Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Od razu powiem że nie tylko dwa: jasne i ciemne :)

Ciekawych odsyłam tu:

Obrazek

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

jedyne polskie piwo z tego zestawienia to warka strong. godny reprezentant naszego kraju, co? :)

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

Że komuś się chciało to wszystko rozrysować...potrzebuję dłuższej chwili by to wszystko ogarnąć ale fajnie że takie zestawienie powstało. Przyczepię się tylko do graficznej interpretacji Lambiców; w literaturze z którą się zetknąłem zawsze był podział na piwa fermentacji dolnej, górnej i spontanicznej, natomiast tutaj lambiki podpięto pod "ales" co nie jest zgodne z prawdą ale i tak nie zmienia to faktu, że całość jest bardzo ciekawa.
Marek P.

Marek P. Browar Piwoteka!

Temat: Ile jest styli piwa?

Marceli F.:
jedyne polskie piwo z tego zestawienia to warka strong. godny reprezentant naszego kraju, co? :)
Jest jeszcze Żywiec Porter, więc nie jedyny.
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Przyczepię się tylko do graficznej interpretacji Lambiców; w literaturze z którą się zetknąłem zawsze był podział na piwa fermentacji dolnej, górnej i spontanicznej, natomiast tutaj lambiki podpięto pod "ales" co nie jest zgodne z prawdą ale i tak nie zmienia to faktu, że całość jest bardzo ciekawa.
Podział o którym piszesz to podział wg szczepów drożdzy: górne, dolne i dzikie czyli fermentacja spontaniczna. Tutaj (jak i w wielu źródłach) dokonany jest uproszczony podział na fermentację górną (ale) i dolną (lagery). Jeśli tak przyjmniemy lambiki są na swoim miejscu, bo temperaturowo są to piwa fermentacji górnej.Jakub Jaworski edytował(a) ten post dnia 15.04.11 o godzinie 09:21
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Marceli F.:
jedyne polskie piwo z tego zestawienia to warka strong. godny reprezentant naszego kraju, co? :)
Cóż, patrząc na to co jest u nas produkowane nic za bardzo poza Żywieckim Porterem i dawną Warką Strong nie jest uznawane za wybitne.

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

rozumiem, że to była ironia? mam nadzieję przynajmniej
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Obawiam się że niestety nie...

Zauważ że spośród wskazanych tu styli piwa w Polsce produkuje się:

european lager - król naszego rynku - 95% wszystkich piw w Polsce to ten jeden styl :) na dodatek w większości w technologii HGB...
european strong lager - np. Warka Strong czy inne 'jasne mocne'
bock czyli koźlak - i tu nawet jest kilka bardzo dobrych koźlaczków na rynku
schwarzbier - czyli piwo ciemne - np. noteckie eire
baltic porter - czyli porter bałtycki - wszystkie portery warzone w polsce to ten styl

Pojawia się też kilka pojedynczych pozycji w ramach styli:

belgian pale ale - belgijskie pale ale, nawarzone jednorazowo i raczej nie będzie powtarzane
roggenbier - czyli żytnie - to chyba jedyny polski przedstawiciel to Żytnie z Konstancina
bohemian pilsner - Pilsner Urquel warzony na licencji
hefeweizen - czyli pszeniczne - np. Okocim pszeniczne
english pale ale/bitter - jest kilka przykładów, niestety niezbyt udanych

Być może coś mi umknęło ale jeśli nawet to będą to pojedyncze pozycje.

Zostają jeszcze browary restauracyjne ale ich produktów nie kupi sie w sklepach więc się ich nie liczę.

Podsumowując: bieda straszna co się odbija na jakości! Spośród ok. 100 styli piwa jakie są oficjalnie sklasyfikowane w Polsce nie robi się nawet 10% tego :)

Tak więc niewiele mamy do powiedzenia, a już na pewno trudno mówić że jesteśmy piwnym Eldorado....Jakub Jaworski edytował(a) ten post dnia 15.04.11 o godzinie 09:46
Jakub Słabicki

Jakub Słabicki Chemical Process
Engineer

Temat: Ile jest styli piwa?

