Paweł Kempiński

Paweł Kempiński Manager Sportu

Temat: Tajemnica odchudzania

Witam serdecznie. Pragnę opisać jak to wygląda faktycznie walka ze zbędnymi kilogramami. Moge to zrobić na swoim przykladzie gdyż moge się pochwalić nie najgorszym sądze wynikiem. Dzięki własnej" autorskiej" mtodzie odchudzania udało mi "zgubić 48 kilogramy co stanowiło ponad 1/3 mojej wagi ciała. Zacznijmy od początku. Problemy z nadwaga mialem już od szkoły podstawowej. Sto kilo przekroczyłem już na początku ogólniaka. Potem tylko przyrastało. Wreszcie siedem lat temu wszedłem na wage i zdębialem. Zabrakło mi skali. Była to waga 130 kilogramowa a wskazówka zatrzymala się dwa kilogramy za zerem czyli musialem ważyc jakieś 132 kilo. Powiedziałem sobie: :dosyć, musisz się wziąśc za siebie". Opracowałem własną metodą dzięki której po trzech kolejnych latach doszedłem do tego wyniku który mam teraz czyli 84 kilogramy. To przy moim wzroście oraz budowie ciala jest wagą odpowiednią. Czyli można. A jak? Tajemnica jest prosta. Trzeba naprawdę tego chcieć. Pozdrawiam...


Paweł Kempinski edytował(a) ten post dnia 14.03.07 o godzinie 12:57

konto usunięte

Temat: Tajemnica odchudzania

Ja również się z tym zgadzam. Trzeba naprawdę chcieć żeby coś osiągnąć. W przypadku odchudzania trzeba sobie postawić jasne cele jakie chce się osiągnąć, bo to naprawdę pomaga. Zawsze moim znajomym doradzam, że oprócz silnej woli trzeba również pić dużo wodym mineralnej. To akurat sprawdziłam na sobie z efektem takim, że schudłam w ciągu 8 miesięcy 12 kilogramów. Oczywiście oprócz tego trzeba się ruszać i ograniczyć spożywanie pewnych posiłków (np.nadmiaru chipsów), jadać mniej a częściej i nie opychać się na noc. Pozdrawiam :)
Zbigniew J Piskorz

Zbigniew J Piskorz www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...

Temat: Tajemnica odchudzania

Artykuł napisany przez dr Jamie McManus, pełniącą przez wiele lat funkcję Herbalife International Senior Vice President, Medical Affairs & Nutrition Education


Stres i emocje mogą mieć znaczący wpływ na zdrowie.

Holistyczne podejście do zdrowia obejmuje wszelkie aspekty zdrowotne - fizyczne, duchowe i emocjonalne. Ten punkt widzenia prezentuje osobę jako część rodziny i społeczeństwa, a czynniki te mogą i odgrywają dużą rolę w zdrowiu człowieka.


W jaki sposób radzisz sobie ze stresem i napięciem w życiu codziennym

Czy zauważyłeś, że gdy Twoje małżeństwo przechodzi kryzys, Twoje dziecko jest chore lub nienawidzisz swojej pracy, to ruch uliczny wydaje się większy, kolejka do kasy w supermarkecie jest niesamowicie długa, a nawet zwykłe hałaśliwe zabawy dzieci mogą Cię zdenerwować. To zdenerwowanie wpływa na zdrowie na różne sposoby: podnosi się ciśnienie krwi, serce bije szybciej, wytwarzana jest zwiększona ilość adrenaliny, a system immunologiczny postawiony jest w „stan alamowy".
Z perspektywy ewolucji, ludzki mechanizm reakcji na stres to "walcz lub uciekaj". Historycznie patrząc, reakcja taka przekłada się albo na zwiększoną dawkę energii do zwalczenia przeciwnika z drugiej jaskini albo na szybkość uciekając przed atakującym owłosionym mamutem.


Efekty dzisiejszego, powtarzającego sie subtelnego stresu


Z biegiem czasu, powtarzające się powstawanie hormonów stresu może pozbawić organizm energii i spowodować mniejszą jego zdolność reakcyjną. Stres może być czynnikiem wpływającym na powstawanie chorób krążeniowo-sercowych, nadciśnienia, raka i wielu zaburzeń układu immunologicznego, jak np. arterioskleroza. Dodatkowo stres może przyczynić się do powstawania nerwowej niestrawności, zaburzenia pracy tarczycy, bólów głowy, zaburzeń snu i wielu rodzajów zmian skórnych. Stres chroniczny wykorzystuje wiele składników odżywczych organizmu, głównie witaminę, B, antyutleniacze, cynk i inne minerały niezbędne dla prawidłowego działania systemu immunologicznego.


