konto usunięte

Temat: Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie...

Miło mi poinformować, że ukazała się edycja najstarszej polskiej książki kucharskiej - dzieła Stanisława Czernieckiego z 1682 roku pt. „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”.


Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie potraw, wydali i opracowali Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj, z przedmową S. Lubomirskiego, „Monumenta Poloniae Culinaria” (red. J. Dumanowski), tom I, Muzeum-Pałac w Wilanowie, Warszawa 2009, ss. 240, 70 ilustracji kolorowych.

ISBN 978-83-60959-01-5


Książka została wydana przez Muzeum-Pałac w Wilanowie jako pierwszy tom serii „Monumenta Poloniae Culinaria”. Publikacja jest wynikiem współpracy Muzeum-Pałacu w Wilanowie, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i Fundacji Książąt Lubomirskich. Przedsięwzięcie objęło patronatem Polskie Towarzystwo Historyczne i Magazyn Historyczny „Mówią wieki”. Ze strony PTH kontynuacją projektu będzie się zajmować Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (Stacja Naukowa PTH).

Bogato ilustrowana książka poprzedzona jest słowem wstępnym pióra Pawła Jaskanisa, dyrektora Muzeum-Pałacu w Wilanowie. Wzruszającą, osobistą przedmowę napisał Stanisław Lubomirski.

W obszernym wstępie napisanym przez Jarosława Dumanowskiego znajdują się informacje dotyczące historii kuchni i wyżywienia oraz nieznanych do tej pory losów Stanisława Czernieckiego. Wstęp zawiera też charakterystykę sztuki kulinarnej autora „Compendium” oraz przybliża sylwetki jego patronów i chlebodawców książąt Lubomirskich. W tekście przedstawiono też losy tego niezwykłego dzieła – wielkiego bestselleru wydawanego w latach 1682-1821.

Całość uzupełniono obszernym słownikiem terminów kulinarnych, w którym wyjaśniono znaczenia zapomnianych dziś nazw roślin, zwierząt, produktów, dań, sprzętów i narzędzi. Dokładny, szczegółowy indeks rzeczowy, pozwala szybko odszukać informacje dotyczące użycia danego produktu, przyprawy czy zastosowania jakiejś techniki kucharskiej.

konto usunięte

Temat: Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie...

Bardzo ciekawy temat:)

konto usunięte

Temat: Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie...

Robert Suski:
Bardzo ciekawy temat:)


http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=66766

A może ktoś biegły w sztuce gotowania skorzysta z przepisów i podzieli się tutaj swoimi wrażeniami? :)Michał M. edytował(a) ten post dnia 23.12.09 o godzinie 19:26
Stanisław Bartkowski

Stanisław Bartkowski Senior Software
Engineer, IBM
Laboratorium
Oprogramowania...

Temat: Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie...

A na co komu takie przepisy ? Dzisiaj już nie trzeba soleniem, pieprzeniem czy cukrowaniem maskować nadpsutej żywności.

konto usunięte

Temat: Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie...


Pierwszą polską książkę kucharską sporządził w XVII wieku Stanisław Czerniecki, kucharz na dworze Jerzego Sebastiana Lubomirskiego - słynnego rokoszanina, który podniósł bunt przeciw Francuzom. Dokładniej zaś przeciw Janowi Kazimierzowi i jego stronnikom, którzy myśleli o reformach i wzmocnieniu władzy na wzór francuski. Kuchnia polska była ideową opowieścią, sprzeciwem wobec wpływów francuskich, obejmujących też modę, politykę, teatr. Czerniecki nie cierpiał Francuzów i ich kuchni, a zarazem był nią zafascynowany. Taka postawa to przecież kwintesencja sarmatyzmu!


Więcej na http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53668,732...

konto usunięte

Temat: Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie...

Michał M.:
Robert Suski:
Bardzo ciekawy temat:)


http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=66766

A może ktoś biegły w sztuce gotowania skorzysta z przepisów i podzieli się tutaj swoimi wrażeniami? :)Michał M. edytował(a) ten post dnia 23.12.09 o godzinie 19:26


Kiedyś moi studenci gotowali potrawy według książki kucharskiej Apiciusa (nawiasem mówiąc nie napisanej przez niego, powstała ona później). Gościom one smakowały (podawane były one podczas dni kultury antycznej)

konto usunięte

Temat: Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie...

Wkrótce wydane zostaną również uwspółcześnione przepisy z ksiązki Czernieckiego. Dam znać wszystkiem zainteresowanym :)

BTW polecam grudniowy nr Mówią Wieki poświęcony kuchni staropolskiej.Dorota L. edytował(a) ten post dnia 23.12.09 o godzinie 22:00



Wyślij zaproszenie do