David Rebczynski

David Rebczynski produkcja, Lakiernia
proszkowa Sp. z o.o

Temat: Dieta a wytrzymałość

Witam, moi drodzy. Mam do was pytanie czy dobrze robię lub czy można ulepszyć odżywianie celem poprawienia wytrzymałości i siły ?
coś o mnie: 186cm - 75kg
Aktualny plan mam taki :

Poniedziałek: bieganie
wtorek: basen
środa: siłownia (plecy+barki 5/6 serii na grupę)
czwartek: basen
piątek: siłownia (biceps+triceps 5/6 serii na grupę)
sobota: basen i bieganie
niedziela: siłownia (plecy+klatka 5/6 serii na grupę)

Dieta:
śniadanie: jajecznica 3 jajka + 70g płatki owsiane + warzywa(100g brokuł/szpinak/pomidor itp.)
2 posiłek: 50g ryz basmati lub brązowy/kasza + 100g pierś z kurczaka + 5g oliwy z oliwek + warzywa(100g brokuł/szpinak/pomidor itp.)
przed treningiem: 2 posiłek
(zaraz po siłowni = 40g carbo + 15g aminokwasy proste)
1h po treningu: 2 posiłek
kolacja: tuńczyk + 10g oliwy lub jajecznica 3/4 jajka
kcal około: 2400 Białka ok:2g/kg wegli:3,5g/kg tluszczu:0.7g/kg
dodam ze bardzo szybko mnie zalewa i boje się dużej ilości węgli.
myślałem nad czymś takim żeby dać więcej tłuszczy kosztem węgli np. węgle tylko w śniadaniu, przed treningiem i po treningu. Reszta białko + tłuszcze - co myślicie o tym? albo co poprawić?
Michał D.

Michał D. Analityk Systemów
Biznesowych -
Central Europe HUB

Temat: Dieta a wytrzymałość

To ja zadam głupie pytanie - gdzie masz odpoczynek w tym rozkładzie tygodniowym?
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Dieta a wytrzymałość

I gdzie sesja treningowa nóg, bo bieganie to nie to samo?

konto usunięte

Temat: Dieta a wytrzymałość

David Rebczynski:
Witam, moi drodzy. Mam do was pytanie czy dobrze robię lub czy można ulepszyć odżywianie celem poprawienia wytrzymałości i siły ?

o jaka wytrzymałość chodzi ? drastycznych przyrostów siły bym się nie spodziewał przy udziału basenu 2 razy w tygodniu i biegania.

coś o mnie: 186cm - 75kg
Aktualny plan mam taki :

Poniedziałek: bieganie
wtorek: basen
środa: siłownia (plecy+barki 5/6 serii na grupę)
czwartek: basen
piątek: siłownia (biceps+triceps 5/6 serii na grupę)
sobota: basen i bieganie
niedziela: siłownia (plecy+klatka 5/6 serii na grupę)

dlaczego plecy są dwa razy ?

Dieta:
śniadanie: jajecznica 3 jajka + 70g płatki owsiane + warzywa(100g brokuł/szpinak/pomidor itp.)
2 posiłek: 50g ryz basmati lub brązowy/kasza + 100g pierś z kurczaka + 5g oliwy z oliwek + warzywa(100g brokuł/szpinak/pomidor itp.)
przed treningiem: 2 posiłek
(zaraz po siłowni = 40g carbo + 15g aminokwasy proste)
1h po treningu: 2 posiłek
kolacja: tuńczyk + 10g oliwy lub jajecznica 3/4 jajka
kcal około: 2400 Białka ok:2g/kg wegli:3,5g/kg tluszczu:0.7g/kg

według mnie przy tym treningu to za mało kcal. dobij do 4-4,5g węgli chociaż

dodam ze bardzo szybko mnie zalewa i boje się dużej ilości węgli.

nie bój się... jak będziesz odpowienio trenował i jadł to Cię nie zaleje, próbowałeś już takiego cyklu treningowego prawdziwego z odpowiednim jedzeniem ?
myślałem nad czymś takim żeby dać więcej tłuszczy kosztem węgli np. węgle tylko w śniadaniu, przed treningiem i po treningu. Reszta białko + tłuszcze - co myślicie o tym? albo co poprawić?

to zależy Ci na sile czy na redukcji ? ;-)
David Rebczynski

David Rebczynski produkcja, Lakiernia
proszkowa Sp. z o.o

Temat: Dieta a wytrzymałość

wiec tak, nogi to staram się robić raz na tydzień przed jednym z biegań lecz są to takie ćwiczenia typu z własnym obciążeniem ciała(przysiady, wykroki itp.)
- odpoczynek, pracy nie mam juz fizycznej wiec plus i staram się spać 8-9h

-chodzi o wytrzymałość taka żeby poprawić wyniki w tym co robię czyli bieganie, basen, siłownia pewnie źle ująłem z ta wytrzymałością.

- plecy dwa razy to taki priorytet ponieważ czasem uprawiam wspinaczkę wiec wytrzymałe i silne plecy to podstawa.

- może i racja ze za mało kcal. lecz ten strach pewnie bierze sie z tego ze wcześniej ważyłem 97kg a teraz 75kg.
próbowałeś już takiego cyklu treningowego prawdziwego z odpowiednim jedzeniem ?
- możesz trochę rozwinąć jakiego prawdziwego cyklu czy próbowałem?

- na redukcji mi już zbytnio nie zależy teraz tylko aby były lepsze wyniki :)
a z tymi tłuszczami to naszło mnie dlatego ze czytałem pewien artykuł tutaj o typach metabolicznych i tak wskazywało jak bym miał mieć więcej tłuszczy. - no to już sam nie wiem.
co do treningu może chaotycznie wygląda i dużo ale w takim razie jak ludzie do triathlon-u się przygotowują ?

Temat: Dieta a wytrzymałość

silownia 3 razy w tygodniu:
1: klatka, bic/tric
2:plecy, bic/tric
3:barki,nogi
do tego 2X basen, basen/bieganie, bieganie/bieganie =5 jednostek treninowych- duzo i wystarczy w zupelnosci. zobaczysz jak sie bedziesz czul..
Zarcie dobrze rozpisane generalnie. kontroluj sobie na wadze, w razie czego doloz troche wegli. dywagacje w tym momencie czy dodac gram tego i tamtego to strata czasu.
wytrzymalosc mozna zrobic bardzo rozna.. zastanow sie jaki jej rodzaj najlepiej oddaje Twoje ewentualne zapotrzebowanie.. Ja np na basenie nie robie na raz 60 dlugosci, tylko 4X po 15 na czas. biegajac (teraz nie dam rady akurat specjalnie biegac, oszzedzam nogi idac na pilke z chlopakami)tez robilem serie.
Daje to lepsze, bardziej.."zyciowe" parametry wysilkowe niz wyjscie pobiegac przez godzine albo nieustanne plywanie. na silownii tez robie wytrzymalosc silowa stosunkowo czesto w roku.
Marcin Lipowski

Marcin Lipowski
http://www.cyklopedi
a.mazoviamtb.pl/Marc
in_Lipowski_3050 ...

Temat: Dieta a wytrzymałość

dalej nie sprecyzowałeś o co chodzi z tą wytrzymałością ;)

ale tak co do zasady to raczej dietą wytrzymałosci nie poprawisz (choć możesz ją pogorszyć). wytrzymałość to praca na lata. to nie siła którą można szybko zbudować i szybko stracić to coś na co się pracuje przez minimum 3-4 lata.

czy chcesz poprawić wytrzymaość bo czujesz się słabo jak cwiczysz czy raczej kwestia tego że chciałbyś więcej/szybciej? jesli to pierwsze to za mało jesz a jesli drugie to niestety nie ma rady trzeba cwiczyc i czekać.

tak na szybko. ja bym dodał trochę kalorii tak do 2700-3000 i poprawił bilans tłuszczy (nnkt - tłuste ryby jak śledzik czy łosoś, czy jednonienasycone - orzechy włoskie lub migdały)

Temat: Dieta a wytrzymałość

Marcin Lipowski:
dalej nie sprecyzowałeś o co chodzi z tą wytrzymałością ;)

ale tak co do zasady to raczej dietą wytrzymałosci nie poprawisz (choć możesz ją pogorszyć). wytrzymałość to praca na lata. to nie siła którą można szybko zbudować i szybko stracić to coś na co się pracuje przez minimum 3-4 lata.

czy chcesz poprawić wytrzymaość bo czujesz się słabo jak cwiczysz czy raczej kwestia tego że chciałbyś więcej/szybciej? jesli to pierwsze to za mało jesz a jesli drugie to niestety nie ma rady trzeba cwiczyc i czekać.

tak na szybko. ja bym dodał trochę kalorii tak do 2700-3000 i poprawił bilans tłuszczy (nnkt - tłuste ryby jak śledzik czy łosoś, czy jednonienasycone - orzechy włoskie lub migdały)
ciekawy to post..
David Rebczynski

David Rebczynski produkcja, Lakiernia
proszkowa Sp. z o.o

Temat: Dieta a wytrzymałość

Marcin Lipowski:

czy chcesz poprawić wytrzymaość bo czujesz się słabo jak cwiczysz czy raczej kwestia tego że chciałbyś więcej/szybciej? jesli to pierwsze to za mało jesz a jesli drugie to niestety nie ma rady trzeba cwiczyc i czekać.
to czego potrzebuje jedno i drugie wiec muszę cos zmienic w diecie i czekac...
A takze moze rzeczywiste teraz zmniejsze do 5 sesji treningowych jak Leszek radzi. To lepiej dorzucić wiecej tłuszczy czy więcej węglowodanów? nieraz na siłowni nie moge zrobic tyle co np. tydzień temu moze to faktycznie spowodowane mała ilością kcal. A mam jeszcze pytanie czy mozesz mi poradzic jak ty Leszku robisz (serie ilości pow. patrzysz na przerwy) wytrzymałość siłowa?

Temat: Dieta a wytrzymałość

David Rebczynski:
A mam jeszcze pytanie czy mozesz mi poradzic jak ty Leszku robisz (serie ilości pow. patrzysz na przerwy) wytrzymałość siłowa?
duza grupe miesniowa -ok 20 serii w 38 minut wychodzi, po 12powtorzen.
mniejsza grupa 9 serii, potem brzuch jakis i w 65 minut zamykasz. lapa jest z centymetr mniejsza niz przy treningu kulturystycznym.
Marcin Lipowski

Marcin Lipowski
http://www.cyklopedi
a.mazoviamtb.pl/Marc
in_Lipowski_3050 ...

Temat: Dieta a wytrzymałość

David Rebczynski:
to czego potrzebuje jedno i drugie wiec muszę cos zmienic w diecie i czekac...
A takze moze rzeczywiste teraz zmniejsze do 5 sesji treningowych jak Leszek radzi. To lepiej dorzucić wiecej tłuszczy czy więcej węglowodanów? nieraz na siłowni nie moge zrobic tyle co np. tydzień temu moze to faktycznie spowodowane mała ilością kcal.
jak nie mozesz zrobić tego co w zeszłym tygodniu to bardzo mozliwe ze to przemeczenie.
generalnie trening to męczenie organizmu ale poprawa wydolności następuje w czasie regeneracji. przy założeniu tygodniowego mikrocyklu treningowego (jest to najwygodniesze choć są trenerzy ktorzy operują krótszymi 5 lub dłuzszymi np. 10 dniowymi cyklami) w praktycznie kazdym powinien być dzień regeneracji czyli albo nic nie robienia, albo bardzo swobodnej aktywnosci (spacer, wolna przejażdżka rowerowa itp) trwające do ok 1,5h. dodatkowo w kazdym makrocyklu (ponownie najwygodniej jest przyjac ze jeden makrocykl to 4 mikrocykle, wychodzi to mniej wiecej makrocykl=miesiąc) jeden mikrocykl powinien byc poświęcony regeneracji - co oznacza ze obciążenia tygodniowe maleją do ok 50-60% a pozostały czas to aktywna regeneracja. dalej jak juz tak się bawisz w periodyzację to warto kazdemu z makrocyklow przypisac dominujacy sport (np. grudzien - plywanie, styczen - sila, luty - bieganie, itp) bo superkompensacja i poprawa osiagniec wynika z nakladania siena siebie efektow kolejnych treningow, trenujac po trochę wszystkiego caly czas będziesz ogolnie poprawial wszystko, ale skupiajac się na jednej dyscyplinie w danym makrocyklu mozesz osiagniac wieksze postępy. oczywiscie to ze w grudniu plywamy nie oznacza ze nie robisz nic innego. oznacza to tylko ze przy 3 dyscyplinach plywanie ma stanowic powyzej 40% obciążeń, a reszta po równo na pozostałe dyscypliny. to samo dotyczy takze mikrocykli: skoro grudzien to plywanie to 1 mikrocykl technkia (polowa czasu w wodzie poswiecona poprawnemu ulozeniu ciala, skupienie się na ruchu rąk itp)
2 mikrocykl wytrzymalosc(jak najdluzsze wyplywania nie koniecznie szybkie, oczywiscie nie zapominajac o tym czego się nauczyles w poprzednim mikorcyklu), 3 to szybkosc (czyli jakies interwaly itp, nie koniecznie dlugo, ale za to tresciwie) 4 regeneracja i technika (bo w plywaniu techniki nigdy dość :P) itd. Taka periodyzacja pozwoli Ci na kumulowanie się efektow treningu i czynienie efektywniejszych postępow niż po prostu na przemian plywanie, bieganie i rower czy tam silownia.

