Piotr Sadowski Fotograf
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Magdalena T.:
http://stylistasmaku.pl/
Nie gniewaj się, ale stylizacja jedzenia rodem jak z menu baru przy przejeździe kolejowym w Parzęczewie Dolnym w połączeniu z tragiczną fotografią to nie najlepsza reklama.
Ja rozumiem, że każdy kiedyś zaczynał ale może najpierw podpatrz co robią zawodowcy, popracuj nad warsztatem i dopiero pomyśl nad umieszczeniem czegoś na forum. Te zdjęcia, które teraz nam pokazałaś raczej odstraszą potencjalnych klientów niż przyniosą Ci jakieś zyski.
p.s. nie ma takiego słowa "Belive".
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Piotr Sadowski:
Magdalena T.:
http://stylistasmaku.pl/
Nie gniewaj się, ale stylizacja jedzenia rodem jak z menu baru przy przejeździe kolejowym w Parzęczewie Dolnym w połączeniu z tragiczną fotografią to nie najlepsza reklama.
Ja rozumiem, że każdy kiedyś zaczynał ale może najpierw podpatrz co robią zawodowcy, popracuj nad warsztatem i dopiero pomyśl nad umieszczeniem czegoś na forum. Te zdjęcia, które teraz nam pokazałaś raczej odstraszą potencjalnych klientów niż przyniosą Ci jakieś zyski.
Nie mam powodu, żeby się gniewać ;) Jestem na etapie pierwszego zlecenia, więc mam nadzieję, że zdjęcia z tej sesji będą o niebo lepsze ;)
p.s. nie ma takiego słowa "Belive".
Dzięki! Już poprawione :)
Piotr Sadowski Fotograf
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Magdalena T.:
Nie mam powodu, żeby się gniewać ;) Jestem na etapie pierwszego zlecenia, więc mam nadzieję, że zdjęcia z tej sesji będą o niebo lepsze ;)
Więc poczekaj aż zrobisz dobre zdjęcia i wtedy się reklamuj :)
konto usunięte
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
przyroda nie znosi prozni .. zawod stylisty jedzenia do niedawna w polsce praktycznie nie istnial, a ci ktorzy pracowali w tym zawodzie zarabiali i zarabiaja bardzo przyzwoita kase.wiec stalo sie to co z kazda branza ktora z pozoru wydaje sie dziecinnie prosta - bo co za problem ulozyc dobrze schabowego na talerzu. podobnie jak w przypadku fotografii grafiki czy informatyki - pojawiaja sie specjalisci ktorzy uwazaja ze to nic trudnego i w razie czego sie obrobi. w stylizacji jedzenia nawet latwiej - nie trzeba inwestowac w aparat czy komputer, wystarczy dobra wola.
a prawda jest taka ze podobnie jak w fotografii czy grafice tak i w stylizacji jedzenia jest cale mnostwo regul ktore trzeba poznac, olbrzymie zaplecze ktore trzeba sobie zapewnic, i masa spedzonych godzin na cwiczeniach by efet koncowy byl zadowalajacy. do tego wszystkiego niezbedna jest chcoby odrobina zmyslu artystycznego ktory pozwoli nam nie spier..c zlecenia. to tak jak zmalowaniem pejzazu - wszystkie elementy musza zagrac perfekcyjnie by nie powstal jelen na rykowisku w dodatku majacy piec nog.
niestety z zaprezentowanych prac ani jedna nie nadaje sie do pokazania. proponuje zaczac jeszzce raz. na poczatek od umiejetnosci rownego krojenia warzyw, przez nauke kompozycji obrazu po znajomosc kuchni regionu ktory bedziemy stylizowac. trzeba naprawde byc pasjonatem sztuki kulinarnej by zaczac myslec o stylizowaniu potraw. powodzenia.
Magdalena Diak SoftSolid CS-Cart
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Piotr Sadowski:
Magdalena T.:
Nie mam powodu, żeby się gniewać ;) Jestem na etapie pierwszego zlecenia, więc mam nadzieję, że zdjęcia z tej sesji będą o niebo lepsze ;)
Więc poczekaj aż zrobisz dobre zdjęcia i wtedy się reklamuj :)
Przykro mi, ale Piotr S. ma rację. Najpierw zbierz DOBRE prace do portfolio, a potem je pokaż. Póki co... kicha - kadrowanie, światło, brak obróbki.
