Dorota
Urbanowska
Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność
Temat: W Polsce powoli rośnie zainteresowanie eko-żywnością
W ubiegłym roku rekordowo wzrosła produkcja żywnościi ekologicznej - podaje redakcja Rolna TVP. Jednak 15 tys. gospodarstw, które prowadziło eko-produkcję na gruntach o łącznej powierzchni 460 tys. ha to nadal mało w porównaniu z innymi krajami Europy. Polska zamiast produkować, sprowadza coraz większe ilości produktów.Wciąż produkuje się stosunkowo niewiele, a brak dobrze zorganizowanej dystrybucji - zniechęca rolników do kolejnych inwestycji. Problemy z zaopatrzeniem w produkty ekologiczne na krajowym rynku zmuszają coraz częściej importerów do szukania surowców w odległych krajach. mąka, gorczyca czy fasola trafia do nas z Węgier, Czech czy Niemiec - nasiona lnu już z Kanady.
Kuleje też zainteresowanie konsumentów. Średnio, na tego rodzaju żywność wydajemy 1 euro rocznie. Duńczycy 80.
Jak zauważa Bohdan Juchniewicz z sieci sklepów ze zdrową żywnością Organic Farma Zdrowia, w pierwszych miesiącach tego roku obroty wzrosły o 30 proc. w porównaniu z podobnym okresem w zeszłym roku. - Ludzie szukają takiej żywności, która im zapewni przede wszystkim zdrowie - mówi redakcji Rolnej TVP.