konto usunięte
Temat: BRZECZKA - wstępniak
"BRZECZKA" (za http://pl.wikipedia.org/wiki/Brzeczka) - Brzeczka piwna przygotowywana jest ze słodu jęczmiennego, chmielu, wody oraz ewentualnie innych surowców niesłodowanych takich jak cukier, glukoza, miód, syropy owocowe. Brzeczka jest cieczą klarowną, która jest efektem filtracji zacieru. (...) brzeczka gotowana jest z dodatkiem chmielu, następnie schładzana, filtrowana i zadawana drożdżami w celu przeprowadzenia fermentacji.Podobno w Polsce powoli odradza się kultura spożywania piwa. Piwo, w czasach PRL-u traktowane jako napój pity "na stojaka" i "z gwinta", wraca do łask jako szlachetny trunek podawany do wielu potraw. Powstają mikrobrowary, które na małą skalę produkują piwa dla np. restauracji. Mniejsze browary wprowadzają na rynek mniej znane rodzaje i smaki piw.
Jakie jest Wasze zdanie na temat kultury picia piwa w Polsce?