Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Światowy Tydzień Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności

Szanowni Panstwo,

W końcu listopada, wiele organizacji społeczeństwa obywatelskiego obchodzi Światowy Tydzień Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności. Najbardziej zaangażowane w ten protest to działająca w USA i Europie grupa Food and Water Watch oraz organizacja Food Irradiation Watch z Australii. Inicjatywa protestu zyskała uznanie w wielu krajach świata, a w Polsce popierają ją International Coalition to Protect Polish Countryside i Stowarzyszenie Wiejskie Zielona Przestrzeń.

Więcej czytaj: http://www.icppc.pl/pl/index.php?id=131

Co to jest napromieniowywanie żywności?

To rodzaj konserwacji żywności przy zastosowaniu najczęściej promieniowania gamma. Zabieg taki (zreszta bardzo kosztowny) wydłuża przydatność żywności do spożycia, zabija lub sterylizuje owady w różnych stadiach rozwoju, bakterie, znajdujące się w produktach. Oczywiście zabiegi takie przeprowadzają te firmy, które na to stać. Zwykle zarówno produkcja żywności, jak i napromieniowywanie przenoszone są do krajów rozwijających się, pozwala to napromieniowywać każdą żywność, dowolną dawką.

Zadaję pytanie, które padło już kilka razy przy okazji różnych konferencji, zjazdów: "Czy nie lepiej byłoby stworzyć warunki rodzinnym farmom, które co prawda pozornie drożej wytwarzają żywność, lecz o wysokiej jakości, bez potrzeby kosztownych i niezdrowych dla ludzkiego organizmu zabiegów konserwacyjnych?"

Dorota Urbanowska