Marta  Berdychowska-Par zyk

Marta
Berdychowska-Par
zyk
Psycholog,
psychodietetyk

Temat: Efektywne zaopatrzenie. Zminimalizuj zapasy wykorzystując...

LeanQ Team zaprasza na szkolenie otwarte:
Efektywne zaopatrzenie. Zminimalizuj zapasy wykorzystując system kanban w zaopatrzeniu i planowaniu produkcji.

28-29.05.2012 w Warszawie

Kanban - sposób zarządzania zapasem, służący utrzymaniu gotowości do uruchomienia produkcji bez utrzymywania nadmiernych ilości materiału i półwyrobów.
Ma na celu utrzymywać zapas zgodny z przeciętnym zapotrzebowaniem, oraz uruchamiać proces uzupełnienia tylko na bazie realnego zużycia. Uzupełniając magazyn do wcześniej ustalonej wielkości mamy pewność ze zapas będzie dostępny i nie przekroczy określonego limitu, dając nam pełną kontrolę nad jego wielkością.

Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się:
- jakie czynniki wpływają na poziom zapasów utrzymywanych w przedsiębiorstwie
- oraz jak należy kalkulować zapas aby jego struktura i poziom był wystarczający przy uwzględnieniu terminowej realizacji zleceń do klienta
- zapewnienia ciągłości produkcji.

Na bazie przygotowanych ćwiczeń oraz gry symulacyjnej uczestnicy zapoznają się z kalkulacjami, jakie należy wykonać w ramach wdrożenia systemu Kanban oraz składowymi elementami:
- Karta Kanban,
- Supermarket,
- Poczta Kanban.
Ponadto, uczestnicy poznają sposoby i działanie skutecznego minimalizowania zapasów w obszarze: wyrobów gotowych, półwyrobów i surowców.

Program szkolenia:

Cel: Redukcja kosztów zapasów przy zapewnieniu dostępności materiałów. Przebudowa struktury zapasów zgodnie z realnym zapotrzebowaniem.
Forma: Szkolenie w formie otwartej, wymagany komputer z oprogramowaniem MS Office
Adresaci: Szefowie produkcji, szefowie logistyki, planiści, operatorzy magazynu, operatorzy zasilający w materiał, liderzy obszarów

Dzień I:

Analiza czynników mających wpływ na poziom zapasów
Proces decyzyjny - produkcja pod zlecenie czy na magazyn
Sposoby kalkulacji poziomu zapasów zapewniających terminową realizację zleceń klienta
Analiza struktury zapasów - ABC (rotacji i częstotliwości występowania)
Elastyczność produkcji i jej wpływ na poziom utrzymywanych zapasów
Analiza punktów różnicowania, a miejsca utrzymywania zapasów
Kalkulacja możliwej liczby przezbrojeń - MLP
Kalkulacja wskaźnika elastyczności - EPE
Kalkulacja wielkości zapasu

Dzień II:

Elementy systemu Ssącego (Kanban) - sygnał, supermarket, pętla, butterfly
Zasady zarządzania i projektowania supermarketów
Zasady projektowania pętli oraz kart Kanban
Kalkulacja liczby kart Kanban
Kalkulacja zapasu minimalnego oraz minimalnej partii uruchomieniowej, zamówieniowej
Sterowanie systemem ssącym: reakcja na zmiany popytu, aktualizacja stanu zapasów
Projektowanie i kalkulacja supermarketu przystanowiskowego oraz rutyny pracy osoby zajmującej się transportem wewnętrznym

Korzyści ze szkolenia:

Zdobyta wiedza teoretyczna z zakresu systemu KANBAN
Praktyczna wiedza z zakresu etapów wdrożenia KANBAN
Zdobyta wiedza z zakresu analizy struktury zapasów
Poznanie sposobów kalkulacji wielkości magazynowych i częstotliwości uzupełnienia
Praktyczne przykłady i ćwiczenia
Wymiana doświadczeń z uczestnikami szkolenia