Bogdan
Zacharski
coach (certyfikat
ICC), mentor,
doradca, interim
manager
Temat: Jak to jest z tą WODĄ?
Witam wszystkich zainteresowanych tematem wody, którą spożywamy i jej wpływu na nasz organizm i zdrowie.Śledząc dyskusje toczone zarówno w grupie "Zdrowe odżywianie", jak i "zdrowa woda" dostrzegam zbieżność z wymianą informacji nt. wody dostępną w internecie poprzez np. Google.
Istnieje świadomość znaczenia wody, przerzucamy się liczbą rodzajów wody występujących w przyrodzie oraz znajomością wód leczniczych, czy też stołowych. Hasła - woda strukturowana, woda strukturalna, woda żywa, woda życia, woda heksagonalna ... budzą zainteresowanie, ale i emocje. W przekazach wiadomości na ich temat sporo z nich zaliczyłbym do grupy "czary-mary".
Z tej wielkiej liczby dostępnych informacji wydobyłem kilka, na które pozwolę sobie zwrócić uwagę wszystkich zainteresowanych tematem wody.
1. Czy dostrzegacie, że woda jest produktem, który spożywamy, a który nie podlega trawieniu?!
2. Nasz organizm zbudowany jest w ok. 70% z wody, czyli praktycznie wszystko, co się w nim dzieje, dzieje się w środowisku wodnym.
3. Woda jest uniwersalnym i dobrym rozpuszczalnikiem.
4. Podstawowym zadaniem wody w organizmie jest transport w jedną stronę (wchłanianie) składników koniecznych do życia organizmu i jego rozwoju. Natomiast w drugą stronę transport (wydalanie) składników, które są organizmowi niepotrzebne.
5. wszelkie dyskusje nt. wody koncentrują się przede wszystkim na jej składzie chemicznym i takichże właściwościach.
6. woda naturalna, tzn. woda dostępna w naturalnych zbiornikach wodnych ma postać krystaliczną, gdyż jej molekuły układają się w heksagon.
7. wchłanianie składników odżywiania i składników wydalania odbywa się na zasadzie ich transportu w postaci rozpuszczonej w wodzie poprzez błony komórkowe.
8. jakość i efektywność tego transportu, inaczej osmozy poprzez błony komórkowe zależy od budowy fizyko-chemicznej wody, a nie jej składu chemicznego.
9. przez tysiąclecia ludzkość korzystała z wód powierzchniowych, czerpanych do celów gospodarczych prostymi metodami - wiadra, czerpaki, rozprowadzanych rurami ze źródeł położonych wyżej niż punkty odbioru - dzięki temu woda miała zachowane właściwości wody heksagonalnej. Przez te tysiąclecia błona komórkowa przystosowała się do współpracy z taką wodą.
10. obecnie dostępne nam wody, które są zwykle tłoczone z głębi ziemi, transportowane pod ciśnieniem na duże odległości i różne wysokości, mają naruszoną strukturę krystaliczną, czyli zmienione właściwości fizyko-chemiczne, co dalej powoduje, że jej współpraca z błoną komórkową jest mniej efektywna.
.....
Jeśli otrzymam choć jeden "feedback" będę kontynuował przekaz wyników swojej analizy dostępnych w necie informacji nt. wody. Chętnie też podpowiem jak można przywrócić postać krystaliczną wody metodami bardziej naturalnymi, niż oferowane w internecie różne generatory. Chętnie podejmę też dyskusję nt. wyboru wody przeznaczonej do spożycia.