Temat: Dzieta dla leniwych - czy to istnieje???
Piotr Z.:
indeks glikemiczny żywności - a co to jest???
To jest problem osób takich jak ja. Wstajemy któregoś dnia i postanawiamy schudnąć. A dookoła diety itp. o ograniczeniu bilansów, ilości kalorii, no i indeksu glikemicznego. A taki gość jak ja nie ma pojęcia co to jest.
Darek, czy mógłbyś przełożyć to na jakiś prostszy język - jak chłopu na miedzy - ja to chłop, a GL to miedza :)
Dobra spróbuję w jak najprostszy z możliwych by cię nie odstraszyć fizjologicznymi teoriami.
Będę się posługiwał skrótem IG.
IG dotyczy produktów tylko zawierających węglowodany!
Tak się dzieję że nie wszystkie węglowodany mają jednakowy wpływ na sprzyjanie lub nie tyciu.
te o wysokim IG sprzyjają bardziej te o niskim zdecydowanie mniej. Jest to związane min z szybkością ich wchłaniania do krwioobiegu.
IG produktów (tabelę) możesz znaleźć bez problemu na necie.
tylko tu się pojawia pewien problem bo znaczna część osób to trochę źle interpretuję myśląc że zawsze produkt o niskim IG jest lepszy od tego o wysokim co nie jest całkiem słuszne gdyż to zależy od ilości węglowodanów też w produkcie.
Należy wybierać produkty o niskim IG ale dotyczy to przede wszystkim produktów o znacznej zawartości węglowodanów. W przypadku małej ilości nie trzeba specjalnie tak naprawdę na IG zwracać uwagi.
Więc będzie to przede wszystkim dotyczyło wyboru produktów zbożowych, makaronów, pieczywa itp bo tu są różnice w IG
Po za tym niski praktycznie zawsze mają strączkowe.
W przypadku częsci produktów różnica jest znaczna np między produktami mocno ugotowanymi a słabo (np makarony).
Temat jest bardzo długi ale jęsli Cię to interesuje to postaram sie jak mogę odpowiedzieć Ci jeszcze na pytania:)