konto usunięte

Temat: WINA I GASTRONOMIA BURGUNDII

Kultura wina i kultura gastronomii, zamki i zabytki, wielka historia i sztuki piękne......................

ROZPOCZĘCIE SEZONU TURYSTYKI ENO-GASTRO
FRANCJA (Burgundia)

dwa weekendy: od 05/03 do 08/03 i od 12/03 do 15/03 b.r.
"wine guides" przez cały czas trwania programów

wszystkie info na priv

pozdrawiam

adam stankiewicz

konto usunięte

Temat: WINA I GASTRONOMIA BURGUNDII

Kuchnia "burgundzka" uważana jest powszechnie za najbardziej wyrafinowaną w całej Francji. Ergo: na całym świecie....

Już sama nazwa Burgundii brzmi imponująco, niczym dzwon Zygmunta. Jeśli Paryż jest głową, a Szampania duszą Francji, to Burgundia jest jej żołądkiem.

To kraina długich posiłków (a raczej biesiadowań), niepowtarzalnego francuskiego joie de vivre, wymarzona dla najbardziej wybrednych hedonistów i sybarytów. Jedną z dominujących cech wszystkich burgundczyków jest autentyczne, przekazywane z pokolenie na pokolenie, zamiłowanie do wyrafinowania i perfekcji.

Flagowymi okrętami burgundzkiej kuchni to bez żadnych wątpliwości escargots (ślimaki), boeuf Charolais (wołowina Charolais), volaille de Bresse (drób z Bresse), fromages np. Citeaux czy Epoisses (sery), moutarde de Dijon (musztarda Dijon), pain d'epice de Dijon (piernik Dijon), kir i crème de cassis.

Żeby nie wspomnieć samych burgundów. Nigdzie na świecie, żadne wina wytwarzane z chardonnay i pinot noir nie osiągnęły takiego poziomu doskonałości.

Pozdrawiam

Adam Stankiewicz
http://winowww.pl

Następna dyskusja:

"BLISKIE SPOTKANIA" z KULTU...




Wyślij zaproszenie do