Renata Wiewiórska

Renata Wiewiórska dietetyk, Pogotowie
Dietetyczne

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

Nadwaga i otyłość są obecnie najistotniejszymi problemami zdrowia publicznego. Według IŻŻ schorzenia te dotykają ok. 56,7% dorosłych mężczyzn oraz 48,6% dorosłych kobiet. W przypadku dzieci także nie jest najlepiej. Na nadwagę bądź otyłość cierpi ok. 12% z nich. Tylko w samym województwie kujawsko-Pomorskiem lekarze podstawowej opieki medycznej stwierdzili otyłość u prawie 8 tysięcy dzieci i młodych ludzi do 18 roku życia. Trend ten niestety ma charakter wzrostowy, co oznacza, iż nadwaga i otyłość z każdym rokiem będą zbierały coraz większe żniwo.

Wg danych WHO na świecie nadwaga dotyka 1 miliarda ludzi, z czego 300 milionów to osoby otyłe (BMI > 30 kg/m2)
wiekowym.

Niska aktywność fizyczna to jeden z głównych czynników ryzyka otyłości.

Według informacji zamieszczonych w „Małym roczniku statystycznym” (2008) odnotowano spadek dostaw rowerów ze 1112 tysięcy sztuk w 2000 roku do 678 tysięcy (2006), natomiast liczba telewizorów wzrosła z 1364 tysięcy sztuk w 2000 roku do 2357 tysięcy (2006). Wniosek jest prosty: zamieniamy rower na telewizor.

Należy pamiętać, że dzieci uczą się naśladując zachowania swoich rodziców. Dlatego dziecko, którego rodzice są otyli, mają złe nawyki żywieniowe, biernie spędzają swój wolny czas, nie ma szans na bycie szczupłym i zdrowym.
Sławomir Stańczuk

Sławomir Stańczuk Prezes Zarządu
Polish Business Club
Sp. z o.o

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

Zgadzam się z tobą Renata. Dzieci naśladują we wszystkim swoich rodziców i do pewnego wieku uważają ich za wzór. Według mnie leczenie otyłości u dzieci należy zacząć od uświadamiania ich rodziców.

Jeśli rodzice źle się odżywiają to również ich dzieci jedzą to samo!
Często rodzice nawet zauważają ten problemu u swoich dzieci i prowadzą je do lekarzy pierwszego kontaktu. Oni mogą przepisać 2-3 specyfiki przeważnie w pastylkach, ale nie musi tak być.

Lekarze, gastrolodzy i dietetycy polecają spożywanie błonnika, który w pełni naturalnie pomaga rozwiązać problem z wypróżnianiem. Vitalio to zatem powrót do zdrowego i właściwego sposobu odżywiania, a co za tym idzie – do świetnego samopoczucia i zgrabnej sylwetki!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała obecność błonnika w diecie za jeden z najistotniejszych czynników zapobiegawczych w profilaktyce wielu chorób przewodu pokarmowego, krążenia oraz nowotworów? Rząd brytyjski i amerykański zalecają spożywanie około 12-24 gramów błonnika dziennie.Wchłaniając wodę, błonnik zmiękcza stolec i pomaga w jego przesuwaniu (perystaltyce) i wydalaniu, co bezpośrednio obniża ryzyko zachorowalności na wiele schorzeń układu pokarmowego.National Cancer Institute (Narodowy Instytut Nowotworów) rekomenduje minimum 20-30 gramów błonnika w codziennej diecie, argumentując, iż „czym więcej błonnika w diecie, tym mniejsze ryzyko raka jelita”.

Skoro my możemy dbać o zdrowie, to czemu nie dbamy o własne dzieci
Zachęcam do wejścia na stronę http://vitalio.org
Renata Wiewiórska

Renata Wiewiórska dietetyk, Pogotowie
Dietetyczne

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

Oczywiście, błonnik to jeden z wielu aspektów mających wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę.
Jednak nasz sposób odżywiania, powinien być oparty przede wszystkim na zasadach racjonalnego żywienia, a jadłospisy powinny być odpowiednio zbilansowane.

Moim zdaniem w Polsce edukację z zakresu żywienia powinno się zacząć już teraz, aby nie dopuścić do sytuacji jaka jest między innymi w Anglii, gdzie
aż 22,9% dzieci w wieku od 4 do 5 lat ma nadwagę, a wśród 10 i 11-latków aż 31,6% było otyłych. Jednak prawdziwe wyniki mogą się okazać jeszcze bardziej dramatyczne, ponieważ nie wszyscy rodzice wyrazili zgodę na udział ich pociech w badaniach, które przeprowadzane były w szkołach.

