Aneta
K.
dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...
Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia
Witam,Jestem dietetykiem współpracującym z Centrum AGAPE http://agapecentrum.naszemiasto.net
W Tym wątku postaram się zamieszczać ciekawe, a zarazem zaskakujące informacje dotyczące żywności i żywienia.
Zapraszam do lektury :)
Na początku kilka zdań o czekoladzie, która od tysiącleci wzbudzała wiele emocji, fascynowała i nadal zadziwia naukowców.
Ciekawostki dotyczące czekolady:
1.Słowo czekolada pochodzi nazwy napoju „xocolatl” („gorzka woda”), który był spożywany przez Azteków należących do wysokiej klasy społecznej.
2.Zarówno czekolada jak i kakao są produktami otrzymywanymi z fermentowanych ziaren kakaowca
3. Nazwa drzewa Theobroma cacao została nadana przez Karola Lineusza. Pochodzi od greckich słów Theo - bóg , broma - żywność, czyli „żywność bogów”
4.Czekolada zawiera ponad 380 substancji chemicznych, z których najważniejsze są polifenole wykazujące działanie antyoksydacyjne.
5. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao ( > 35%) jest uważana za jeden z najbogatszych pod względem zawartości polifenoli produktów.
6.Regularne spożywanie czekolady korzystnie wpływa na nasz organizm, ponieważ następuje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy.
7.Zawarta w czekoladzie teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe.
8.Zawarte w czekoladzie taniny działają przeciwbakteryjnie chroniąc tym samym zęby przed rozwojem próchnicy oraz zmniejszają krwawienie dziąseł, a także przeciwdziałają nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
9.Czekolada korzystnie wpływa na stan skóry, ponieważ zwiększą jej gęstość, poziom nawilżenia, zwiększa odporność naskórka na mikrouszkodzenia. Spożywanie dziennie 20g czekolady bogatej w polifenole, chroni skórę przed szkodliwym działaniem UV.
10.Alkaloidy zawarte w czekoladzie skutecznie "leczą" biegunkę.
11.Czekolada działa jako afrodyzjak i antydepresant, ponieważ zwiększa wydzielanie endorfin oraz serotoniny w mózgu.
12. Nadmierne spożywanie czekolady bogatej w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy. 100g czekolady ( tabliczka) zawiera około 500kcalAneta Kościołek edytował(a) ten post dnia 08.09.10 o godzinie 20:47