Jakub Jaworski:
Pojawia się też kilka pojedynczych pozycji w ramach styli:
hefeweizen - czyli pszeniczne - np. Okocim pszeniczne
Pszeniczny Okocim nie jest warzony w Polsce. Na naszym rynku pszenicę w portfolio ma np. browar Ciechan.
english pale ale/bitter - jest kilka przykładów, niestety niezbyt udanych
Tu się nie zgodzę, bo Zawiercie Bursztynowe w okolicznościach polskiego rynku piwnego jest rewelacyjne.
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Pszeniczny Okocim nie jest warzony w Polsce. Na naszym rynku pszenicę w portfolio ma np. browar Ciechan.
Przyznam że nie wiedziałem. Ciechan jak najbardziej jest interesujący
english pale ale/bitter - jest kilka przykładów, niestety niezbyt udanych
Tu się nie zgodzę, bo Zawiercie Bursztynowe w okolicznościach polskiego rynku piwnego jest rewelacyjne.
Cóż, tego nie znam więc nie skomentuję, w mojej okolicy niedostępne. Bardzo jestem ciekaw szczególnie po Twojej zachęcie

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

Zawiercie Czekoladowe mimo nietrafionej nazwy to całkiem udany dry stout. Zawiercie Bursztynowe to jak najbardziej bitter i to z goryczką która wgniata wszystkie "podwójnie chmielone" napoje z naszego rynku. Mastne Brackie to w założeniach miało być piwo bezstylowe ale najbliżej mu do ESB.

schwarzbier - czyli piwo ciemne - np. noteckie eire


Schwarzbier to "piwo czarne", bardzo konkretny styl niemiecki, nie reprezentowany w Polsce. Piwo ma być ciemniejsze od Dunkla, mniej słodowe i treściwe za to zdecydowanie bardzioej wytrawne. BJCP podaje że ekstrakt to max 13 Blg, Eire ma około 14 Blg i jest karmelowo - słodkie. Na mój gust to European strong dark lager.

bock czyli koźlak - i tu nawet jest kilka bardzo dobrych koźlaczków na rynku


W wersji butelkowej żaden browar nie warzy obecnie koźlaka. Styl ten jest jedynie obecny w minibrowarach. KOźlak Ambera i Koźlak Dubeltowy z Witnicy nie spełniają podstawowych kryteriów stylu.
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Na mój gust to European strong dark lager
Mój błąd przyznaję.
W wersji butelkowej żaden browar nie warzy obecnie koźlaka. Styl ten jest
jedynie obecny w minibrowarach. KOźlak Ambera i Koźlak Dubeltowy z Witnicy
nie spełniają podstawowych kryteriów stylu.
No tak, jeśli iść tropem BLG to są za słabe wg wyznaczonych zakresów przez BJCP, ale trzeba pamiętać że samo BJCP jest przedmiotem szerokiej dyskusji. I tu pojawia się kolejny problem bo takich przypadków będzie pewnie więcej, co oznacza że nasz rynek jest jeszcze uboższy niż napisałem wyżej.

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

Niezgodność z ektraktem minimalnym to pierwsze co się rzuca w oczy (w Niemczech nie ma koźlaków poniżej 16 Blg) ale to nie jedyne uchybienie. Zasyp bockbiera powinien opierać się na słodach monachijskim lub wiedeńskim z ewentualnym dodatkiem słodów prażonych. KOźlak Ambera składa się zaś tylko ze słodu pilzneńskiego i karmelowego, z czego ten drugi jest wręcz niepożądany. Do tego zacieranie powinno być dekokcyjne a w polskich odpowiednikach stosuje się infuzyjne, także to znów będą strong dark lagery podpinajace się pod ten zacny niemiecki styl. Cała nasza nadzieja w projekcie PINTA, który zakłada uwarzenie kilku niepopularnych stylów i wypromowanie ich na poslkim rynku. Na samą myśl o AIPA już mi ślinka cieknie:)
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Najgorsze jest to że o informacji o zasypie można pomarzyć jeśli wiele browarów nie podaje już nawet % ekstraktu.
Do tego zacieranie powinno być dekokcyjne a w polskich odpowiednikach stosuje
się infuzyjne, także to znów będą strong dark lagery podpinajace się pod ten zacny niemiecki styl.

Co do dekokcji zdania są podzielone. Przy obecnych słodach nie jest niezbędna, a nie szedł bym historycznymi zaszłościami. Kiedyś to była główna metoda warzenia wynikająca z prozy życia - braku termometrów. Można by więc założyć że dobrego pilsnera bez dekokcji też się nie zrobi, co nie jest prawdą.