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Niestety nie jestem fotografem, stąd też złej jakości zdjęcia. Po pierwszych sesjach na pewno będzie lepiej :)konto usunięte
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Magdalena T.:
Niestety nie jestem fotografem, stąd też złej jakości zdjęcia. Po pierwszych sesjach na pewno będzie lepiej :)
pomijajac swiatlo i kadry za ktore odpowiada fotograf, a ktore sa tragiczne to raza bledy typowo stylizacyjne.
nierowno pokrojona papryka na kapuscie wigilijnej ani nie pasuje ani nie wyglada (jadlas kiedys kapuste z grzybami i z papryka? ), wylewajace sie jakies mazidlo z nalesnika ozdobione nierownymi kawalkami czegos .. gdyby nie opis ze to zeberka to w zyciu bym sie nie domyslil - sosy fotografuje sie ciezko i trzeba naprawde perfekcji w ich dozowaniu by wygladalo to przzyzwoicie .. slowem - zdjecia swoja droga do kosza ale praca stylisty powinna trafic w to samo miejsce niestety. jesli moge poradzic - zacznij od nauki krojenia. to podstawa. a potem dopiero mysl o calej reszcie. do nazwania sie stylista zywnosci, nawet poczatkujacym jeszcze bardzo bardzo daleko.Piotr F. edytował(a) ten post dnia 04.01.12 o godzinie 20:48
Piotr Sadowski Fotograf
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
pomijając fakt, iż wiele z potraw wyjątkowo nieapetycznie ocieka tłuszczem a niektóre porcje przygotowane chyba dla 30stu osób...ja lubię dobrze zjeść, czasem tłusto i czasem dużo, ale zajrzyj do jakiejkolwiek książki kucharskiej wydanej w ciągu max 5 lat i przypatrz się jak tam jest serwowane jedzenie - małe porcje, na 1/3 talerza a nie wylewające się z misek sałatki. w końcu promuje się teraz zdrowy styl życia/odżywiania, czy to się komuś podoba czy nie. inaczej wróżę marne szanse na przyszłość w stylizacji.
edit - pierwszy z brzegu stock i wyniki po wpisaniu hasła "food" - http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?searchterm=food&...Piotr Sadowski edytował(a) ten post dnia 05.01.12 o godzinie 14:10
Krzysztof
Z.
SEO / SEM
websukces.net - w
tym miejscu piszemy
coś mądre...
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Magdalena T.:obawiam się , że może być na odwrót, ale na pewno nie zaszkodzi abyś przedtem np. zakupiła sobie taką fajną książkę pt. "Ujęcia ze smakiem" ...
Niestety nie jestem fotografem, stąd też złej jakości zdjęcia. Po pierwszych sesjach na pewno będzie lepiej :)
Stylizacja żarcia i fotografia kulinarna to chyba jedna z najtrudniejszych działek w fotografii.
Łukasz
Halastra
Art Director /
Fotograf
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Zobaczyłem materiały.Aua, zabolało mnie w oczy :)
Podpisuje się pod wszystkim co zostało napisane. Jeszcze długa przed Toba. Musisz się nauczyć nie tylko jak przyrządzać rzeczy, ale wielu wielu trików. Sprzedam Ci jeden prościutki tak na zachęte.
Jeśli chcesz, żeby kawa wyglądała na świeżo nalaną, przez następne kilka godzin (wierz mi, czasem tyle może trwać sesja z jedną kawą :) ), to rozrób łyżeczkę białka z 2 łyżeczkami kawy i pipetką małą, czy ostrożnie łyżeczką nałóż na krawędzie (nie za dużo). Zasymulujesz te bąbelki na krawędziach tak jak przy świeżo nalanym napoju, będą utrzymywać się przez dłuższy czas.
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Rozumiem wszystkie Wasze argumenty. Należy zaznaczyć jeszcze jedną ważną rzecz, która w tym wszystkim chyba była największym błędem. Potrawy w PF nie są stylizowane specjalnie pod zdjęcia, one miały być przede wszystkim smaczne.Dziś jestem po 1 sesji, lada dzień pojawią się materiały. Mam nadzieję, że wtedy choć troszkę zmienicie zdanie.
Pamiętajcie też... każdy od czegoś zaczynał :)
Łukasz
Halastra
Art Director /
Fotograf
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Pani Magdaleno, nigdy nie robi sie potraw smacznych ! Wszystko, co po sesji jest nie jadalne, spryskiwane chemikaliami, przebijane paleczkami, lepione plastelina , przypalane palnikiem, polewane dziwnymi specyfikami... Zdjecie nie przekaze smaku, to ma wygladac jak nasze wyobrazenia. To nie ma byc ogorek, to ma byc wyobrazenie ogorka, to ma miec x pestek, ladnych w srodku, taki a nie inny kolor itd.konto usunięte
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Łukasz Halastra:
Pani Magdaleno, nigdy nie robi sie potraw smacznych ! Wszystko, co po sesji jest nie jadalne, spryskiwane chemikaliami, przebijane paleczkami, lepione plastelina , przypalane palnikiem, polewane dziwnymi specyfikami... Zdjecie nie przekaze smaku, to ma wygladac jak nasze wyobrazenia. To nie ma byc ogorek, to ma byc wyobrazenie ogorka, to ma miec x pestek, ladnych w srodku, taki a nie inny kolor itd.