Wybór sposobu odżywiania może pomóc Ci radzić sobie ze stresem

Wyważona dieta to taka, która kładzie nacisk na pełnowartościowe jedzenie, jak np. chude proteiny, świeże owoce i warzywa oraz pełne ziarna. Należy unikać żywności gotowej, białego cukru, mąki i jedzenia mrożonego, gdyż elementy te mogą przyczynić się do powstania dodatkowego stresu w organizmie. Należy także ograniczyć spożycie kofeiny i alkoholu. Kofeina stymuluje centralny system nerwowy, natomiast alkohol obniża sprawność systemu nerwowego i może zwiększyć stres.

Zrównoważ efekt stresu stosująć produkty uzupełniające Herbalife

Odżywki Herbalife są świetną pomocą w zapewnieniu organizmowi niezbędnej ochrony do walki ze stresem. Wysokiej jakości suplement witaminowo-mineralny może pomóc w zapewnieniu równowagi niezbędnych witamin i minerałów. Problemy trawienne i układu wydalania są także często związane ze stresem w przypadku wielu ludzi, gdyż żołądek produkuje nadmierną ilość kwasów i zwiększa się działalność jelita cienkiego. Napój Aloesowo-Ziołowy stanowi ukojenie dla układu trawiennego, które może pomóc w odpowiednim jego funkcjonowaniu.


Antyutleniacze, a w szczególności witamina C oraz E, także pomagają zredukować stres.

Dzienna dawka 1000 mg witaminy C oraz bioflawonoidów, wspierających działanie gruczołu nadnerczy, to standardowe zalecenie. Witamina E wspiera funkcje immunologiczne. Herbalife zapewnia zdrowe połączenia antyutleniaczy w Tabletkach Witaminowo-Mineralnych. Formuła ta zawiera unikalną kombinację witamin i minerałów, która pomaga organizmowi redukować stres.


Metody relaksacyjne, duchowośc i pozytywne myśłenie mogą pomóc w radzeniu sobie w stresujących sytuacjach, przy problemach rodzinnych oraz w codziennych wzlotach i upadkach naszego życia.

Istnieje wiele elementów, które gwarantują niemalże redukcję wpływu stresu na nasze życie. Być może zabrzmi to banalnie, ale nie zapominaj 0 oddechu! Głębokie wdechy i wydechy pomagają wydalić toksyny z organizmu i poprawiają dotlenienie tkanek. Zarezerwuj sobie trochę czasu dziennie, by spokojnie usiąść. Skoncentruj się na swoim wnętrzu, przebij się przez gąszcz myśli by oczyścić umysł. Śmiej się regularnie i z całego serca. Śmiech jest najlepszym „rozładowywaczem" stresu. Może pomóc w zredukowaniu negatywnych efektów stresu i ma pozytywne działanie! Większość procesów leczenia i regeneracji komórek zachodzi podczas snu, większość dorosłych potrzebuje siedem lub osiem godzin snu dziennie. Młodzież i dzieci najlepiej się czują, gdy śpią po osiem, dziewięć godzin dziennie.

I na końcu - myśl pozytywnie!

Badania potwierdzają, ze pozytywne myślenie zmniejsza działanie stresu i zwiększa uczucie szczęścia.
Paweł Kempiński

Paweł Kempiński Manager Sportu

Temat: Tajemnica odchudzania

Akurat w moim przypadku to nie ma żadnych problemów w radzeniu sobie ze stresem. Jestem zawsze w stanie całkowitego wyluzowania połączonego z nieustanna gotowością bojową. Przejście z jednego do drugiego odbywa się bez żadnych komplikacji i żadnych dodatkowych czynników wspomagających. Podstawą jest silna wewnętrzna motywacją...

konto usunięte

Temat: Tajemnica odchudzania

Wg mnie nie ma tajemnic, to kwestia stylu życia... Nasze organizmy różnie reagują na poszczególne diety - to fakt, ale uważam, że podstawą jest zdroworozsądkowe podejście do jedzenia - czyli jeść wszystko, ale z umiarem, a "świństwa";-) nie za często. Pewnie, że można się odchudzać wyłącznie dietami, ale efekt jojo niemal gwarantowany - no chyba, że komuś podoba się wizja ciągłego stosowania diety... Jak dla mnie przerażające! Uważam, że trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Bez tego nie da się utrzymać wagi z "po odchudzaniu". A przede wszystkim należy regularnie uprawiać sport. Nie ważne jaką dyscyplinę - można biegać, pływać, chodzić po górach, jeździć na rowerze czy ćwiczyć jogę - jest tyle różnych sposobów na ruch, że każdy może znaleźć coś dla siebie. A ruch, to nie tylko utrzymanie wagi, szczupła, smukła sylwetka, ale fantastyczne samopoczucie, energia, zdrowie...:-) Same plusy, więc szczerze polecam! I życzę powodzenia w efektywnym i trwałym zrzucaniu zbędnych kilogramów!
Grażyna C.

