Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu

Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.

Glutaminian szkodliwy także dla oczu

Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.

Polepszacze smaku mogą się kumulować

Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.
Paweł P.

Paweł P.
www.drogeria-ekologi
czna.pl Better Land

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

dobrze wiedzieć, cenna informacja, niby każdy wie, ale trzeb ciągle sobie to przypominać. Widać na rynku jest coraz więcej produktów bez chemii, ale wciąż za mało...

konto usunięte

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Poza tymi naukowymi faktami warto dodać, że glutaminian rozpuszcza kubki smakowe człowieka do tego stopnia, że z czasem zatraca on umiejętność rozkoszowania się zwykłym prostym pożywieniem a szuka "atrakcji" we wszystkim co słone, przyprawione, tłuste lub maksymalnie słodkie. Glutaminian napędza aptety do tego stopnia że człowiek staje się uzależniony od przetworzonego jedzenia. Najlepszym przykładem są społeczeństwa zachodnie notorycznie tuczone na glutaminianie. Poza tym tym paskudztwem można przyprawić coś, co się do jedzenia kompletnie nie nadaje i zagłuszyć obrzydliwy smak potrawy... taki drobny zabieg korygujący i mamy smaczniutkie danko. bon apetit!
Katarzyna Mężyk

Katarzyna Mężyk PR, psycholog,
psychodietetyk,

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Agata Szabaga:
Poza tymi naukowymi faktami warto dodać, że glutaminian rozpuszcza kubki smakowe człowieka do tego stopnia, że z czasem zatraca on umiejętność rozkoszowania się zwykłym prostym pożywieniem a szuka "atrakcji" we wszystkim co słone, przyprawione, tłuste lub maksymalnie słodkie. Glutaminian napędza aptety do tego stopnia że człowiek staje się uzależniony od przetworzonego jedzenia. Najlepszym przykładem są społeczeństwa zachodnie notorycznie tuczone na glutaminianie. Poza tym tym paskudztwem można przyprawić coś, co się do jedzenia kompletnie nie nadaje i zagłuszyć obrzydliwy smak potrawy... taki drobny zabieg korygujący i mamy smaczniutkie danko. bon apetit!

Faktycznie - gdy zupka za delikatna w smaku co się robi? Dorzuca jakiejś przyprawy w stylu kucharka. I nagle wszystko staje się smaczne :] Glutaminian sodu nie tylko intensyfikuje smak, ale również - uzależnia. Jak wspomniała powyżej Agata, nasze podniebienia, przyzwyczajone do wyrazistego smaku keczupu, sosów czy fast-food, przestają doceniać delikatny smak naturalnych potraw. Stają się dla nich miałkie, niewyraźne, niesmaczne.

No więc, tego, trzeba uważać ;)Katarzyna Miękus edytował(a) ten post dnia 10.06.10 o godzinie 23:02
Joanna G.

Joanna G. Właściciel, ImagoIT

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Pozdrawiam Wszystkich Bezglutenowców :-)

konto usunięte

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Joanna Skórka:
Pozdrawiam Wszystkich Bezglutenowców :-)
hmmm

gluten a glutaminian to przeciez rózne substancje.
Joanna G.

Joanna G. Właściciel, ImagoIT

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Tutaj wytłumaczenie:
"Co do glutaminianu sodu , to jest sól kwasu glutamowego i pochodna glutaminy. Nie zawiera glutenu , jest jednak szkodliwy z innych względów (bóle brzucha , głowy , wzdęcia ,wysypka , uderzenia gorąca) ale zapewniam o jego całkowitej neutralności. Glutaminian sodu produkowany jest z białek roślinnych zawierających gluten , jednak w procesie produkcji jest on całkowicie usuwany. dr Renata P...... Sekretariat Naukowy Inst. Chem. Nieorg. PAN.

Mnie jako beztlenowcowi zabroniony jest spożywanie glutaminianu sodu. Ale u innych może to wyglądać inaczej.

Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Joanna Skórka:
Tutaj wytłumaczenie:
"Co do glutaminianu sodu , to jest sól kwasu glutamowego i pochodna glutaminy. Nie zawiera glutenu , jest jednak szkodliwy z innych względów (bóle brzucha , głowy , wzdęcia ,wysypka , uderzenia gorąca) ale zapewniam o jego całkowitej neutralności. Glutaminian sodu produkowany jest z białek roślinnych zawierających gluten , jednak w procesie produkcji jest on całkowicie usuwany. dr Renata P...... Sekretariat Naukowy Inst. Chem. Nieorg. PAN.

Mnie jako beztlenowcowi zabroniony jest spożywanie glutaminianu sodu. Ale u innych może to wyglądać inaczej.

Pozdrawiam
co to znaczy, ze jestes beztlenowcem?
przeciez to niemozliwe?
Joanna G.

Joanna G. Właściciel, ImagoIT

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

hahaha :) bezglutenowcem :)

konto usunięte

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

spoko.... bez glutaminianu da się żyć.... są przecież kostki rosołowe czy też przyprawy w stylu "kucharka" bezglutaminianu a nawet bez soli. co ciekawe ludzki organizm jest tak zaprojektowany że rozpoznaje sól występującą samodzielnie jako substancję obcą i nieprzyjazną.

Ludzie którzy dokonują głodówek, totalnie restartują swój układ pokarmowy, i kiedy znów zaczynają przyjmować pokarm mają pewien okres karencji , w którym zabroniona jest sól kategorycznie. Gdyby człowiek przyjął choćby odrobikę soli, organizm od razu by się "zbuntował" - związałby tą sól wodą w taki sposób że całe ciało strasznie by spuchło. JEst to reakcja obronna na sól. Wiadomo z czasem jak się normalnie już je to dzięki soli występojącej w pożywieniu naturalnym organizm się przyzwyczaja.

ale co zrobić... przyznać muszę, że jednak podręcone żarcie psychicznie nas uzależnia.
Dariusz Kwieciński

Dariusz Kwieciński Do przodu, nigdy
wstecz!

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Hubert C.:
Taką marką, która oferuje kostki rosołowe bez glutaminianu i bez glutenujest chociażby BIOoaza. Takie buliony mogą być ciekawą alternatywą którzy lubują się w szybkiej i zdrowej kuchni.

Kolejny spam. Panie Hubercie na początku działu jest odpowiednie miejsce na ogłoszenia. Nie chce się robić jakimś strażnikiem teksasu, ale jeśli każdy by spamował w taki sposób jak Pan, goldenline stałby się śmietniskiem w stylu swl... a tego chyba nikt z nas obecnych, nie chce.
Marcin P.

Marcin P. informatyk

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

Hubert C.:
Taką marką, która oferuje kostki rosołowe bez glutaminianu i bez glutenujest chociażby BIOoaza. Takie buliony mogą być ciekawą alternatywą którzy lubują się w szybkiej i zdrowej kuchni.
BAN za spam ;)
Dariusz Kwieciński

Dariusz Kwieciński Do przodu, nigdy
wstecz!

Temat: Glutaminian sodu - paskudztwo!!!!

A tak swoją drogą faktycznie przerażające jest to co dzisiaj się je, mówiąc ogólnie. Owszem spora część z nas idzie w kierunku zdrowej żywności, bezglutenowej, ale nie każdego na to stać. A szkoda.

Wyniki badań na szczurach, o których pisze autorka na wstępie, są koszmarne.

Następna dyskusja:

Naturalna vegeta(bez glutam...




Wyślij zaproszenie do