Jakub
Krężel
współwłaściciel,
Serowar.pl
Temat: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjnego?
Witam serdecznie w Nowym Roku!Chciałbym pokazać Wam coś trochę innego, nowego, nietuzinkowego - domową produkcję serów metodami tradycyjnymi.
Jesteśmy młodą parą ze Szczecina. Ja interesuje się już od jakiegoś czasu domowym serowarstwem, a moją narzeczoną niedawno też zaraziłem tą niesamowitą pasją. Od pewnego czasu mamy w sobie niesamowitą energię i chęć szerzenia domowego serowarstwa
również w całej Polsce. Wyrób domowego sera jest łatwy i przyjemny. Na dodatek, własny ser to samo zdrowie oraz ogromna satysfakcja, gdy podzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi. :-)
Pomysł na nasz sklep http://Serowar.pl pojawił się w połowie 2012 roku, gdyż czegoś podobnego w naszym kraju nie ma. Przez wiele miesięcy intensywnie pracowaliśmy nad tym, byśmy mogli zaoferować wszystko, czego potrzebuje domowy serowar. W końcu się udało!
Zobaczcie jak to wygląda:
Mój pierwszy w życiu ser - Gouda:
Ta sama Gouda:
Tak wygląda pokrojony skrzep, z którego formuje się masę
serową:
Ser Gouda po prasowaniu i soleniu:
Zawoskowany ser Gouda:
Sery Korycińskie:
Moja lodówka - 2x Gouda, 2x Koryciński ("Swojski"):
Sprawa jest naprawdę świetna. Wystarczy na początek zainwestować dosłownie kilkadziesiąt
złotych w sprzęt i trochę mleka - najlepiej prosto od krowy, ale bez problemu można użyć również takiego z mlekomatu (lista mlekomatów w Polsce dostępna na mojej stronie http://serowar.pl ) lub np. świeżego sprzedawanego w sklepach w plastikowych butelkach z
krótkim terminem ważności. Później - gdy już mamy podstawowe wyposażenie - produkcja sera to groszowa sprawa.
Śmiało pytajcie, piszcie co o tym sądzicie. Chętnie odpowiem, rozwieję wątpliwości, pomogę. :)
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w roku 2013! :-)