konto usunięte

Temat: owoce liofilizowane

Na serwisie, gdzie można miksować musli (http://muslimix.pl) trafiłam na owoce liofilizowane, które zachowują długo ważność (tak jak suszone), a jednocześnie zachowują 90% wartości odżywczycj naturalnych owocówAleksandra Jasieniecka edytował(a) ten post dnia 28.03.12 o godzinie 16:58
Beata Wieczorek

Beata Wieczorek Doradca Żywieniowy-
własna działalność

Temat: owoce liofilizowane

Witam,
Jak najbardziej jest to możliwe. Liofilizację prowadzi się w mocno obniżonym ciśnieniu, co pozwala na suszenie owoców i warzyw w bardzo niskiej temperaturze, a więc nie niszczymy termolabilnych witamin ( o których zachowanie nam przecież chodzi). Metoda ta została opracowana na potrzeby wojska USA. Chodzi o odparowanie wody z produktu, ale w odpowiednich warunkach (niskiego ciśnienia i niskiej temperatury), co powoduje zagęszczenie substancji odżywczych w komórkach owoców, a to daje nam efekt przedłużenia trwałości produktu. Pamiętajmy, że drobnoustroje psujące żywność potrzebują do swojego rozwoju nie tylko substancji odżywczych, ale również wody- jeżeli więc jej w produkcie nie ma, to będzie ciężko :) Produkty liofilizowane mają jednak pewną wadę- są niezwykle higroskopijne! Muszą być zawsze bardzo szczelnie zapakowane, bo inaczej szybciutko chłoną wilgoć (na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale jest wystarczające dla drobnoustrojów).

konto usunięte

Temat: owoce liofilizowane

W takim razie czas zmiksować Tubę!Aleksandra Jasieniecka edytował(a) ten post dnia 28.03.12 o godzinie 16:59

Podobne tematy


Następna dyskusja:

Owoce Goji




Wyślij zaproszenie do