Zbigniew J
Piskorz
www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...
Temat: Jak ,co i kiedy jeść, żeby nie utyć?
Mięsa i wędliny - im bardziej tłuste, tym więcej dodawaj do nich przypraw obniżających poziom cholesterolu i regulujących przemianę materii, np. czosnku, cebuli, pietruszki, pieprzu, majeranku, kminku, jałowca.Ryby - jeśli po smażonym karpiu (nawet w panierce) zjesz kilka porcji śledzia, łososia, sałatkę z tuńczyka (nawet z majonezem) albo jakiejś innej morskiej ryby, wyjdzie ci to na zdrowie! Tłuszcz typu omega-3, zawarty w morskich rybach, oddala ryzyko nadwagi i chorób serca.
Ciasta - wybieraj te z dużą ilością skórki pomarańczowej (reguluje trawienie), goździków (działają rozgrzewająco, hamują apetyt na kolejne porcje...), suszonych śliwek (pobudzają żołądek do pracy) i cynamonu (przyspiesza przemianę materii).
Alkohole - pij lekkie wytrawne czerwone lub białe wino (podnosi poziom dobrego cholesterolu, obniża złego). Podczas świąt możesz sobie pozwolić na dwie szklaneczki wina dziennie.
Pamiętaj
Utyć możesz nie tyle z powodu nadmiaru ciężko strawnego jedzenia, co z braku ruchu. Właśnie teraz powinno być go więcej. Nawet siedząc przed telewizorem wierć się, wymachuj nogami, kręć szyją.
A ponadto...
Cytrusy jedz z białą skórką i błonką ze środka (zawarte w nich substancje niwelują skutki tłustego jedzenia). Jeśli podczas świąt chcesz "zrzucić" kilka kilogramów, zamiast pomarańczy czy mandarynek jedz ananasy. Są bogate w bromelinę, ułatwiającą odchudzanie.
Wybieraj raczej orzechy włoskie i laskowe niż arachidowe (są ciężko strawne).
Do jedzenia dodawaj "trawienne" zioła - zmielony kminek z majerankiem.
Po jedzeniu odpręż się przez ok. pół godz. (np. porozmawiaj przy stole), a potem idź na co najmniej godzinny spacer.
Pij około 1,5 litra wody mineralnej dziennie, w tym jedną szklankę na czczo, a jedną wieczorem przed snem.
Nie siadaj do stołu, gdy odczuwasz złość. Najpierw opanuj emocje, bo pochłoniesz o wiele za dużo.
Kiedy mimo rozważnego nakładania na talerz czujesz w żołądku ociężałość, zjedz 1/3 łyżeczki zmielonego majeranku.
Kiedy po jedzeniu męczy cię zgaga, żuj 2-3 owoce jałowca.
Kiedy po bigosie czy sałatce z fasoli poczujesz wzdęcia,
zjedz szczyptę nasion kopru, anyżku lub kminku.
wiecej info na stronie http://ZIOLA.com.pl