Zbigniew J
Piskorz
www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...
Temat: Miód - pożywienie i lekarstwo... Chcesz długo żyć, jedz...
Miód - pożywienie i lekarstwoChcesz długo żyć, jedz miód!
Miód pszczeli jest jednym z nielicznych naturalnych produktów węglowodanowych wykorzystywanych przez człowieka od zamierzchłych czasów. Należy do cennych produktów spożywczych łatwo przyswajalnych przez organizm ludzki.
Stanowi on nie tylko pożywienie, ale również naturalny środek mający zastosowanie w profilaktyce jak i leczeniu wielu chorób.
W klinikach różnych krajów stosuje się miód w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, gruźlicy, przeziębieniach, zapaleniach górnych i dolnych dróg oddechowych oraz leczeniu wielu schorzeń serca. Dla tych, którzy cenią profilaktykę polecam napój, który oczyszcza organizm i wzmacnia serce:
wieczorem do 1 szklanki przegotowanej ciepłej (nie gorącej) wody wkładamy łyżkę miodu i pozostawiamy na noc. Rano dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wypijamy na czczo, co najmniej pół godziny przed jedzeniem. Pamiętajmy aby miodu nie rozpuszczać w gorącej wodzie, czy herbacie, ponieważ w temperaturze powyżej 60 stopni C, traci swoje właściwości.
W Polsce do najczęściej spotykanych odmian miodów należą:
Miód rzepakowy – wiosenny. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Zastosowania lecznicze: w chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wątroby.
Miód wielokwiatowy – wiosenny. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu. Zastosowania lecznicze: alergie, katar sienny, ogólno leczniczy.
Miód lipowy – letni. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką. Zastosowania lecznicze: działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.
Miód gryczany – późno letni. Miód o silnym zapachu gryki, smak ostry lekko piekący. Zastosowania lecznicze: nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany w stanach wyczerpania nerwowego.
Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.
Miód spadziowy – wczesno jesienny.
Zastosowania lecznicze: Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstyny oraz dużo białka.
Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii.
Leczy z powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych.
Posiada właściwości przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.
Miód akacjowy. Stosowany w zaburzeniach trawienia oraz schorzeniach żołądka i jelit na tle skurczowym.
Wykorzystywany w leczeniu nerek i dróg moczowych.
Ewa K.-Z. http://www.akademianauki.pl
http://www.goldenline.pl/ewa-kaplan-zielinska
zrodlo http://re.pl/