Agata
Iwasiewicz-Nowak
marketing portalu
LubimyCzytać.pl
Temat: Spotkanie (przy kawie) z autorką ksiażki "Tajemnice...
Fundacja Bookarest oraz Wydawnictwo Zysk i Spółka zapraszają na spotkanie z Sarą Magdaleną Woźny, autorką książki „Tajemnice kawy”.Kawa, kawa, kawa... Cóż ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?
Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Produkcja kawy na skalę przemysłową zdemokratyzowała wprawdzie jej spożycie,
ale i sproblematyzowała przy okazji jej jakość. Nie wystarczy kawę znać z widzenia... warto poznać jej rodowód – historię ziarenka od korzenia młodego kawowca aż po aromatyczną filiżankę. Nie ma takiego sposobu przyrządzania kawy, w którym jakość samego ziarna nie grałaby pierwszych skrzypiec.
Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak przeprowadzić prosty test jakości? Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy Raj Utracony? A zatem, tajemnicza kawo, zapraszamy pod lupę!
Jeśli rozmawiać o kawie, to tylko przy filiżance pysznej kawy! Dlatego specjalnie na spotkanie z Sarą Magdaleną Woźny, wspólnie z firmą Uno Espresso przygotujemy degustację rozmaitych gatunków ekologicznej kawy Mundo Novo. Będzie pysznie!
Zapraszamy!
Księgarnia Bookarest
Stary Browar – Atrium, poziom 0
5.05.2011, g. 19.00
Wstęp wolny!
Sara Magdalena Woźny (ur. w 1983 r. w Wągrowcu) - absolwentka filologii germańskiej UAM w Poznaniu. Od 2003 r. zaabsorbowana światem kawy, odbywała liczne podróże na plantacje ekologiczne w Peru, a w latach 2006-2008 zdobywała doświadczenie w palarni kawy ekologicznej w Rostocku.W 2008 r. wydała w języku niemieckim książkę Die Geheimnisse der Kaffeekultur. Von der Wiederentdeckung des Gourmetgenusses o powrocie do tradycji i stawianiu na jakość kawy, o ratowaniu kultury spożycia kawy wbrew dzisiejszym fast foodowym trendom.
Interesuje się zależnościami między sposobem odżywiania a zdrowiem, a także podróżami oraz muzyką. Najchętniej spędza czas przy pianinie lub na długich spacerach na łonie natury. Marzy o zamknięciu się w laboratorium z ziarnem kawy i badaniem jego właściwości.
Jaką kawę pije? Oczywiście organiczną. Sama ją mieli i parzy alla brasiliana – wbrew modzie. Jak sama twierdzi: „Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z fusami!”