Temat: jaki można wykonywać zawód, mając tyutuł TECHNIK ŻYWIENIA
Technik technologii żywienia jest przygotowywany do pracy raczej w gastronomii. Może pracować jako dietetyk np. w sanatoriach, stołówkach, gdzie planuje się jadłospisy. Poziom wiedzy na tym poziomie raczej nie pozwala na doradztwo żywieniowe, bo to nie ten pułap. Do tego trzeba mieć ukończone studia z zakresu technologii żywności o specjalności żywienie cżłowieka.
Na tym kierunku uczniowie mają przedmioty: technologia gastronomiczna, żywienie człowieka, wyposażenie zakładów żywienia zbiorowego, mikrobiologia i kilka innych w zależności od szkoły.
Do pracy w zakładach przemysłu spożywczego na poziomie technika kształceni sią technicy technologii żywności. Tutaj serwowane są przedmioty ściśle związane z przemysłową produkcją żywności. Można wybrać specjalizacje: analiza żywności (specjalizowanie się do pracy w laboratorium analitycznym), mleczarstwo, technologia mięsa, technologia owoców i warzyw, zbóż, drobiarstwa.