konto usunięte

Temat: Gotowanie na parze

Czy ktoś ma jakieś rozeznanie jaki model naczynia do gotowania na parze wybrać?

konto usunięte

Temat: Gotowanie na parze

ja mam takie zwykłe garnki, wkłada się jeden na drugi

http://cokupic.pl/produkt/PRC-GARNEK-DO-GOTOWANIA-NA-P...

ja posiadam dwie wkładki. Jestem z niego zadowolona, wszystkie produkty doskonale się parują. A jakie to wygodne, w jedno naczynko wkładam mięso w drugie warzywa i za 20 min obiad gotowy i nic nie trzeba robić: mieszać, przewracać :)

konto usunięte

Temat: Gotowanie na parze

Czy ktoś wypróbował parowar, który jest godny polecenia?.
Planuję zakup, ale nie wiem na co powinnam zwrócić uwagę, jaki typ- model jest najlepszy, firma?, czym powinnam się sugerować dokonując zakupu?

konto usunięte

Temat: Gotowanie na parze

z tego co wiem, takie garnki jak ja mam działają tak samo jak parowar. W użytkowaniu jednak garnki są bardziej ekonomiczne. Nie wiem też jak wygląda sprawa mycia parowaru, ponieważ soki zarówno mięso jak i warzywa puszczają, garnki są bardzo szybkie w myciu i w obsłudze.
Aleksandra Załęska

Aleksandra Załęska dziennikarz, Fit.pl

Temat: Gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np. tradycyjnego gotowania. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych.Zaletą obiadów z parowara jest przede wszystkim fakt iż są one bardzo wartościowe, ponadto w prosty sposób możemy jednocześnie przygotować cały obiad.Dobry elektryczny parowar powinien mieć dużą moc- najlepiej 2000W. To pozwoli szybko uzyskać parę w pojemniku. Ale także odpowiednią pojemność np. 11 l. oraz programator, który daje nam ustawienie czasu gotowania, podtrzymywanie ciepła i opóźniony start.
Przydatne są także: funkcja uzupełniania wody podczas gotowania, system łatwego przenoszenia żywności (służy do wyjmowania delikatnych potraw np. szparagów, które mogą rozpaść się podczas przekładania na talerz), pojemnik na ryż, podstawkę na jajka.

konto usunięte

Temat: Gotowanie na parze

Dziękuję za cenne wskazówki!
będę się nimi sugerowała :)
Artur K.

Artur K. Carpe Diem

Temat: Gotowanie na parze

a ja mam pytanie czy dodajecie jakis ziół do wody od parownika?

konto usunięte

Temat: Gotowanie na parze

ja nie, zawsze marnuje mięso przed parowaniem w marynacie.
A dodawanie do wody poprawia smak?Dorota D. edytował(a) ten post dnia 15.01.11 o godzinie 19:42

konto usunięte

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Następna dyskusja:

Gotowanie dla zdrowia




Wyślij zaproszenie do