Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Zdrowo od rana do wieczora - cz. 2: przepisy

Czesc druga: przepisy

PASTA Z FASOLI
Składniki:
2 szklanki ugotowanej fasoli
4 – 6 ząbków czosnku
2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
1/4 - szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
1/4 - szklanki posiekanej natki pietruszki lub ogórka kiszonego
sól do smaku
Sposób wykonania:
Fasolę z czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

BARSZCZ CZERWONY NA SAMYM SOKU
Składniki:
35 dag włoszczyzny
1,5 kg buraczków ćwikłowych
2 łyżki masła
150 ml soku z buraków kwaszonych (EKO-FOOD)
1 ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
sok z połowy cytryny
cukier, pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Oczyszczone buraki pokroić w plastry i ugotować z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzić. Dodać kwas buraczany, masło, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Wymieszać, nie gotować.

MAKARON RAZOWY Z WARZYWAMI
Składniki:
400 g makaronu razowego BIO
3 cebule
2 marchwie
1 pietruszka
1 seler
1 por
0,5 kg pomidorów lub 0,2 l przecieru pomidorowego
20 dag innych warzyw sezonowych np.: papryki, cukini, dyni lub kapusty włoskiej
100 ml oleju tłoczonego na zimno
0,2 litra wody
pęczek świeżej lub łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz
30 dag żółtego sera
Sposób wykonania:
Cebulę, por, paprykę, cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i drobno pokroić. W dużym rondlu podsmażyć cebulę na oleju, następnie dodać starte warzywa korzeniowe i por, podsmażyć mieszając. Wrzucić pokrojone pozostałe warzywa, wlać 0,2 l wody. Dusić na wolnym ogniu około pół godziny. Dodać przecier pomidorowy, a po zdjęciu z ognia dodać także rozgnieciony ząbek czosnku, bazylię, sól i pieprz do smaku. Makaron razowy ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, polać sosem warzywnym i posypać drobno startym żółtym serem.

PLACUSZKI GRAHAMKI
Składniki:
2 szklanki mąki razowej Graham BIO
0,5 l mleka
1 jajko
1 duże starte jabłko lub starty banan
odrobinę oliwy tłoczonej na zimno
sól (do smaku)
Sposób wykonania:
Składniki dobrze roztrzepać i smażyć na gorącej oliwie, formując nieduże placuszki. Podajemy z musem owocowym lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!