no to tu absolutnie sie nie zgodze - jesli tak robisz zdjecia dla siebie to ok .. ale jesli tak robisz zdjecia dla klienta to oszustwo. ja wiem ze mozna wykorzystac sztuczne lody itp ale jak dla mnie kloci sie to z etyka zawodowa. kiedys korzystalem z tego typu udoskonalen ale bardzo szybko wywalilem je w kat. liczy sie by zdjecie przekazalo smak i aromat prawdziwymi produktakmi a nie namalowanymi fabkami :)
oczywiscie uzywam wielu gadzetow, jednakze po kazdej sesji moge zapewnic ze wszsytko jest jak najbardziej jadalne i najwyzej trzeba odgrzac. zadnej chemii zadnych specyfikow i zadnych chemikaliow. owszem - potrzeba wiekszych umiejetnosci by sfotografowac prawdziwa zywnosc ale pozostaje satysfakcja ze to co fotografujesz naprawde jest jedzeniem a nie zbiorem farbek i lakierow.
inna sprawa - wymaga to bardzo ale to bardzo duzo pracy od stylisty jedzenia - bo rzeczony ogorek jest wybierany z 20 innych a zeby sfotografowac kawalek kurczaka trzeba kilku lub kilkunastu podejsc ... dla przykladu po dzisiejszej kolacji
w kuchni nadal pozostala cala masa garnkow do sprzatniecia. ale calosc zostala spozyta ze smakiem.Piotr F. edytował(a) ten post dnia 06.01.12 o godzinie 22:22
konto usunięte
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Magdalena T.:
Pamiętajcie też... każdy od czegoś zaczynał :)
owszem - tylko ze kierowca ktory wlasnie zdal prawo jazdy nei nazywa siebie poczatkujacym rajdowcem. a przynajmniej nie powinien. :)Piotr F. edytował(a) ten post dnia 06.01.12 o godzinie 22:52
Łukasz S. szmigieldesign.pl
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Piotr F.:
no to tu absolutnie sie nie zgodze - jesli tak robisz zdjecia dla siebie to ok .. ale jesli tak robisz zdjecia dla klienta to oszustwo. ja wiem ze mozna wykorzystac sztuczne lody itp ale jak dla mnie kloci sie to z etyka zawodowa. kiedys korzystalem z tego typu udoskonalen ale bardzo szybko wywalilem je w kat. liczy sie by zdjecie przekazalo smak i aromat prawdziwymi produktakmi a nie namalowanymi fabkami :)
oczywiscie uzywam wielu gadzetow, jednakze po kazdej sesji moge zapewnic ze wszsytko jest jak najbardziej jadalne i najwyzej trzeba odgrzac. zadnej chemii zadnych specyfikow i zadnych chemikaliow. owszem - potrzeba wiekszych umiejetnosci by sfotografowac prawdziwa zywnosc ale pozostaje satysfakcja ze to co fotografujesz naprawde jest jedzeniem a nie zbiorem farbek i lakierow.
inna sprawa - wymaga to bardzo ale to bardzo duzo pracy od stylisty jedzenia - bo rzeczony ogorek jest wybierany z 20 innych a zeby sfotografowac kawalek kurczaka trzeba kilku lub kilkunastu podejsc ... (...)
Niezwykle istotny argument.
Ale i tutaj istnieje pewna granica - podobnie jak z wykorzystaniem Photoshopa. Jeżeli można coś zrobić łatwiej i szybciej przez "oszustwo" to dlaczego tego unikać? Pytanie zawsze pozostaje po stronie etyki. Osobiście nie widzę problemu np. z wykorzystaniem triku przytoczonego przez Łukasza - dzięki temu mogę sobie kupić więcej czasu na dostatecznie dobre sfotografowanie kawy, która w założeniu nie będzie wiecznie świeża i gorąca (a klient na karcie zobaczy to, co dostanie - świeżą kawę). Ale jeżeli fotografowany sos lub mięso nie mają wiele wspólnego z tym, co w restauracji dostanę na talerzu - to już trochę gorzej.
