Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Witam o poranku:)
Mam tylko jedno pytanie... Słyszał Pan o manipulowaniu "faktami" w celu korzyści np. potężnego lobby farmaceutycznego...? Są tacy co twierdzą, że spora część przemysłu spożywczego leży w rękach koncernów farmaceutycznch... jedni "produkują" chorych, drudzy ich leczą... Odsyłam do artykułów dr. Mattias'a Rath'a, twórcy medycyny komórkowej... ciekawe sprawy...

Spokojnego dnia i dużo życzliwości wokół...:):):)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Witam po południu:)
Wie pani co Lobbyngu i manipulowania faktami to pewnie zdarza się wszędzie! Takie są dzisiaj czasy że wszędzie jest jakiś lobbyng.
Ale nie sądzę by był wielki związek między przemysłem spożywczym a farmaceutycznym. Często wydaje się być wręcz odwrotnie! Dzisiaj wiele koncernów spożywczych w znacznej mierze wręcz próbuje konkurować z przemysłem farmaceutycznym. Przykładem może być produkcja wielu produktów o znaczeniu terapeutycznym, żywności specjalnego przeznaczenia itp.:)
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Witam Wieczornie...:)

Panie Darku, mam prośbę... proszę polecić mi jakąś literaturę "fachową". Jak do tej pory ja powołuję się na tzw. autorytety, Pan natomiast tylko ze mną polemizuje...:) Nie to, żebym kwestionowała Pańską wiedzę, ale jeżeli "dołoży" Pan jeszcze widzę innych, być może moja "postawa" trochę "zmięknie"...:)

Pozdrawiam:)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Wie Pani kto dla kogo jest autorytetem jest rzeczą względną! Dla mnie ,,autorytety" na które się Pani powołuje są raczej piewcami spiskowych teorii swiata". A nie powoływałem się z dwóch powodów bo po pierwsze w dyskusji z Panią nie korzystam w jakiś konkretny sposób z tego czy innego autora czy autorytetu, nikogo nie recytuję tylko wyrażam swoje zdanie które jest oczywiście wynikiem nabytej wiedzy także od różnego rodzaju ,,autorytetów". Po drugie te autorytety i tak Pani uzna za przedstawicieli ,,akademickiej koniunktury"! Ale jeśli Pani chce to proszę bardzo. Mogę Pani polecić świetnych polskich żywieniowców chociażby z Instytutu Żywności i Żywienia np. prof. Światosława Ziemlańskiego, Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską, prof. Szostaka.
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

A i jeszcze też mogę polecić stronę Instytutu Żywności i Żywienia:
http://izz.waw.pl
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Witam Wieczornie, Panie Darku:)

Czy czytał Pan cokolwiek z, nazwijmy to "twórczości", któregoś z cytowanych przeze mnie autorów? Z Pańskiej wypowiedzi wnoszę, że tak, skoro Pan ich już ocenił...:) To, że powołuję się na autorytety nie znaczy wcale, że nie mam wyrobionego poglądu...:) Cytuję Ich głównie przez skromność... :) To znane nazwiska w świecie nauki... Ja, jako zaledwie pasjonat, z pewnością nie jestem dla Pana autorytetem... Ot i cała tajemnica autorytetów...:):):) A co IŻiŻ... Ileż to produktów rekomendowanych przez ten Instytut, w badaniach niezależnych, okazało się niezupełnie o takim standardzie, jak głosi rekomendacja...

http://przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=v...

Tego typu artykułów jest całe multum...

A wracając do suplementów... Jako żywieniowiec z pewnością Pan wie, że każda nowa piramida żywieniowa zaleca suplementy bądż BAD-y...:)

Przepraszam, ale dzisiaj miałam dość "bogaty" dzień i na polecaną przez Pana stronę zajrzę dopiero jutro...

Miłego i spokojnego wieczoru:)

Pozdrawiam
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Witam również Pani Doroto:)
Odwołując się do IŻŻ-tu, odwoływałem się przede wszystkim do twierdzeń naukowych na temat żywności i żywienia i niewątpliwie świetnych ekspertów których wymieniłem.
Sprawa z rekomendacjami produktów to już trochę inny temat. Faktem jest że różne instytuty i nie dotyczy to tylko IŻŻ-tu bo również np. akademii medycznych w zamian za sponsorowanie różnego rodzaju badań udziela rekomendacji produktów czy czasami nawet uczestniczy w promocji i reklamie. Przykładem mogą być np. znaczki ,,profilaktyki antycholesterolowej" na niektórych margarynach nadawane przeważnie przez AM chociaż nikt tak naprawdę nie udowodnił związku między spożywaniem margaryn a poziomem cholesterolu. I ja oczywiście zwolennikiem tego nie jestem!!! Z tego co mi wiadomo IŻŻ z tego zaczął się wycofywać.
Co do suplementów zdania żywieniowców są podzielone. Ale raczej bym twierdził że suplementy na ogól zalecają przedstawiciele świata medycznego a wśród żywieniowców jednak dominuje pogląd że suplementy nie są konieczne w przypadku racjonalnego żywienia. Są oczywiście wyjątki jak np. okres ciąży u kobiet kiedy zaleca się suplementację diety kwasem foliowym. A wielu nawet twierdzi że mogą bywać też niekorzystne poprzez zmianę stosunków między np. poszczególnymi minerałami. Odsyłał bym tutaj do specjalistów z Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW którzy na ogół wypowiadają się krytycznie co do suplementacji.
I również życzę miłego wieczoru:)
Dorota G.

