konto usunięte

Temat: Przepisy - gotowanie, czyli "gdy raz na rok zjesz...

Drętwo tutaj. :)
Piszcie, Kochani Weganie, swoje (lub cudze :) przepisy na ulubione potrawy, dania, ciasta, desery i wszystko inne. :)
Zamienniki, porady, ciekawostki.
Rafał Zawadzki

Rafał Zawadzki CTO / IT Leader /
Architekt /
Konsultant

Temat: Przepisy - gotowanie, czyli "gdy raz na rok zjesz...

Michał Urbaniak:
Drętwo tutaj. :)
Piszcie, Kochani Weganie, swoje (lub cudze :) przepisy na ulubione potrawy, dania, ciasta, desery i wszystko inne. :)
Zamienniki, porady, ciekawostki.

A gdzie przykład? ;>

Ok, ja mogę zacząć, ponieważ przeprowadziłem się do Katalonii to lokalny przysmak z gatunku "tapas":

Pan con tomate

Składniki:

* Parzysta liczba kromek pieczywa
* Na każde 4 kromki duży *soczysty* pomidor
* Oliwa z oliwek
* sól

Kroimy pomidory na 4 ćwiartki po czym wyciskamy sok z pomidora wraz z odrobiną miąższu na kromkę pieczywa (w proporcji jedna ćwiartka na kromkę).

Następnie lejemy około 1,5 łyżki oliwy na każdą z kromek, i przyciskamy do je siebie (kromka do kromki) i przyciskając je do siebie rozprowadzamy oliwę po wierzchniej stronie, tak, aby pokrywała wraz sosem całą górną stroną pieczywa.

Posypujemy lekko solą i gotowe.

Z ciekawostek - porcja pan con tomate (około 6 małych kromeczek) to cena około 2 euro, można je dostać w każdej katalońskiej restauracji, barze, piwiarni, nawet jeśli nie ma w menu - przyrządzą.
Ewelina Janowska

Ewelina Janowska Krakowska Akademia
im. Andrzeja Frycza
- Modrzewskiego

Temat: Przepisy - gotowanie, czyli "gdy raz na rok zjesz...

Zapraszam https://www.facebook.com/wybawieniedlazwierzat



Wyślij zaproszenie do