Problem bardzo płynny i szeroki, ale wart refleksji.
konto usunięte
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Łukasz S.:
Problem bardzo płynny i szeroki, ale wart refleksji.
wielokrotnie sie spotykalem np w fotografii mody ze stweirdzeniem ze modelka jest zbyt wygladzona - zapewnienia ze ma jedynie perfekcyjny makijaz nie znajdywaly zrozumienia (szczegolnie gdy oceniajacy wyciagali wnioski po obrazku 800pikseli :) )
podobnie z fotografia jedzenia - tak jak napisales - kwestia wyboru i etyki - wiadomo ze kawa bedzie bardziej czarna jak sie doleje coli, a sztuczna rosa na butelce utrzyma sie przez kilkanascie minut a nie przez paredziesiat sekund. podobnie z dymiacymi potrawami - latwiej puscic dymek przez rurke niz zlapac naturalne parowanie potrawy. pytanie gdzie jest grannica i jedynie kwestia etyki i mozliwosci jest jak daleko sie posuniemy w tym "oszustwie" - w koncu nic tak pieknie nie klamie jak fotografia :)Piotr F. edytował(a) ten post dnia 06.01.12 o godzinie 23:03
Łukasz
Halastra
Art Director /
Fotograf
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Nie, no chyba zostałem trochę źle zrozumiany. Tzn, ustawienie dobrej kompozycji na kieliszku czegoś, dodanie bąbelków do kawy jak pisałem uważam za normalną rzecz też. Kwestia etyki, nie pisze o kolorowaniu mięsa, czy podmalowywaniu czegoś. Zresztą, pozostawiam takie rzeczy już etyce każdego fotografa. Ja mam swoją zasadę, że ''zmarszczki'' wystarczy leciutko przytuszować, bo jeśli coś jest dobrze zrobione, coś dobrze oświetlone, to reszta broni się sama.Jednak wszystko zależy od tego czego klient pragnie. Jedni chcą pełen naturalizm (i to doradzam każdemu klientowi), inni chcą gwiazdki na niebie. Kwestia projektu panowie. Tylko tyle. Ktoś sobie marzy zrobić wodospad z czekolady... to trzeba go stworzyć i tyle.
Sam piszę oczywiście o tych naturalnych sposobach (jak z tym jajkiem). Jak pracuje reszta ? Ja naprawdę myślę, że liczy się wynik. Jeśli potem klient powie np restauratorowi, ze nie dostał tego co na zdjęciu, jest już to niestety decyzją klienta (całe szczęście dość sporo osób stawia na naturalne rzeczy)
EDIT: Piotrze, gratuluje świetnego kadru, super, czyściutko, kompozycyjnie wszystko ukazuje w dobrych detalach, aż chce się jeść ;)Łukasz Halastra edytował(a) ten post dnia 07.01.12 o godzinie 13:23
konto usunięte
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
Łukasz Halastra:
Jeśli potem klient powie np restauratorowi, ze nie dostał tego co na zdjęciu, jest już to niestety decyzją klienta (całe szczęście dość sporo osób stawia na naturalne rzeczy)
tyle tylko ze potem baty spadaja na fotografa :)
tak jak pisalem wczesniej - jesli fotografujemy rzeczywistosc to ok, choc wiadomo ze upiekszamy ja w miare mozliwosci. niestety - teraz latwosc uzyskania sztucznych zastepnikow w polaczeniu z renderingiem sprawia ze coraz mniej ludzi fotografuje naturalna zywnosc (mam na mysli "duza" reklame)
EDIT: aż chce się jeść ;)
dzieki .. jak juz napisalem wczesniej .. bylo dobre tylko zimne :D ale taka jest cena fotografii produktowej - odbiorca sie zachwyca a ty jesz zimne ziemniaki :)
Temat: Początkujący stylista jedzenia poleca się nie tylko na...
A teraz lepiej? Zapraszam do portfolio.Podobne tematy
-
Fotografia reklamowa » Gdzie znaleźć darmowe zdjęcia w jakości netowej i nie tylko? -
-
Fotografia reklamowa » WYDRUKUJ ZDJĘCIA I NIE TYLKO -
-
Fotografia reklamowa » Jedzonko i nie tylko.... Orchidea -
-
Fotografia reklamowa » Elementy scenografii do Zdjęć rreklamowych i nie tylko! -
-
Fotografia reklamowa » stylista poszukiwany -
-
Fotografia reklamowa » potrzebny stylista -
-
Fotografia reklamowa » Tylko dla profesjonalistów! -
-
Fotografia reklamowa » Zajmujesz się fotografią weselną?Imprezową-u nas jeszcze... -
-
Fotografia reklamowa » Poszukiwany stylista żywności -
-
Fotografia reklamowa » wielka prosba o pomoc!! prosze tylko o 10 min waszego... -
Następna dyskusja: