Robert P.

Robert P. specjalista ds
systemów zarządzania
jakoscią,
specjalista...

Temat: HACCP w produkcji karmy dla zwierzat

witam

Interesuje mnie HACCP albo jak okresliła to pani z weterynari cos podobnego dla zakładu produkującego pokarm dla ptaków, chomików, królików.
zastanawia mnie jak przeprowadzić analizą CCP dla zakłądu.

jezeli ktoś posiada matearaiały lub moze pomóc proszę o info na maila pajda_robert@op.pl

Pozdrawiam
Robert

konto usunięte

Temat: HACCP w produkcji karmy dla zwierzat

zwyczajnie
na Twoim miejscu zaczął bym od ściągniecia pisemnej podstawy prawnej, na bazie której ta miła pani chce HACCP dla produkcji pasz dla zwierząt domowych, ja mam wciąż spore wątpliwośći czy ten wymóg dotyczy produkcji dla zwierząt domowych. Być może wystarczy jej proste GMP.
jak się IW uprze i poda podstawę to do tematu podchodzi się dokładnie tak samo jak w spożywce
Robert P.

Robert P. specjalista ds
systemów zarządzania
jakoscią,
specjalista...

Temat: HACCP w produkcji karmy dla zwierzat

witam

powiem tyle akty prawne sobie życie sobie. jestem praktykiem i nie ma sensu opraccowanie HACCP w takim zakladzie ale z weterynaria się uparła.
Nic będę pomału realizował jej założenia.

Jak ktoś ma coś ciekawego do dodania to piszcie.
Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: HACCP w produkcji karmy dla zwierzat

jeśli weterynaria się upiera to niech poda podstawę prawną.Haccp tego tematu nie dotyczy.
''ności i pasz.
Inspekcja Weterynaryjna sprawuje nadzór nad produkcją środków żywienia zwierząt gospodarskich i zwierząt domowych
Nadzór weterynaryjny w zakresie środków żywienia zwierząt do końca 2005 r. obejmował:
- wytwarzanie środków żywienia zwierząt wprowadzanych do obrotu,
- obrót tymi środkami,
- wytwarzanie mieszanek paszowych nie przeznaczonych do obrotu,
- stosowanie środków żywienia zwierząt.
Od 01 stycznia 2006 r. zgodnie z rozporządzeniem (WE) Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005r. ustanawiającym wymagania dotyczące higieny pasz, nadzorem weterynaryjnym objęto podmioty które zgłosiły swoją działalność do końca grudnia 2005 r. tj. od producenta pierwotnej produkcji pasz aż do wprowadzenia paszy do obrotu włącznie czyli do odbiorcy końcowego. Swoją działalność podmioty zgłaszały właściwemu terytorialnie organowi tj. Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w miejscu prowadzenia działalności. Podmioty uzyskiwały 2-u letni okres przejściowy w celu dostosowania swoich zakładów/ gospodarstw do wymogów zawartych w w/w rozporządzeniu.
Działalność na poziomie produkcji pierwotnej pasz do której należy :
1) transport, przechowywanie, przeładunek z miejsca produkcji do zakładu,
2) mieszanie pasz na potrzeby własnego przedsiębiorstwa bez stosowania dodatków lub premiksów dodatków z wyjątkiem kiszonek wymaga od
3
podmiotów takiego sposobu kierowania swoją działalnością, żeby zapobiec lub zminimalizować powstanie zagrożeń poprzez zastosowanie zasad Dobrej Praktyki.
Robert P.

Robert P. specjalista ds
systemów zarządzania
jakoscią,
specjalista...

Temat: HACCP w produkcji karmy dla zwierzat

witam

poruszająć problem dalej przedstawię zalecenia wydane prze Inspektorat Weterynaryjny: opracować procesy technologiczne dla poszczególnych rodajów pokarmów, opracować system HACCP, wprowadzić zapisy z mycia i kontroli warunków magazynowania- logiczne- wpadłem na taki pomysł- opracować księgę dobrych proaktyk higieniecznych i produkcyjcnych wraz z formularzami do zapisów, w której zawarte są punkty:

Wprowadzenie.Definicje.Lokalizacja i otoczenia zakładu.
Zaopatrzenie i przyjmowanie surowców, półproduktów oraz materiałów.
Mycie i dezynfekcja
Higiena pracowników
Instrukcje stanowiskowe
Procedury Dobrej Praktyki Produkcyjnej
Usuwanie odpadów i śmieci.Zabezpieczenie przed szkodnikami.
Szkolenia pracowników.Postępowanie w przypadku reklamacji i niewłaściwych wyników badań.

oraz formularze:

Rejestr dostaw towarów.Karta reklamacji towarów.
Rejestr temperatury i wilgotności w pomieszczeniach magazynowych.
Rejestr przeglądów i remontów maszyn i urządzeń.Harmonogram wykonywania prac porządkowych.Sposób mycia i dezynfekcji.
Raport mycia i dezynfekcji.
Raport mycia i dezynfekcji sprzętu stołowego i kuchennego.
Rejestr przeglądów i remontów maszyn i urządzeń.
Harmonogram szkolenia pracowników.
Indywidualny rejestr szkoleń na stanowisku
Produkty nieodpowiadająca wymaganiom jakości

Jeżeli chodzi o system HACCP - jak przeprowadzilibyście analize zagrożeń, jakie zagrożenia mogą być dla bezpieczeństwa żywności- produkt to pokarm przeznaczony dla królików do celów domowych, chomików, ptaków domowych, rybek akwariowych itp.

pozdrawiam
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: HACCP w produkcji karmy dla zwierzat

Cóż,

Pamiętać należy, że wsród klientów jedzenia dla zwierząt są też i... ludzie.

W stanach zjednoczonych żarcie dla zwierząt (domowy) podlega tym samym zasadom co jedzenie dla ludzi.

o ile pamiętam... ok 15% jedzenia dla zwierząt w USA spożywane jest przez ludzi.

P.S. Dokładnie się rozeznam w tym tygodniu w temacie wsród weterynarzy.

P.S. 2 HACCP nie taki straszny jak go malują-służę pomocą na prv.

PozdrawiamMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 04.01.09 o godzinie 19:45



Wyślij zaproszenie do