Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Wielka akcja Wielkanocna!

Sztuczna Wielkanoc w polskich sklepach.

Szynka z klejem i ekologiczne jajka, które tak naprawdę są z fermy - oto jak sprzedawcy i producenci starają się wykorzystać przedświąteczne zakupy, by nabić klientów w butelkę.

Specjalna mieszanka chemicznych związków, czyli tak zwany klej ma sprawić, by szynka była cięższa i wyglądała jak zrobiona z porządnego mięsa - oburza się "Dziennik Polski". Dzięki tym sprytnym sztuczkom producenci są w stanie zrobić dwa kilo szynki z kilograma mięsa, a przy okazji faszerują nas chemikaliami.

To jednak nie koniec świątecznych oszustw. Bo większość jajek, oznakowanych jako ekologiczne, czy wiejskie i tak pochodzi z ferm, gdzie kury trzymane są w klatkach i naświetlane żarówkami, a nazwy mają tylko wprowadzić kupujących w błąd.

Dlatego najlepiej patrzeć na pieczątkę, bo 11-znakowy kod mówi nam, skąd są jajka. Tylko te oznaczone cyfrą "0" są ekologiczne i pochodzą od kur wypuszczanych na wybiegi i karmionych ekologiczną trawą - zauważa "Metro". Jeśli na jajku jest "3", kura całe życie spędza w klatce.

Autor: Andrzej Mężyński

PS Informujcie nas na co powinnismy zwracac uwage podczas zakupow.
Karol P.

Karol P. http://biokurier.pl

Temat: Wielka akcja Wielkanocna!

Jajko oznakowane jest mniej więcej w taki sposób:
X - PL - YYYYYYYY

Jeśli w miejscu X mamy:

* 0 – to jaja są z produkcji ekologicznej
* 1 – to jaja są chowu na wolnym wybiegu
* 2 – to jaja są chowu ściółkowego
* 3 – to jaja są chowu klatkowego

PL to kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej w której zarejestrowany jest zakład - PL to oczywiście Polska ;)

YYYY to Oznaczenia zakładu, na który składają się:

* kod województwa (dwie cyfry)
* kod powiatu (dwie cyfry)
* kod zakresu działalności (dwie cyfry)
* kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)

Uwaga! Małe gospodarstwa, które utrzymują mniej niż 50 kur (i sprzedają je na lokalnym rynku) nie mają obowiązku znakowania jaj - czasami tacy rolnicy ekologiczni na jajach pieczętują nr certyfikatu.

Co do wielkanocnej szynki to może warto rozejrzeć się po ofercie polskich masarnii ekologicznych (już kilka jest), np. Eco-Logica, Rolmięs, Misa-W

Pozdrawiam



Wyślij zaproszenie do