Grażyna C. mgr turystyki,

Temat: Tajemnica odchudzania

ZAKWASZENIE ORGANIZMU – TWÓJ CICHY I PODSTĘPNY WRÓG!

Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw
i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana więc magazynowana, jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból.

Jak dochodzi do zakwaszenia? Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

UWAGA: Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Objawy zakwaszeniaZakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.

Główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie:
1. Przewód pokarmowyOstre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie – stawyDna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre
i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, schorzenia reumatoidalne [400 chorób].
3. Skóra – włosy – zębyWypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowyNadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg powodujące częste uczucie zimna w kończynach, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizmChroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są bezpośrednią przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu, co przyczynia się do ROZWOJU CHORÓB NOWOTWOROWYCH.

Płuca i nerki czynnie eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach
z kwasotwórczych.

Wymieniając przyczyny zakwaszenia organizmu pominiemy czynniki natury biochemicznej, skupimy się natomiast na tych, które można przypisać naszemu stylowi życia.

Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:
1. Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.
2. Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
3. Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
4. Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.
5. Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.
6. Stosowania kuracji odchudzających.
7. Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.
8. Stresu i szybkiego tempa życia.
9. Skutków ubocznych leków.
10. Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.
11. Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.
12. Zaburzeń procesów wydzielania kwasów.
13. Zatrucia (np. metalami ciężkimi).
14. Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.
15. Upośledzenia funkcji nerek.
16. Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.

W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.
Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów.

Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:
• Bóle mięśni – gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
• Dna moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
• Nadkwasota i zgaga – nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:
• Duży brzuch
• Obfita tkanka tłuszczowa
• Baryłkowaty kształt tułowia
• Cienkie nogi
• Sztywny kręgosłup
• Sztywna dynamika ciała
• Mało elastyczna, wiotka skóra
• Podpuchnięte oczy
• Przewlekły ból

NADWAGA Gdy nasz wzrok, węch lub inne zmysły zarejestrują spożycie pokarmu, mózg wysyła do wszystkich organów wiadomość, że wkrótce nadejdzie posiłek i należy się na to przygotować (żołądek, trzustka, wątroba, pęcherzyk żółciowy). Żołądek otrzymuje polecenie, by zaczął produkować soki trawienne. Na zasadzie sprzężenia zwrotnego przesyła on z kolei do mózgu sygnał, że wytworzył już wystarczającą ilość soków i że teraz, przez wywołanie silnego uczucia głodu, mózg powinien zachęcić organizm do natychmiastowego jedzenia, gdyż w przeciwnym razie nadmiar kwasu uszkodzi błonę śluzową żołądka. Już usunięcie z organizmu złogów i soli powoduje natychmiastowe zrzucenie paru kilogramów.Uwaga! Diety odchudzające zakwaszają organizm. Z jednej strony prowadzą do uwalniania z tkanki tłuszczowej kwasów ketonowych, z drugiej zaś często są nieodpowiednio zbilansowane (zbyt mało węglowodanów w porównaniu do białek i tłuszczów).

Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne.
Nadmiar kwasów ma udział w zasadzie niemal we wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Szczególnie ważną rolę odgrywa przy wszystkich schorzeniach reumatoidalnych. Odłożone w tkance łącznej kwasy, niezależnie od innych czynników, uszkadzają kości i chrząstki stawowe. Od zakwaszenia bierze początek większość zależnych od przemiany materii schorzeń kości, stawów i dyskopatii!
Złogi soli różnych kwasów są wyraźne zwłaszcza w mięśniach górnej części pleców i szyi, a także w okolicach kości krzyżowej. Można tam z łatwością wyczuć "guzki".
W wyniku niewłaściwej diety (zwykle po obfitym jedzeniu i piciu) wiele osób natychmiast odczuwa dolegliwości
w dolnej części pleców lub różnych stawach. Często połączenie nadwagi, nadmiaru kwasów i chorób stawów tworzy jednostkę chorobową, która jest olbrzymim obciążeniem dla organizmu. Najbardziej drastycznym przykładem jest ostry atak dny, przy którym następuje gromadzenie się kwasu moczowego, najczęściej w stawach dużego palca stopy. Kwas powoduje ostry stan zapalny. Każdy chory na dnę otrzymuje leki łagodzące ból. Nadmiar kwasów, który jest rzeczywistą przyczyną schorzenia, nie jest jednak neutralizowany.
Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. W takich przypadkach odkwaszanie trzeba przeprowadzać bardzo długo. Sukces terapii jest widoczny wówczas, gdy chory potrzebuje coraz mniej leków przeciwreumatycznych. Zaleca się również stosowanie diety niskosodowej i niskobiałkowej.

