pokarmowy, są bakterie, w tym Lactobacillus plantarum. Są to bakterie kwasu mlekowego, bardzo przyjazne dla człowieka, poprawiające florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Znajdujemy je w tradycyjnym zakwasie, na którym wypiekały chleb nasze prababki i który powinien codziennie znajdować się na naszych stołach.
Kwas mlekowy wpływa dobroczynnie na pracę całego przewodu pokarmowego: optymalizuje proces trawienia, hamuje rozwój niepożądanych bakterii, potencjalnie chorobotwórczych, a sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych. Ta grupa bakterii nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także neutralizuje związki rakotwórcze, przez co ogranicza rozwój komórek nowotworowych, skutecznie zapobiega zwłaszcza rakowi jelita grubego.
Bakterie kwasu mlekowego pomagają nam lepiej zagospodarować składniki odżywcze żywności. Atutem fermentacji na zakwasie jest także to, że bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa - azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe, co odciąża nasz układ odpornościowy.
Zagrożeniem dla zdrowia są zakażenia pleśniowe, do których dochodzi podczas zbioru i niewłaściwego przechowywania zbóż. Stwierdzana w mące zawartość mikotoksyn nie przekracza zwykle tolerowanej dawki dziennej, ale regularne ich spożywanie prowadzi do nagromadzenia się ich w organizmie, co daje odległe w czasie skutki.
Jedynym znanym sposobem eliminacji tych związków z pieczywa jest wprowadzenie technologii produkcji pieczywa na zakwasach.
- Profilaktyka chorób nowotworowych powinna opierać się na podnoszeniu świadomości, jakie czynniki sprzyjają powstawaniu i rozwojowi choroby. Bez wątpienia do szczególnie ważnych należy sposób odżywiania, który w ciągu minionych kilkudziesięciu lat uległ bardzo niekorzystnym zmianom. W codziennej diecie często dominują produkty przetworzone, zawierające liczne substancje chemiczne, produkty wysokokaloryczne, sprzyjające otyłości, niedostatek błonnika, naturalnych makro- i mikroelementów, zbyt mały udział świeżych owoców i warzyw wnoszących te elementy oraz bogactwo związków witaminowych i antyoksydacyjnych – twierdzi prof. Magdalena Włodarczyk–Kierczyńska. Panią profesor niepokoją alarmujące statystyki: w Polsce notuje się coraz więcej zachorowań na raka jelita grubego. Coraz większy udział w nakręcaniu tej statystyki ma nasze pożywienie, bogate w chemię.
Jesteś tym, co jesz
Słowa praojca medycyny współcześnie można zapisać – tak się czujesz jak się odżywiasz. Zatem – patrz uważnie na to, co kładziesz na talerzu. Pamiętaj: Nie wychodź do szkoły lub do pracy bez śniadania z pieczywem. Czytaj etykietki na chlebie (i innych artykułach spożywczych). Bądź świadomym konsumentem – dbaj o swoje zdrowie i rodziny.
Więcej informacji znajdziesz w Fundacji Dobre Życie.
Kontakt: Walentyna Rakiel-Czarnecka - wiceprezes Fundacji,
http://rakiel-czarnecka.pl, tel. 022/ 875 93 90, 0609687771, poczta@rakiel-czarnecka.pl
Fundacja Dobre Życie powstała w grudniu 2005 roku. Założyła ją Walentyna Rakiel-Czarnecka (redaktor naczelna kilu pism społeczno-ekologiczno-turystycznych, ekolog, promotorka Polskiej Niezapominajki i bezpiecznej żywności) oraz profesor Alicja Zobel – biochemik, członek Nowojorskiej Akademii Nauk. Hasłem organizacji jest podnoszenie jakości życia, a celem – zbudowanie pomostu między światem nauki a publicznością. Fundacja zorganizowała, pod patronatem Marszałka Adama Struzika 6 konferencji, wydała 5 książek, realizuje kilka projektów. 3 września uruchomiła Akademię Dobrego Życia. Jest to cykl spotkań z naukowcami na temat sposobów zachowania zdrowia i profilaktyki chorób, a także zagrożeń, jakie niesie cywilizacja.