Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Sylwia M.:
Dariusz Pietrzak:
Witam:) A może ktoś by wyraził swój pogląd na temat kierowania sie w żywieniu indeksem glikemicznym produktów? Może to lepsze niż liczenie kalorii itp.?

Ja uważam że lepsze, a to jest twoja wypowiedź z początku fora. :)
O.K i w tym sie zgadzam!
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Aby utrzymać prawidłową zdrową sylwetkę trzeba jeść 1g na 1kg masy ciała. Czy się mylę?
(mówię o białkach)Sylwia Michałowska-Dmitruk edytował(a) ten post dnia 11.07.07 o godzinie 20:52
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Tak mniej więcej. ale jeszcze trzeba uwzględnić udział w stosunku do pozostałych składników podstawowych.
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Reasumując
1. Nie jemy węglowodanów o wysokim IG
2. Jak jemy białka to zazwyczaj nie jemy samych białek, łączymy je z węglowodanami o niskim IG (poniżej 50)
3. Jeżeli chcemy sobie podjeść miedzy głównymi posiłkami to wybieramy raczej węglowodany typu: warzywa, owoce niekoniecznie o niskim IG
Popraw mnie jeżeli się mylę
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Jeśli w ogóle nie jesz węglowodanów o wysokim IG to trudno byś je mogła łączyć z białkami bo skąd niby miała byś je wziąć:))))
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Wogóle to pojęcie względne. Mam czasami odstępstwa.

Jeżeli już rozmawiamy na temat indeksu glikemicznego. To chciałabym poznać szerzej twoje zdanie na ten temat jako żywieniowca.
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Ale ja już chyba napisałem na ten temat wszystko co się da na forum "dieta" będę sie powtarzał. Chyba że bardzo chcesz bym się powtarzał.
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

okey odwiedzę :)
Kamila Kina

Kamila Kina nauczyciel, ZS nr 1
w Bratoszewicach

Temat: indeks glikemiczny

Dariusz Pietrzak:
No i jeszcze o tych węglowodanach i białkach. Co do tych enzymów to i tak nie jesteśmy wstanie spożywać samych węglowodanów albo samych białek. Produkty tzw węglowodanowe (np zbożowe ) i tak zawierają znaczne ilości białka. Po za tym nawet jeśli nie spożywasz węglowodanów to enzymy do ich trawienia i tak są produkowane to raczej by było można powiedzieć że ta rozłączność powoduje niewykorzystanie enzymów czyli produkowanie ich na marne przez organizm. ale to tylko takie sobie błahostki.


Mogę się wtrącić w temat ;> Tez jestem diabetykiem i staram sie tak samo jak Sylwia, jeść produkty o niskim indeksie glikemicznych. Nie łącze węglowodanów o wys IG z tłuszczami (ziemniaki + mieso), białka spożywam łącząc je albo z węglowodanami lub tłuszczami.
Co do enzymów trawiących węglowodany to owszem wydzielamy je, ale one zajmują sie trawieniem cukrów o niskim IG, ale ważna jest tu moim zdaniem podaż Insuliny czyli hormonu wpływającego na metabolizm cukrów. Bo im mniej jem produktów o wysokim IG, tym mniej muszę insuliny wstrzykiwać :-) jako diabetyk..

pozdrawiam
Kamila Kina

Kamila Kina nauczyciel, ZS nr 1
w Bratoszewicach

Temat: indeks glikemiczny

A dowiedzione już jest ze od insuliny sie tyje, wiec im mniej jej pobieram tym łatwiej mi utrzymać prawidłową masę ciała. To już dawno zauważyłam u siebie. Stosując dietę o niskim indeksie glikemicznym schudłam średnio 6 kg. A mój największy wynik to 9. Teraz ważę 62 kg przy 171 cm wzrostu i czuje sie ok :-)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Nie wiem czy od początku przeczytałaś moje wypowiedzi w tym temacie.
Nie kwestionowałem zasadności unikania węglowodanów o wysokim IG -wręcz przeciwnie. A także nie kwestionowałem zasadności unikania ich
łączenia ze znaczną ilością tłuszczy. Natomiast zdecydowanie kwestionowałem zasadność nie łączenia węglowodanów z białkami co sugerowała Sylwia.
Wybieranie produktów o niższym IG jest jak najbardziej wskazane i to zarówno w cukrzycy typu I-ego jak i II-ego:)Dariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 08.03.08 o godzinie 20:09
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

natomiast nie do końca rozumiem stwierdzenie, że enzymy zajmują się trawieniem cukrów o niskim IG???? No raczej zajmują się jednych i drugich. Co do insuliny to oczywiste jest, że jej zbyt duży poziom jest niekorzystny a dieta o obniżonym IG pozwala ograniczyć ilość przyjmowanej insuliny w przebiegu cukrzycy typu I-ego chociaż nie samo IG jest już tutaj tylko istotne ale także ilość węglowodanów, bo raczej produkt bardzo nisko węglowodanowy o wysokim IG wielkiego wpływu miał nie będzie:)
Pozdrawiam:)
Kamila Kina

Kamila Kina nauczyciel, ZS nr 1
w Bratoszewicach

Temat: indeks glikemiczny

Dariusz, ale ja nie negowałam tego co wcześniej pisałeś( co też przeczytałam) ;) Wyraziłam jedynie swoje zdanie jak ja podchodzę do IG i jaką dietę obecnie stosuje :)

A co do trawienia przez enzymy węglowodanów o niskim IG, to chodziło mi o to że takie najczęściej są w moim pożywieniu :> Choć zdarzają się oczywiście wyjątki od reguły ;-)

Pozdrawiam, Kamila
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Sorki Kamilo:) Źle odebrałem Twoją wypowiedź:))
Pozdrawiam serdecznie:)
Dorota W.

