konto usunięte
Temat: Slow food kontra fast food!
Do tej pory był fast food - ciągły pośpiech sprzyjał nieprzemyślanemu jedzeniu, a raczej "zapychaniu". Sprzyjał i sprzyja do dziś. Pojawił się jednak nowy, przeciwny trend - SLOOOOOW.Zaskoczyła mnie informacja, że już w 1986 r., we Włoszech, powstała organizacja non profit krzewiąca ten nurt.
Dzisiaj Slow Food ma zasięg międzynarodowy, a organizacja zrzesza 65 tys. członków w 35 krajach.
Czym jest sam Slow Food? Jak sama nazwa wskazuje, sugeruje, byśmy jedli w spokoju, bez pośpiechu, koncentrując się na spożywanym pokarmie, na jego smaku i zapachu.
SF to także żywność nie przetworzona, bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku, zapachu. To żywność wytwarzana metodami tradycyjnymi, bez udziału zaawansowanych technologii produkcji żywności.
Ponadto idea ta niesie głębszy przekaz. Jest bowiem apelem do ludzi, by zwolnili tempo, zaprzestali pogoni za dobrami materialnymi, a zwrócili się w stronę natury.
Zwolennicy SF gwarantują, że dzięki temu odzyskamy harmonię i będziemy czerpać radość z życia. Lekarze z kolei potwierdzają, że bardziej świadome i uważne odżywianie zmniejszy ryzyko zawału serca, cukrzycy, a nawet chorób nowotworowych.
Mnie się idea bardzo podoba :) A Wam?