Dorota
Urbanowska
Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność
Temat: Negatywne skutki upraw genetycznie modyfikowanych roślin
'...To nie radykalni ekologowie ale odpowiedzialni uczeni ostrzegają przed potencjalnymi negatywnymi skutkami upraw GM roślin (zboża, drzewa)...' pisze Prof. dr hab. n. med. Mieczysław ChorążySzanowni Państwo,
Prosimy o przeczytanie i szeroką publikację listu otwartego Prof. dr hab. n. med. Mieczysława Chorążego do Jego Ekscelencji Arcybiskupa Józefa Życińskiego.
Fragmenty listu poniżej, cały list pod adresem
http://gmo.icppc.pl/index.php?id=282
W pełni zgadzamy się z treścią listu Prof. Chorążego.
Z poważaniem, Jadwiga Łopata i Julian Rose, ICPPC
******************************************************************
Jego Ekscelencja Arcybiskup Józef Życiński
...Obawy przed spożywaniem takiej żywności są powszechne nie tylko w polskim społeczeństwie ale także wśród wielu społeczeństw świata. Według mojej wiedzy istnieją przykłady, dobrze udokumentowane świadczące o ujemnych skutkach zdrowotnych takiej żywności. Jakkolwiek nie zanotowano masowych zachorowań, to jednak w roślinach genetycznie modyfikowanych (rośliny GM), np. w ziarnach używanych do spożycia przez ludzi lub zwierzęta znajdują się alergeny, toksyny i środki chemiczne używane przy uprawach roślin GM szkodliwe dla ludzi i zwierząt...
... Rośliny GM oporne na szkodniki lub tolerujące herbicydy naruszają naturalny ład w przyrodzie: niszczą nisze ekologiczne w uprawach i otoczeniu, wskutek zapylania sąsiadujących upraw roślin tradycyjnych niszczą gatunki uzyskane w drodze naturalnych krzyżówek i selekcji przystosowane do naturalnych warunków środowiskowych, załamują naturalnie funkcjonujące systemy pokarmowe od małych insektów i owadów po ptaki, zaburzają
różnorodność biologiczną itp. Po raz pierwszy w historii cywilizacji człowiek sięgnął po techniki pozwalające na wprowadzanie i mieszanie genów między odległymi gatunkami (np. do roślin wprowadza się geny z bakterii, ryb, kokluszu ludzkiego, do jarzyn geny z odległych gatunków roślin itd.).
Bóg i ewolucja stworzyły harmonijny świat istot żywych, w którym żyje człowiek. Teraz człowiek pozbawiony przezorności i odpowiedzialności za przyszłość swoich pokoleń i naszą planetę Ziemię zaczyna manipulować przyrodą ożywioną w sposób bezmyślny i nieodpowiedzialny...
... To nie humanitarne i etyczne elementy ("nakarmimy głodny trzeci świat") są głównym motywem działań tych koncernów. Koncerny nie dbają o etykę, celem koncernów jest zysk - to jest opinia niedawno zmarłego ekonomisty amerykańskiego, N. Friedmana. Celem perspektywicznym tych koncernów jest uzyskanie pełnej kontroli nad rynkiem żywnościowym. Uprawy roślin GM zagrażają tradycyjnej gospodarce rolnej a polityka koncernów jest potencjalnym zagrożeniem dla farmerów i rolników: czeka ich nowy typ poddaństwa i feudalizmu...
...Nie ma merytorycznie uzasadnionej potrzeby promować w Polsce upraw polowych zbóż GM ani rozważać czy żywność pochodząca z takich roślin zaszkodzi czy nie zdrowiu Polaków. Polska jest pod wielką presją polityczną i gospodarczą wywieraną przez różne ośrodki gospodarcze, finansowe i polityczne. Myślę, że należy przeciwstawiać się tej presji i utrzymać wieloletnie moratorium na uprawy polowe roślin GM. Tego wymaga przezorność i odpowiedzialność.
Z wyrazami głębokiego szacunku.
Prof. dr hab. n. med. Mieczysław Chorąży
==========================
Mieczysław Chorąży - polski profesor, onkolog, doktor honoris causa
AkademiiMedycznej w Katowicach i Białymstoku, twórca Instytutu Onkologii w Gliwicach, Polskiej Akademii Nauk i Rady Naukowej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN.