Temat: WINA I GASTRONOMIA BURGUNDII
Kuchnia "burgundzka" uważana jest powszechnie za najbardziej wyrafinowaną w całej Francji. Ergo: na całym świecie....
Już sama nazwa Burgundii brzmi imponująco, niczym dzwon Zygmunta. Jeśli Paryż jest głową, a Szampania duszą Francji, to Burgundia jest jej żołądkiem.
To kraina długich posiłków (a raczej biesiadowań), niepowtarzalnego francuskiego joie de vivre, wymarzona dla najbardziej wybrednych hedonistów i sybarytów. Jedną z dominujących cech wszystkich burgundczyków jest autentyczne, przekazywane z pokolenie na pokolenie, zamiłowanie do wyrafinowania i perfekcji.
Flagowymi okrętami burgundzkiej kuchni to bez żadnych wątpliwości escargots (ślimaki), boeuf Charolais (wołowina Charolais), volaille de Bresse (drób z Bresse), fromages np. Citeaux czy Epoisses (sery), moutarde de Dijon (musztarda Dijon), pain d'epice de Dijon (piernik Dijon), kir i crème de cassis.
Żeby nie wspomnieć samych burgundów. Nigdzie na świecie, żadne wina wytwarzane z chardonnay i pinot noir nie osiągnęły takiego poziomu doskonałości.
Pozdrawiam
Adam Stankiewicz
http://winowww.pl