Dorota W. Farmaceuta, Apteka

Temat: indeks glikemiczny

a ja bym prosiła o jakieś przykłady zestawów żywieniowych uwzględniających IG...dzięki

konto usunięte

Temat: indeks glikemiczny

moim zdaniem IG jest o tyle lepsze, że nadwaga i otyłość często współistnieją z cukrzycą... także kontrola wydzielania insuliny do krwi jaką daje spożywanie produktów o niskim IG, może służyć pozbyciu się nadmiernej masy ciała i uchronić nas od cukrzycy...

nie należy jednak zapominać, że i tych produktów nie powinno spożywać się w nadmiarze... we wszystkim wskazany jest rozsądek:)

wartość energetyczna całodziennej racji pokarmowej nie może przekraczać zapotrzebowania na energię...

jeśli ktoś lubi jeść - i chociaż je właściwe produkty to nieraz zbyt dużo... powinien również pokochać taką samą miłością jakiś sport:)
i uprawiać go przede wszystkim systematycznie, nie koniecznie 'wyczynowo':P

Zresztą ruch jest niezbędny dla każdego, aby zachować zdrowie:)
Ewelina Jakubiak

Ewelina Jakubiak Właściciel, Trener
osobisty - Pomagam
kobietom w
osiągnię...

Temat: indeks glikemiczny

Nie tylko chodzi o diabetyków, jeśli będzie się spożywać węglowodany o wysokim indeksie to już tylko mały krok do otyłości.
Należy pamiętać o tym że kobiety są węglowodanowe (w większości) uwielbiają węglowodany i to niestety zazwyczaj te o wysokim IG,
dlatego mają problemy z wagą. Mija rok takiego odżywiania się, dwa, pięć i nagle dochodzą do wniosku że jest ładnych parę kilko więcej po czym chcą schudnąć w dwa tygodnie. To jest po prostu standard - masowy problem.

Pozdrawiam
Ewelina Jakubiak
http://www.ewelinajakubiak.pl
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Zastanawia mnie jedno po wypowiedziach rzekomej ,,kamili blake" (rzekomej bo oczywiście profil jest zapewne fałszywy)- Czy na tej grupie to już naprawdę każde pierdy i najbardziej debilne wypowiedzi można wstawiać? Czy można za przeproszeniem wypiąć dupę, zrobić zdjęcie i wstawić i też będzie ok? To pytania do Założycielki grupy. To jest chyba grupa w której spam ma się najlepiej na całym GL, to tak z obserwacji.

P.S. Moja wypowiedź już nie aktualna bo wypowiedzi w/w osoby już nie ma:)Dariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 14.03.10 o godzinie 13:18
Elżbieta Klamrowska

Elżbieta Klamrowska Dietetyk,
Właścicielka poradni
4 PORY DIETY

Temat: indeks glikemiczny

Witam!Jako "prawie" specjalista mogę powiedzieć, że i owszem posługiwanie się indeksem glikemicznym jest ważne!tylko znowu nie zwariujmy!dieta oparta na indeksie glikemicznym jest przyjacielem/wrogiem :) ludzi z cukrzycą!w normalnej diecie również zalecane jest spożywanie pokarmów o niskim indeksie, ze względu na to iż sa dłużej trawione, wolniej uwalniana jest przez to z nich glukoza!dzięki temu nie dochodzi do gwałtownych spadków i wzrostów w wydzielaniu insuliny. napewno spożywanie pokarmów o niskim indeksie wpływa dobrze na organizm!Pamiętajmy że indeks glikemiczny zmnienia się pod wpływem wielu czynników: przetwarzania zywności, procesów technologicznych, dojrzewania/starzenia się warzyw i owoców.Osobiście uważam że w zdowej diecie indeks glikemiczny jest obecny, nawet jeśli się o tym nie wspomina!
Jacek Wieczorek

Jacek Wieczorek Ochrona osób i
mienia

Temat: indeks glikemiczny

Kamila Blake:
Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj.

Pij,pij zobaczysz jak będziesz wyglądała :]

Spamujesz nie tylko na tym forum .Nie chce mi się na twoje pierdy odpowiadać od nowa.
Pomijasz rolę błonnika w pokarmach o niskim IG.
Jak już pisałem jeśli chcesz podam Ci kilka numerów skoro nie masz do kogo zadzwonić.
Jeszcze masz lewe konto.
Kamila Blake:

Prawda rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu, a organizm odkładając trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z


Wolne rodniki powstają w procesach biochemicznych ,a bogatym ich źródłem jest oddychanie komórkowe.Wolne rodniki wykorzystywane są przez fagocyty w miejscach infekcji by zwalczać bakterię. Laughing.Ważnym ich źródłem jest światło słoneczne.Poucz się fizjologi.Jacek Wieczorek edytował(a) ten post dnia 16.05.10 o godzinie 23:05

Następna dyskusja:

Indeks glikemiczny...




Wyślij zaproszenie do