Jak można temu zapobiec?
Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:
1. Przyjmować wystarczające ilości płynów.W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
2. Zmienić dietę.Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
3. Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet
13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczególnie dużo „ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
4. Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
5. Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.
6. Zmniejszyć stres.

UWAGA: Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu choroby jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Dodatkowo należy systematycznie przyjmować substancje zasadowe takie jak MIESZANKI WARZYWNO-OWOCOWE W POSTACI ZMICELIZOWANEJ POLSKIEJ FIRMY GUARDIAN INTERNATIONAL.

Aby zwiększyć efektywność działania tych odżywek, należy przestrzegać poniższych reguł:
• Jeść powoli i dokładnie rozgryzać każdy kęs
• Spożywać bardzo mało białka pochodzenia zwierzęcego
• Zrezygnować ze słodkich napojów, unikać soli, nie pić alkoholu
• Unikać potraw o konsystencji kremowej i oleistych, używać jak najmniej sosów
• Spożywać bardzo mało tłuszczu i zrezygnować z konserw oraz sztucznej żywności
• Pić dużo wody ale nie podczas jedzenie tylko godzinę przed i po posiłku
• Nie prowadzić intensywnych treningów lecz zażywać dużo umiarkowanego ruchu

Regularne zażywanie mieszanek warzywno-owocowych w postaci zmicelizowanej sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek ZWŁASZCZA JAK W POŻYWIENIU STOSUJEMY DUŻO BŁONNIKA. Dzięki temu znika uczucie łaknienia, które bardzo często towarzyszy nadwadze.
Nie są to środki odchudzające w ścisłym tego słowa znaczeniu, eliminują jednak najczęstszą przyczynę otyłości – nadmiar kwasów. RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju.
Tabela. Potencjalna zdolność niektórych produktów spożywczych do zakwaszania lub alkalizowania

W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Źródłem pierwiastków zasadotwórczych są warzywa i owoce. W fasoli przeważają składniki alkalizujące, natomiast w grochu i soi składniki zakwaszające.
W owocach i niektórych warzywach składniki mineralne występują w postaci soli takich kwasów organicznych, jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy (żurawiny, borówki) Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny. Należy zwrócić uwagę, że potencjalna zdolność do alkalizowania wykazywana przez większość warzyw, owoców oraz mleko jest mniejsza niż potencjalna siła kwasotwórcza produktów mięsnych.

Wynika z tego, że dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze.

ŹRÓDŁO: http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_kwas.html
ANASTAZJA
GUARDIAN
KINOTAKARA
FengShui
BLOG fengshuiGrażyna C. edytował(a) ten post dnia 18.06.07 o godzinie 14:06
Grażyna C.

Grażyna C. mgr turystyki,

Temat: Tajemnica odchudzania

WITAM WSZYSTKICH DBAJACYCH O ZDROWIE :)

mam dobra wiadomoosc dla waszego zdrowia:

we wtorek 26 czerwca o 14 w INSTYTUCIE ZDROWIA w Katowicach ul. Ceglana 67C
odbedzie sie prelekcja o najskuteczniejszych i naturalnych sposobach
odkwaszania organizmu i powrotu do zdrowia.

Bedziemy gościć osobę ktorej pomysł stworzenia mieszanek ekologicznych
z polskich warzyw i owoców w postaci zmicelizowanej, realizuje producent Guardian International.
POLSKA FIRMA PRODUKUJACA POLSKIE PRODUKTY ZDROWOTNE
Z POLSKICH WARZYW I OWOCóW.

Postac w jakiej sa podawane te mieszanki umozliwia 98% wchanianie witamin i minerałów oraz błonnika co zapewnia szybkie oddzialywanie na organizm przez jego odkwaszenie i odtoksycznienie, ktore podnosza odporność bardzo szybko i intensywnie na wiekszość chorób w tym uodparniaja na choroby przewlekłe.

ZAPROś SWOJE ZDROWIE NA PRELEKCJE I PRZYJDźCIE
BY RAZEM ROZKWITAC W HARMONII :)
moje grupy GL
==============
ANASTAZJA
GUARDIAN
KINOTAKARA
FengShui
BLOG fengshui

Następna dyskusja:

"Zaklinacz wagi" - e-book n...




Wyślij zaproszenie do