Dorota G. Ciągle w drodze...
Dziękuję za wszelkie
propozycje współp...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Krótko, bo zaraz zmykam... cieszę się, ża napisał Pan o tych "faktach naukowych"... zrozumiałam, dlaczego wywiązała się taka polemika między nami... Pan mówi z pozycji "faktów naukowych", ja z pozycji "rzeczywistości", a to raczej dwa różne światy... Żyję już trochę na tym świecie i wiem, że nie ma tak naprawdę teorii... są tylko hipotezy... Przeżyłam już niejedną "pewną wiedzę", która rozpadła się w nicość, ponieważ nowe badania naukowe wykazały, że to jest niby to samo, ale inaczej... choćby budowa atomu... i dlatego raczej patrzę na to, co się dzieje w rzeczywistości, a nie w laboratoriach...

Dobrej nocy...:)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Nie sądzę by koniecznie to były dwa światy! Z tym że takie rzeczy jak rekomendacje zaliczył bym raczej do ,,rzeczywistości" a nie ,,faktów naukowych". Jest to zwyczajnie forma zarabiania pieniędzy:)))
A co do faktów naukowych to nikt nie twierdzi że wszystko w naukach żywieniowych jest oczywiste! Nauki żywieniowe to nie fizyka i nie da się tak precyzyjnie określić wpływu różnych form żywienia jak np. w fizyce prędkość spadania ciała z określonej wysokości (wzór i gotowe). W procesach fizjologicznych naszego organizmu jest zbyt wiele zależności i oddziaływań by to się dało zrobić. I w śród nawet profesorów z tego samego wydziału czy instytutu są różnice w zdaniach!!! A zalecenia żywieniowe przyjęte oficjalnie wcale nie są czymś świętym i absolutystycznym!!! One są wypadkową pewnego kompromisu wśród często różnych zdań! I sam wcale się ze wszystkimi zaleceniami nie zgadzam. Ale ten kompromis jest potrzebny by można było w ogóle coś oficjalnie zalecać!
I również życzę dobrej nocy:)
Katarzyna Muranty

Katarzyna Muranty grafik/projektant

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Jeśli ktoś jest zainteresowany ekologiczną żywnością, to zapraszam na http://sklep.myecolife.pl/eco/
Serdecznie polecam,
Pozdrawiam
Agnieszka Piotrowska

Agnieszka Piotrowska głowny księgowy,
BINAR

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Problem eko-ogródka jest wbrew pozorom problemem ważkim. Niedawno, 26 marca 2010 w Polsce (na świecie - październik 2008), odbyła się premiera filmu dokumentalnego "Zanim przeklną nas dzieci" ("Nos enfants nous accuseront"). W filmie przytaczane są wyniki badań naukowych wg. których obecnie rodzące się pokolenie będzie, po raz pierwszy w nowoczesnej historii, mniej zdrowe niż ich rodzice. według mnie nie trzeba wyników badań naukowców, żeby ten trend zaobserwować wokół/u siebie. Coraz częściej słyszy się porównania naszej cywilizacji do cywilizacji Majów i obawy czy znikniemy, jak oni, z przyczyn immunologicznych.
Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: własny BIO-OGRÓDEK

Dariusz Pietrzak:
Hmmmm! W odniesieniu do tego co pisała moja poprzedniczka (z całym szacunkiem)to nie rozumiem używania terminu ,,zdrowa żywność"! Tak na prawdę używanie tego zwrotu jest jedynie chwytem marketingowym różnego rodzaju dystrybutorów pewnych produktów! Mitem to jest w ogóle dzielenie żywności na jakąś rzekomo ,,zdrową" i ,,nie zdrową" i straszenie inwazją toksyn, chemią itp.! Używanie terminu ,,zdrowa żywność" jest wręcz prawnie zakazane, jest formą nieuczciwej konkurencji i sugerowaniem że jakoby ta normalna w normalnych sklepach jest niezdrowa! Otóż żywność zgodnie z definicją nie zdrowa będzie wtedy gdy będzie miała zbyt duże ilości pewnych składnikow ponad dopuszczalne normy lub zawyżone ilości drobnoustrojów. Ale taka żywność jeśli sie znajduje na półkach sklepowych to znajduje się nielegalnie! Zakładając że żywność jest zgodna z wymaganiami to nie można mówić czy sugerować że jakoby jaka ona jest- niezdrowa?!!!
Można mówić co najwyżej o żywności produkowanej metodami ekologicznymi ale tak naprawdę nikt nie jest w stanie udowodnić że jest ona czymś lepsza. dam dla przykładu- rośliny produkowane z udziałem nawozów sztucznych wcale nie musza mieć większej zawartości azotanów i azotynów od tych produkowanych w sposób tzw. ekologiczny. POzdrawiam


Niestety myli się pan i nie piję tu oczywiście do pana.
Jest masa publikacji naukowych na ten temat, w których wniosek jest jeden - warzywa uprawiane bez dodatku nawozów mają mniejszą statystycznie zawartość azotynów i azotanów, niż uprawiane z zastosowaniem nawozów. Pozatym uprawiane na terenach położonych z daleka od aglomeracji miejskich i terenów przemysłowych mają małą i niską statystycznie zawartość zanieczyszczeń np. metali ciężkich.
Co do produkcji wędlin- można produkować wędliny drogą tradycyjną i stosować technologię płotków i nowoczesne metody utrwalania produktów- bez solanki i sztucznych barwników, konserwantów, wypełniaczy itp., ale to się producentom mało opłaca, ponieważ uzyskują mniejszą wydajność przy produkcji.



Wyślij zaproszenie do