konto usunięte
Tomasz Strumiński właściciel, Axion
Temat: co myślicie o kwasach Omega 3 w suplementach?
Polecam preparaty firmy Natrol, które można znaleźć na stronie http://natrol.com.pl Omega 3 , którą proponuje ta firma jest godna polecenia z uwagi na zawartości w danym produkcje jak również że jest to firma która słynie i jest jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w USA zaliczanych do suplementów Diety które w 100% produkowane są z naturalnych składników. Polecam tutaj w szczególności produkty: Tran + Witamina D3Zawierający Omega 3 oraz Omega - 3 Olej Rybi 1200mg
Maciej
Wolski
Mobile Product
Manager
Temat: co myślicie o kwasach Omega 3 w suplementach?
A ja nie polecam jakiegokolwiek produktu z ryb: wysoka zawartość rtęci. Do tego forma Omega 3 w rybach (EPA i DHA) jest bardzo nietrwała - światło, temperatura i tlen w mgnieniu oka zmienia je w szkodliwe substancje.Ja polecam preparat z oleju lnianego, którego forma chemiczna jest odporna na utlenianie. Ale ponieważ jestem jego dystrybutorem, wskażę jeszcze dwa źródła warte uwagi, aby być obiektywnym:
Olej z kryla, poławiany w rejonach Antarktydy jest wolny od zanieczyszczeń toksynami i metalami ciężkimi. Dodatkowo Omega 3 występuje tam w formie fosfolipidów, gotowej do wykorzystania w organizmie oraz bardziej odpornej na utlenianie.
Ziarna szałwii hiszpańskiej (Chia) - bogate w ALA, są źródłem witaminy B17 dlatego przez środowisko medyczne nie są zalecane do spożycia w dużej ilości
Zalecana dawka ALA to 2g dziennie. W przypadku zażywania oleju z kryla wystarczy 200mg EPA+DHA. Oleju z ryb nie polecam nikomu, więc nie podam też dawkowania.
Omega 3 wpływa na: produkcję substancji antyzapalnych (prostaglandyny PGE3), poprawia funkcjonowanie mózgu, który składa się z tłuszczu, zwiększa efektywność pobierania tlenu z krwi, przez co poprawia pracę każdej z nich
Zwiększa się wydolność psychiczna i fizyczna, poprawia wygląd skóry, zwiększa się wrażliwość na insulinę a co za tym idzie zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej, kwasy Omega 3 obniżają poziom cholesterolu.
Dla mnie to podstawa zdrowia. Ze względu na swoją niestabilność mogą jednak wyrządzić tyle samo szkód co korzyści, jeśli nie są odpowiednio przechowywane.
Nadmiar EPA i DHA z oleju z ryb oraz w mniejszym stopniu z oleju z kryla gdzie występuje w mniejszych dawkach, może na przykład zaburzyć krzepnięcie krwi oraz odpowiedź immunologiczną.
Kuba
Kowal
Kierownik Sprzedaży\
EuroPharma Alliance
Temat: co myślicie o kwasach Omega 3 w suplementach?
A jak oceniacie Omega3 pod postacią fosfolipidów? Np. z Krylla?konto usunięte
Temat: co myślicie o kwasach Omega 3 w suplementach?
Wszystkie kwasy, jak i inne składniki pokarmowe najlepiej wchłaniają się z naturalnych produktów!Dlatego polecam ich zażywanie. Najlepsze są oczywiście te zdrowe, ekologiczne, bez chemii. Polecam osobiście:
http://hh-life.pl/?post_type=product
Krzysztof
K.
Project Manager,
Nestlé Nutrition
Temat: co myślicie o kwasach Omega 3 w suplementach?
Ja bym jednak był bardziej ostrożny w ferowaniu wyroków, które składniki są bardziej, a które mniej przyswajalne. Właśnie to producenci naturalnych preparatów oponowali najbardziej przy projekcie rozporządzenia, które nakazywało producentowi udowodnić działanie preparatu i przebadać biodostępność składników.Ja wybieram naturalne składniki, tylko dlatego, że są naturalne. To jedyny argument przemawiający do mnie.
To, co Pani tu proponuje, to raczej nie są suplementy diety, a zwykłe preparaty spożywcze.
A jak opis produktów ma się do Dyrektywy UE mówiącej o oświadczeniach zdrowotnych i żywieniowych?
Dajmy na to przykłady:
"Młody jęczmień Ekogram 250g
Młody jęczmień przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Zdecydowanie zmniejsza ilość występujących w naszym organizmie wolnych rodników.
Zawiera chlorofil, który jest naturalnym odtruwaczem i pomaga stymulować czerwone krwinki, a nawet przyspiesza proces gojenia się ran.
Młody jęczmień zawiera bardzo duże ilości witamin, minerałów, aminokwasów, enzymów i innych składników odżywczych."
Tak konkretnie, co oznacza, że zdecydowanie zmniejsza ilość występujących wolnych rodników? 5%, 20%?
Nie znalazłem nigdzie takiego oświadczenia żywieniowego jak: "bardzo dużo".
Problem w tym, że tego typu preparty, gdzie naciąga się mocno właściwości bezkarnie są sprzedawane w internecie, gdzie nadzór nad treścią etykiet jest praktycznie zerowy.
Drugi przykład:
"Sól himalajska kryształ 1kg
Sól w kryształach, idealna do młynka.
Krystalicznie czysta sól, wydobywana we wschodnim paśmie Himalajów.
Uznawana za najzdrowszą sól świata.
Zdrowa alternatywa dla tradycyjnej soli spożywczej.
Niezastąpiona do kąpieli odmładzających, regenerujących i odtruwających."
W czym wyższość krystalicznie czystego NaCl z himalajów nad wielickim NaCl?
Najzdrowsza sól świata?
Czyżby nie powodowała nadciśnienia, tak jak sód obecny w żywności?
A może jej zdrowotność polega na tym, że nie nadaje się do spożycia, a zalecana jest do kąpieli odmładzających?
"Otręby owsiane Symbio 250g
Otręby owsiane to naturalny produkt powstały z przemiału ziarna owsa. Doskonale nadają się do panierki jako dodatek do płatków, musli, jogurtów, kefirów, mleka a także ciast, placków, chleba. Otrębami możemy posypywać także zupy, sosy, surówki."
A tu, gdzie można napisać o beta-glukanie i właściwościach zdrowotnych owsa, pokreśla się jako idealną posypkę i panierkę.
Dziękuję za rekomendację takiego sklepu :)
W takich chwilach dziękuję Bogu i sobie za wybór kierunku i specjalności studiów - żywienia człowieka.
Z drugiej strony, czasami ręce opadają i robi mi się słabo na myśl, że są ludzie, po szkołach, gdzie jednak biologia i chemia była, a wiedzy praktycznie wydobyć się nie umie i do tego odróżnić pic na wodę od prawdy.
Podobne tematy
Następna dyskusja: