Sylwia
Rogala-Marciniak
Erickson Coach,
Trener, Nauczyciel
Mindfulness (MBSR)
Temat: Desery ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe - moja rewelacjaa oto przepis:
Potrzebujesz:
400g marchewki tartej na najmniejszej tarce
2 szklanki mąki razowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
Poł szklanki oliwy
4 jajka
Bakalie do wyboru: ja proponuje orzechy, śliwki bądź rodzynki, dynie, migdały
Gorzka czekolada
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
oraz tortownica
Przygotowanie:
piekarnik na 180 stopni
1)Trzesz marchewke na najmniejszych oczkach tarki -to jest najgorsze zadanie ;)
2)Siekasz orzechy, migdaly, sliwki, czekolade rozbijasz na małe kawałki
3)Rozbijasz jajka, to nie jest koniecznośc ale najlepiej osobno zołtka, osobno białka:
- żóltka mieszasz (miksujesz) z cukrem, aż do uzyskania jasnej jednolitej masy
- białka ubijasz na piane (ale tak jak pisałam tego nie musisz robic, tylko dzieki temu ciasto zyskuje na puszystości)
4)Mieszasz marchew z żółtkiem, dodajesz proszek do pieczenia, dwie szklanki mąki, oliwe – mieszasz. Dodajesz wszystkie bakalie (zostaw szczypte okruchów czekolady i orzechów do posypania na wierzchu) i mieszasz. Jak już jest ok dodajesz białko i delikatnie mieszasz ostatecznie.
5)Posmaruj tortownice olejem i przelej do niej mase, ugładz i posyp resztka bakalii
6)Do piekarnika na 35-45 minut - sprawdzamy wbijając patyczek czy jest już gotowe.
Polecam - jest prze-pyszne!