Wątpię też żeby wszystkie koźlaki wymienione jako wzorce stylu w BJCP były warzone dekokcyjnie.
Cała nasza nadzieja w projekcie PINTA, który zakłada uwarzenie kilku
niepopularnych stylów i wypromowanie ich na poslkim rynku. Na samą myśl o
AIPA już mi ślinka cieknie:)

Hehe, nastają lepsze czasy dla nas piwoszy :) Dużo się dzieje (PINTA ale i warzenie Grand Championa przez Żywiec to są duże wydarzenia) a i browary regionalne chyba najgorsze mają już za sobą. Jak na razie pozostaje jednak warzyć w domu chociażby i AIPA :-D

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

Jakub Jaworski:
Tu się nie zgodzę, bo Zawiercie Bursztynowe w okolicznościach polskiego rynku piwnego jest rewelacyjne.
Cóż, tego nie znam więc nie skomentuję, w mojej okolicy niedostępne. Bardzo jestem ciekaw szczególnie po Twojej zachęcie

Jeśli Wrocław to Twoje okolice, to Zawiercie raczej łatwo kupisz.

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

KOźlak Ambera składa się zaś tylko ze
słodu pilzneńskiego i karmelowego, z czego ten drugi jest wręcz niepożądany. Do tego zacieranie powinno być dekokcyjne a w polskich odpowiednikach stosuje się infuzyjne, także to znów będą strong dark lagery podpinajace się pod ten zacny niemiecki styl.

Piotrze - czy infuzyjna metoda zacierania jest po prostu tańsza ?

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

Piotr Kowalski:
Niezgodność z ektraktem minimalnym to pierwsze co się rzuca w oczy (w Niemczech nie ma koźlaków poniżej 16 Blg) ale to nie jedyne uchybienie. Zasyp bockbiera powinien opierać się na słodach monachijskim lub wiedeńskim z ewentualnym dodatkiem słodów prażonych. KOźlak Ambera składa się zaś tylko ze słodu pilzneńskiego i karmelowego, z czego ten drugi jest wręcz niepożądany. Do tego zacieranie powinno być dekokcyjne a w polskich odpowiednikach stosuje się infuzyjne, także to znów będą strong dark lagery podpinajace się pod ten zacny niemiecki styl. Cała nasza nadzieja w projekcie PINTA, który zakłada uwarzenie kilku niepopularnych stylów i wypromowanie ich na polskim rynku. Na samą myśl o AIPA już mi ślinka cieknie:)
Pinta - moim zdaniem etykieta i cena średnio udane

konto usunięte

Temat: Ile jest styli piwa?

Piotrze - czy infuzyjna metoda zacierania jest po prostu tańsza?


Z tego co gdzieś czytałem jest mniej energochłonna a więc w rezultacie także i tańsza. Tu racja, w Niemczech też spora część browarów zaciera koźlaki infuzyjnie, ale i tak wciąż więcej dzieli produkt Ambera od niemieckich bocków niż łączy.

Pinta - moim zdaniem etykieta i cena średnio udane


Ani jednego ani drugiego jeszcze nie widziałem:)
Jakub Jaworski

Jakub Jaworski Lean Manufacturing

Temat: Ile jest styli piwa?

Piotrze - czy infuzyjna metoda zacierania jest po prostu tańsza?
Z tego co gdzieś czytałem jest mniej energochłonna a więc w rezultacie także i tańsza.

Zdecydowanym czynnikiem przeważającym jest koszt, ale nie chodzi tylko o energię. Zacieranie dekokcyjne wymaga znacznie bardziej rozbudowanej instalacji zaciernej bo podczas zacierania część zacieru (dekokt) odbiera się z głównej kadzi i gotuje w innej. Tak więc trzeba mieć drugą kadź zacierną (która kosztuje, jej instalacja, eksploatacja i mycie również) no i dochodzi gotowanie które zżera energię.

Kiedyś było to niezbędne gdyż nie posiadano termometrów oraz jakość słodów była niepowtarzalna. Teraz gdy słody są profesjonalnie przygotowane (skrobia jest rozluźniona) nie ma potrzeby ich gotować.Jakub Jaworski edytował(a) ten post dnia 25.04.11 o godzinie 17:35
Tomasz W.

Tomasz W. Przedsiębiorca,
Prezes, Gracz :)

Temat: Ile jest styli piwa?

Panowie - aż miło czyta się wypowiedzi fachowców od piwa!! Jeżeli któryś z Was kiedyś będzie planował własny biznes w browarnictwie to ja się piszę do współpracy od strony biznesowej :)

Następna dyskusja:

Ile piwa w pubach ... do ba...




Wyślij zaproszenie do