Jacek Wencki Project Manager
Temat: oleje tłoczone na zimno
witamposzukuje oliwy z oliwek i oleju lnianego z pierwszego tłoczenia na zimno - nierafinowane. Ze szczególnym podkreśleniem NA ZIMNO. Z tego co wiem (jeśli się mylę to proszę o sprostowanie) to extra virgin nie koniecznie oznacza, że oliwa czy olej są dobre. Aby produkt dłużej trzymał następuje obróbka cieplna, która zabija wszystko co jest wartościowe w tych produktach. Można by się przyczepić, że oliwa doskonale nadaje się do smażenia więc czemu nie mieli by jej poddawać obróbce cieplnej, ale spożywana na zimno mogłaby mieć więcej wartości odżywczych. O oleju lnianym nie wspomnę bo to bardzo delikatna substancja więc każda obróbka cieplna nie wchodzi w grę
Jeśli ktoś się orientuje jak wygląda z tym "NA ZIMNO" to proszę o info. Oczywiście o konkretne marki takich produktów też proszę
pozdrawiam