odnosnie jedzenia. w zeszlym roku mialem dietę podobną do Twojej tzn. niewielka ilosc tluszczu, i to glwnie z tlustych ryb, siemienia czy oliwek, do tego duzo bialka, ja mialem ok 2,5g/kg i reszta wegle tak aby dopchać do 2,7-3k kcal. Mialem trochę więcej treningow niz Ty: w lutym, jak byla siła wychodziło 3 silownie i ok 6-7h aerobow tygodniowo, w marcu silownie juz tylko 2 ale za to aerobow trochę wzrosło, (no ok w marcu dieta juz nie byla tak mocno trzymana i tak jak sobie policzylem to wraz z tymi wszystkimi słodyczami ktore pozerałem dochodziła do 4-4,5 kcal) i ladnie się wycieniowałem, ale za to w kwietniu byłem juz mocno zmęczony, a w maju (akurat jak doszlo zmęczenie) bylem kompletnie bez sił, tak wiec mimo spozywania olbrzymich ilości węgli nie udało mi się utrzymać formy. w tym sezonie probuję inaczej. tzn. białka 2-2,5g/kg, tłuszcze właściwie bez ograniczen zaś węgli ok 150-200g i to tylko w dni treningowe (całe szczęście oznacza to 6 dni w tygodniu). jest to zmodyfikowana (przeze mnie) wersja paleodiety, tak wiec wywaliłem ze swojego jadłospisu całość zbóż (w tym ryże, kasze, mąki itp), czy ziemniaki dostarczając węgle pod postacią owoców, warzyw i miodu (to akurat moje uzależnienie :) ) od czasu do czasu jedząc sushi, pizzę czy wypijając browarka na regenerację bo staram się bilans b/w/t trzymac w ujęciu tygodniowym. nie jestem w stanie powiedzieć Ci jak to żywienie sprawdzi się w cięzkich treningach bo sezon dopiero zacząłem w zeszłym tygodniu i grudzień będzie raczej lightowy jeżeli chodzi o objętość i intensywność, ale w okresie roztrenowania dieta pozwoliła mi nie przytyć i raczej nie straciłem za dużo mięśni, ale będąc na niej przygotowywałem się do startu na 10km (bieg) i jakoś nie czułem dyskomfortu z powodu braku energii mimo tego że węgli miałem w okolicy 100g dziennie.
A mam jeszcze pytanie czy mozesz mi poradzic jak ty Leszku robisz (serie ilości pow. patrzysz na przerwy) wytrzymałość siłowa?
pytanie nie do mnie ale i tak odpowiem. ja wytrzymałość siłową robię niedużymi obciążeniami ale długo 2-3 min, aż do odmowy, a jak już mięsień nie może to chwila przerwy (dosłowie kilka sec) i jeszcze trochę go zamęczam i jak znow nie daje rady to chwila przerwy i jeszcze trochę
David Rebczynski

David Rebczynski produkcja, Lakiernia
proszkowa Sp. z o.o

Temat: Dieta a wytrzymałość

Dziekuje Marcinie za super rozbudowana wypowiedz! A co do Mikrocykli piszez ze obciążenie spada do 50%-60% czy masz na mysli ze wszystkie robie o polowe mniej? np jeśli na basenie spędzam 1h i robię x długości to ograniczam się do 30 minut i polowy robionych długości i tak pewnie do każdej mojej dyscypliny? A przy przyporządkowaniu kazdej dyscyplinie dany miesiąc tak jak pisałeś to mogę dodac wiecej sesji treningowych w danym miesiacu danej dyscypliny ? czyli np, pływanie zawsze bylo:3 to dac 4 albo nawet 5 w tyg? wiadomo kosztem słabszych treningów biegania i silowni.
Co do jedzenia miałem ostatnio taki sam plan jak ty zastosować! tylko jeszcze sie nie odważyłem a wyglądał by tak: Dzienna dawka węgli to ok 150g u mnie to by było gdzieś 25% zapotrzebowania kcal przy dawce 2400kacl do tego 25% białka i reszta to tłuszcze, myślałem aby wyglądało to tak: śniadanie/przed treningiem i po treningu = posilek: białko + tluszcze i węglowodany (ryz, kasza, makaron) a resztę posiłków białko + tłuszcze. Co myślisz Marcinie o czymś takim ? A jeszcze jedno w kwestii jedzenia co myslicie o rybach wędzonych? ryby tłuste maja zdrowe tłuszcze, lecz podczas wędzenia podajemy ryby wysokiej temp. a co za tym idzie rowniez tluszcze a weimy ze zdrowe tłuszcze "nie lubia" wysokich temperatur ponieważ wtedy sie utleniają i tracą swoje właściwości. Kto rozwieje moje wątpliwości czy dobrze mysle czy nie ? A jakie macie opinie do ryb z "puszki" np, makrela itp.
Z góry dzięki
Marcin Lipowski

Marcin Lipowski
http://www.cyklopedi
a.mazoviamtb.pl/Marc
in_Lipowski_3050 ...

Temat: Dieta a wytrzymałość

David Rebczynski:
Dziekuje Marcinie za super rozbudowana wypowiedz! A co do Mikrocykli piszez ze obciążenie spada do 50%-60% czy masz na mysli ze wszystkie robie o polowe mniej?
no mniej wiecej tak, ale nie koniecznie. jezeli na przyklad jest to ostatni tydzien makrocyklu plywania, a nastepny makrocykl ma byc biegowy, to w tym regeneracyjnym mozesz znaczna czesc czasu przeznaczyc na rower czyli na ta trzecia aktywnosc ktora bedziesz cwiczyc dopiero w jeszcze kolejnym makrocyklu, albo jeszcze inaczej to rozwiazac. oprocz odpoczynku fizycznego jest to czas takze na regenerację psychiczną a więc cwicz cos co ci sprawia wiecej frajdy.
np jeśli na basenie
spędzam 1h i robię x długości to ograniczam się do 30 minut i polowy robionych długości i tak pewnie do każdej mojej dyscypliny? A przy przyporządkowaniu kazdej dyscyplinie dany miesiąc tak jak pisałeś to mogę dodac wiecej sesji treningowych w danym miesiacu danej dyscypliny ? czyli np, pływanie zawsze bylo:3 to dac 4 albo nawet 5 w tyg? wiadomo kosztem słabszych treningów biegania i silowni.
tak dokladnie tak. ktoras dyscyplina niech dominuje
Co do jedzenia miałem ostatnio taki sam plan jak ty zastosować! tylko jeszcze sie nie odważyłem a wyglądał by tak: Dzienna dawka węgli to ok 150g u mnie to by było gdzieś 25% zapotrzebowania kcal przy dawce 2400kacl do tego 25% białka i reszta to tłuszcze, myślałem aby wyglądało to tak: śniadanie/przed treningiem i po treningu = posilek: białko + tluszcze i węglowodany (ryz, kasza, makaron) a resztę posiłków białko + tłuszcze. Co myślisz Marcinie o czymś takim ?
no ja tak jadę. tylko tylko 2,5k kcal wydaje mi się mało

A
jeszcze jedno w kwestii jedzenia co myslicie o rybach wędzonych? ryby tłuste maja zdrowe tłuszcze, lecz podczas wędzenia podajemy ryby wysokiej temp. a co za tym idzie rowniez tluszcze a weimy ze zdrowe tłuszcze "nie lubia" wysokich temperatur ponieważ wtedy sie utleniają i tracą swoje właściwości. Kto rozwieje moje wątpliwości czy dobrze mysle czy nie ?
każdą rybę poddajesz obróbce termicznej. wydaje mi się że nie ma dużej róznicy między rybą wędzoną a gotowaną/smażoną.

Następna dyskusja:

Dieta białkowa dla kobiet




Wyślij zaproszenie do