W Polsce problem otyłości wśród dzieci i młodzieży dopiero zaczyna się pojawiać i dla dobra naszych dzieci i przyszłych pokoleń powinniśmy "zabić" go jeszcze w "zarodku".
Należy pamiętać, że otyłość to nie tylko problem natury estetycznej, ale poważny problem zdrowotny.

konto usunięte

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

W Polsce problem otyłości wśród dzieci i młodzieży dopiero zaczyna się pojawiać i dla dobra naszych dzieci i przyszłych pokoleń powinniśmy "zabić" go jeszcze w "zarodku".
Należy pamiętać, że otyłość to nie tylko problem natury estetycznej, ale poważny problem zdrowotny.

W naszym kraju wciąż zbyt małą wagę przywiązuje się do edukacji żywieniowej. Co prawda na lekcjach biologii wprowadzone zostały pewne elementy związane ze sposobem zdrowego odżywiania się, ale obserwując uczniów w szkole (miałam kilka praktyk) widziałam, że raczej nie stosują się do tych zaleceń. A może nie uświadamiają sobie związku sposobu odżywiania ze zdrowiem. Nadal najbardziej popularne przekąski to batonik, wafelek czekoladowy, słodka bułka lub tak zwana pizzerka, zapiekanka, hamburger, frytki do tego słodki napój. Podobnie jest na uczelniach. Inna sprawa, że sklepiki czy barki szkolne (uczelniane) nie oferują zbyt wielu produktów prozdrowotnych. Zazwyczaj nie ma tam nawet owoców...

Rodzice często wolą dać dziecku pieniądze na drugie śniadanie, którym oczywiście stanie się coś słodkiego. Myślę, że lepiej byłoby przygotować kanapkę dla dziecka własnoręcznie w domu. Przynajmniej byłaby pewność, że zje coś wartościowego.

Nie wiem, może wprowadzenie choćby na godzinach wychowawczych szkoleń z zakresu zdrowego odżywiania i ogólnie higienicznego trybu życia, który poza właściwą dietą promowałby również aktywny wypoczynek i uniknie nałogów przyczyniłby się w jakimś - nawet niewielkim ale jednak - stopniu do wykształcenia prawidłowych nawyków żywieniowych i zachowania dobrego zdrowia u dzieci i młodzieży.
Kamila Blake

Kamila Blake Konsultant. (Badania
lab. i opracowania
teoretyczne).

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

_________________________________________________________________________
GŁÓD. PODJADANIE. BŁĘDY W TABELACH Z IG. ♥♥♥♥♥

BH.30.
MOTTO: STABILNY POZIOM CUKRU WE KRWI PRZEZ 24H. *****

1. PODJADANIE W NOCY LUB PODCZAS DNIA TO ZAWSZE JEST Z GŁODU, KTÓRY ODCZUWAMY WTEDY:
Gdy poziom cukru we krwi spada. Podwyższamy go zatem; dużą oczywiście proporcjonalną ilością tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU; czyli naszym ludzkim paliwem, a więc GLUKOZĄ NATURALNĄ. Głód u człowieka to czerwona lampka w samochodzie pokazująca, że paliwo się kończy. Zatankuj i Ty. Musisz podnosić sobie poziom cukru szybko, w kategoriach dozwolonych i utrzymać długo, wtedy nie czujesz głodu.

2. ŁAKNIENIE, STAN PUSTKI W ŻOŁĄDKU, TZW. SSANIE:
Odczuwamy także wówczas, gdy do pustego żołądka (np. 2 godziny przed obiadem) wydziela się sok trawienny (kwas solny). Neutralizujemy go skutecznie zasadotwórczym sokiem z cytryny (np. dodając do herbaty). Eliminujemy wynikowo, również i to źródło odczuwania głodu.

TAK UŁOŻYŁA TO PRZYRODA PLANETY O NAZWIE ZIEMIA. JEŚLI KTOŚ MÓWI INACZEJ:
Nawet ten z tytułami to zwyczajnie powinien sobie wykonać najprostsze badania, a wtedy dostrzeże, iż przyroda naszej planety jest jedna i finalnie tworzy logiczną perfekcję. Ułożone są zatem przez przyrodę wszelkie zależności pierwiastkowe, czyli żywieniowe również. Problem jedynie jest z identyfikacją ewolucyjnych dokonań naszej przyrody, bo to można zrealizować jedynie poprzez wykonanie setek elementarnych badań laboratoryjnych. Ten kto je wykona dopiero może mówić: realną prawdę.

POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA:
Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBIE TYPU KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie odczuwasz głodu. *****

TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, NADCIŚNIENIA, MIAŻDŻYCY, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU.

KONKLUZJA FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.30.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

_________________________________________________________________________Kamila Blake edytował(a) ten post dnia 27.03.13 o godzinie 13:39
Kamila Blake

Kamila Blake Konsultant. (Badania
lab. i opracowania
teoretyczne).

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

_________________________________________________________________________
IRL KRAKÓW. U NICH: REALNY POSTĘP TO STANDARD. BŁĘDY IG. ♥♥♥♥♥

BH.1951.
MOTTO: LOGICZNE ANALIZY, RZETELNE BADANIA TWORZĄ WYNIK I SŁUŻĄ CZŁOWIEKOWI. *****

USTALENIA IRL KRAKÓW, DOCENIA OBECNIE CORAZ WIĘCEJ OSÓB;
Są to zwyczajne reakcje, na precyzyjnie opracowane teorie-osiągnięcia (1970-2013, tj. 43 lata), naukowców z krakowskiego instytutu. Przedstawiciel IRL KRAKÓW na facebook-u został przyjęty w poczet znajomych (po niezbędnej identyfikacji), przez wiele znamienitych i szanowanych Osób (z bardzo wpływowymi politykami na czele).

OSTATNIO ZNAJOMYMI ZOSTAŁY (AKCEPTUJĄC ODKRYCIA) PROMINENTNE OSOBY Z WSZYSTKICH KONTYNENTÓW NASZEJ PLANETY:
Polacy zaczynają być dumni z Krakowian.

WZRASTA ZAINTERESOWANIE I OCZEKIWANIE NA WERSJĘ ANGIELSKĄ KSIĄŻKI:
Publikacja (PŻ CZŁOWIEKA W XXI WIEKU.) oraz informacje ze strony internetowej instytutu IRL KRAKÓW (artykuły: BH.305., 60.TEMAT, oraz pozostałe) stanowią dzisiaj realne i finalne rozwiązanie, także zwalczenie problemów nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz bólów kręgosłupa, u wszystkich zainteresowanych. Dla wielu z Nas ma to kluczowe znaczenie. *****

TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, NADCIŚNIENIA, MIAŻDŻYCY, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU.

TABELE TE OPRACOWALI NAUKOWCY Z KRAKOWSKIEGO INSTYTUTU NAUKOWEGO:
O nazwie: IRL KRAKÓW. Spróbuj tak jeść, choćby kilka dni, a poczujesz się lżej i zdrowiej. Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Skuteczne, zdrowe i warto.

DOSTOSOWANIE SIĘ DO TABEL ZALECANE I DOZWOLONE, POZWALA W 2-3 DNI:
Ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. *****

ZE SZCZEGÓLNYM ZAINTERESOWANIEM NA KSIĄŻKĘ OCZEKUJĄ OSOBY NIE TYLKO W USA, KANADZIE I WE WŁOSZECH:
Ale także w Chinach, Australii i Japonii, co wyrażają elitarne i reprezentatywne Osoby, w każdej rozmowie z IRL KRAKÓW.

CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.1951.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

_________________________________________________________________________Kamila Blake edytował(a) ten post dnia 27.03.13 o godzinie 13:37
Piotr L.

Piotr L. Technik, Mostostal
Płock SA

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

Przyczyn otyłości jest wiele.
Kilka z nich opisałem na swoim blogu, warto poczytać bo problem otyłości narasta.

http://wszystkoosporcie-peter.blogspot.com/

Pozdrawiam.

konto usunięte

Temat: Otyłość wśród dzieci i młodzieży w Polsce

witam,
poszukuję osób pracujących na co dzień z otyłymi dziećmi i młodzieżą.
Potrzebuję konsultacji z "Praktykiem", ponieważ ja sama zajmuję się teorią:)
Będę wdzięczna za kontakt prv.

Pozdrawiam,
E.KEmilia Kręciejewska edytował(a) ten post dnia 05.03.13 o godzinie 23:49



Wyślij zaproszenie do