konto usunięte
Beata
Wieczorek
Doradca Żywieniowy-
własna działalność
Temat: owoce liofilizowane
Witam,Jak najbardziej jest to możliwe. Liofilizację prowadzi się w mocno obniżonym ciśnieniu, co pozwala na suszenie owoców i warzyw w bardzo niskiej temperaturze, a więc nie niszczymy termolabilnych witamin ( o których zachowanie nam przecież chodzi). Metoda ta została opracowana na potrzeby wojska USA. Chodzi o odparowanie wody z produktu, ale w odpowiednich warunkach (niskiego ciśnienia i niskiej temperatury), co powoduje zagęszczenie substancji odżywczych w komórkach owoców, a to daje nam efekt przedłużenia trwałości produktu. Pamiętajmy, że drobnoustroje psujące żywność potrzebują do swojego rozwoju nie tylko substancji odżywczych, ale również wody- jeżeli więc jej w produkcie nie ma, to będzie ciężko :) Produkty liofilizowane mają jednak pewną wadę- są niezwykle higroskopijne! Muszą być zawsze bardzo szczelnie zapakowane, bo inaczej szybciutko chłoną wilgoć (na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale jest wystarczające dla drobnoustrojów).
konto usunięte
Temat: owoce liofilizowane
W takim razie czas zmiksować Tubę!Aleksandra Jasieniecka edytował(a) ten post dnia 28.03.12 o godzinie 16:59Następna dyskusja: