Aneta K.

Aneta K. dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Witam,

Jestem dietetykiem współpracującym z Centrum AGAPE http://agapecentrum.naszemiasto.net

W Tym wątku postaram się zamieszczać ciekawe, a zarazem zaskakujące informacje dotyczące żywności i żywienia.

Zapraszam do lektury :)

Na początku kilka zdań o czekoladzie, która od tysiącleci wzbudzała wiele emocji, fascynowała i nadal zadziwia naukowców.

Ciekawostki dotyczące czekolady:
1.Słowo czekolada pochodzi nazwy napoju „xocolatl” („gorzka woda”), który był spożywany przez Azteków należących do wysokiej klasy społecznej.

2.Zarówno czekolada jak i kakao są produktami otrzymywanymi z fermentowanych ziaren kakaowca
3. Nazwa drzewa Theobroma cacao została nadana przez Karola Lineusza. Pochodzi od greckich słów Theo - bóg , broma - żywność, czyli „żywność bogów”

4.Czekolada zawiera ponad 380 substancji chemicznych, z których najważniejsze są polifenole wykazujące działanie antyoksydacyjne.

5. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao ( > 35%) jest uważana za jeden z najbogatszych pod względem zawartości polifenoli produktów.

6.Regularne spożywanie czekolady korzystnie wpływa na nasz organizm, ponieważ następuje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy.

7.Zawarta w czekoladzie teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe.

8.Zawarte w czekoladzie taniny działają przeciwbakteryjnie chroniąc tym samym zęby przed rozwojem próchnicy oraz zmniejszają krwawienie dziąseł, a także przeciwdziałają nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

9.Czekolada korzystnie wpływa na stan skóry, ponieważ zwiększą jej gęstość, poziom nawilżenia, zwiększa odporność naskórka na mikrouszkodzenia. Spożywanie dziennie 20g czekolady bogatej w polifenole, chroni skórę przed szkodliwym działaniem UV.

10.Alkaloidy zawarte w czekoladzie skutecznie "leczą" biegunkę.

11.Czekolada działa jako afrodyzjak i antydepresant, ponieważ zwiększa wydzielanie endorfin oraz serotoniny w mózgu.

12. Nadmierne spożywanie czekolady bogatej w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy. 100g czekolady ( tabliczka) zawiera około 500kcalAneta Kościołek edytował(a) ten post dnia 08.09.10 o godzinie 20:47
Aneta K.

Aneta K. dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Czy wszystkie ryby są zdrowe??

Wiele artukułów, poradników czy też wielu lekarzy i dietetyków zaleca spożywanie ryb zwłaszcza morskich ze względu na ich zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT- z grupy omega - 3.

Spożywanie NNKT zawartych w rybach jest korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ m.in:

- korzystnie wpływają na stan skóry i paznokci

- chronią przed chorobami układu sercowo - naczyniowego ( miażdzyca, zawał, udar mózgu) czy cukrzycą

- powinny je spozywać kobiety w ciąży oraz planujące ciąże ponieważ korzystnie wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego (mózgu) dziecka, podwyższają wartość IQ, zwiekszają zdolność koncetracji uwagi dziecka oraz zapobiegają wystąpieniu nadpobudliwośći psychoruchowej,

- zmniejszają zarówno ryzyko wystąpienia chorób jak i łagądzą przebieg chorób alergicznych i immunologicznych np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)

- wchodzą w skład osłonek mielinowych nerwów, dzieki temu chronią przed występowaniem chorób demielizacyjnych układu nerwowego (choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane)

- zwiekszają odporność organizmu (zwłaszcza chronią przed chorobami wirusowowymi), ponieważ uszczelniają błonę komórkową

Ale należy pamiętać iż wiele substancji, które wywierają szkodliwe działanie na nasze zdrowie posiada zdolność biokumulacji w organizmach żywych, a zwłaszcza w tkance tłuszczowej ( do której zalicza się tran).

Do takich substancji należą dioksyny oraz polichlorowane bifenyle , których podwyższone poziomy zostały stwierdzone w tłuszczu ryb zwłaszcza śledzi oraz łososi bałtyckich.

Spożywanie zarówno dioksyn jak i polichlorowanych bifenyli negatywnie wpływa na zdrowie człowieka a zwłasza rozwijący się płód, dlatego też nie zaleca się spożywanie tych ryb ( ŚLEDZI oraz ŁOSOSI BAŁTYCKICH i innych ryb z Bałtyku) przez kobiety ciężarne oraz kobiety karmiące piersią oraz dzieci poniżej 6 r.ż.

O negatywnych skutkach narażenia na dioksyny i polichlorowane bifenyle oraz ich występowaniu w żywnośći napiszę w niedługim czasie.

Zapraszam serdecznie
http://agapecentrum.naszemiasto.netAneta Kościołek edytował(a) ten post dnia 19.09.10 o godzinie 16:56

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Ciekawostki dotyczące czekolady:
1.Słowo czekolada pochodzi nazwy napoju „xocolatl” („gorzka woda”), który był spożywany przez Azteków należących do wysokiej klasy społecznej.

2.Zarówno czekolada jak i kakao są produktami otrzymywanymi z fermentowanych ziaren kakaowca
3. Nazwa drzewa Theobroma cacao została nadana przez Karola Lineusza. Pochodzi od greckich słów Theo - bóg , broma - żywność, czyli „żywność bogów”
No własnie...
Chciałabym zapytać o tych Azteków z wysokiej klasy społecznej.
Słyszałam kiedyś i nie wiem czy to może byc prawda, że była to substancja używana i zarezerwowana dla kapłanów w dawnych kulturach indian amerykańskich, ponieważ działa na psychikę. Z jednej strony poprawia nastrój, z drugiej uzależnia. Zachowanie dzieci, które spróbowały czekolady przemawiałoby za jej uzależniającym wpływem. Co ty na to? Może jakaś podpowiedź co do literatury w której byłoby nieco więcej poza składem chemicznym?
Aneta K.

Aneta K. dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Magda Magdziewicz:
Może jakaś podpowiedź
co do literatury w której byłoby nieco więcej poza składem chemicznym?


Polecam zapoznanie się z bazą medyczną pubmed :) znajduje się tam wiele ciekawych artykułów.

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Polecam zapoznanie się z bazą medyczną pubmed :) znajduje się tam wiele ciekawych artykułów.
W istocie, bardzo wiele.......;)

konto usunięte

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Magda Magdziewicz:
Polecam zapoznanie się z bazą medyczną pubmed :) znajduje się tam wiele ciekawych artykułów.
W istocie, bardzo wiele.......;)
To prawda!! Jestem uzależniony od czekolady... Jak dziecko, jak dziecko... :))

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

>
To prawda!! Jestem uzależniony od czekolady... Jak dziecko, jak dziecko... :))
No właśnie!!!
A gdybyśmy wiedzieli, ze Aztecy już to wiedzieli....to może byłoby nam lżej ;-)?
A na poważnie - wydaje się,że forum służy dyskusji, a nie wyłącznie obszernym cytatom?



Wyślij zaproszenie do