Katarzyna Szymańska

Katarzyna Szymańska Właściciel,
www.naturalnamedycyn
a.pl

Temat: ciekawy artykuł

Na mojej stronie w ramach profilaktyki zdrowotnej promujemy zdrową żywność. Niestety niektórzy mają problem z odróżnieniem żywności ekologicznej, zdrowej od tak, która tylko podszywa się pod ten trend dlatego starałam się to wyjaśnić zamieszczając artykuł, który linkuję. Będę wdzięczna za sugestie - co jeszcze może zmylić konsumenta, na co zwracać uwagę - chętnie to dopiszę :)

http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=conte...
Anna Malinowska

Anna Malinowska Skuteczność silnia!
Udowodnić?

Temat: ciekawy artykuł

Witaj:)
w mojej opinii bardzo mocno uogólniłaś żywność wegetariańską. Zdaję sobie sprawę, że pasztety robione z roślin zawierają różne interesujące dodatki - ale są one robione metodami przemysłowymi. Wielu wegetarian w ogóle ich nie kupuje - bo woli przygotować zdrowsze i smaczniejsze odpowiedniki samemu, w domu. Też tego próbowałam i wiem, że to zdecydowanie lepsza droga.
Tytuł sugerujący, że żywność wegetariańska jest niezdrowa to dla mnie zbytnie uproszczenie, tym bardziej, że opis tego, co poniżej jest dość oszczędny i właściwie równie dobrze mógłby sie odnosić do pasztetu z zająca czy drobiowego.

Inne sugestie:
- dopisanie informacji o szkodliwości jedzenia wysokoprzetworzonego (McDonald's tego najlepszym przykładem)
- dopisanie informacji o powiązaniach stylu żywienia dzieci z plagą otyłości - nikt mnie nie przekona, że kinderbueno może zastąpić posiłek, a jakiś batonik to to samo, co szklanka mleka.
- może informacja o tym, jak niebezpieczne mogą być tabletki stanowiące suplement diety, środki łagodnie przeczyszczające, herbatki na odchudzanie, itp?

proponuję także wklejenie symboli, logo, godła czy innych znaków graficznych, które stanowią potwierdzenie, że dany produkt rzeczywiście jest eko - sporo osób to wzrokowcy, poza tym - kto z nas wie, jak te symbole, które wymieniłaś na stronie wyglądają?

może jakiś spis / mapka z zaznaczeniem ekoproducentów? jeśli to w ogóle wykonalne?:)

pozdrawiam ciepło!
Katarzyna Szymańska

Katarzyna Szymańska Właściciel,
www.naturalnamedycyn
a.pl

Temat: ciekawy artykuł

Dzięki za uwagi. Postaram się to uwzględnić i jak tylko znajdę chwilkę uzupełnię. Ważne to, co napisałaś o tych produktach dla dzieci. Muszę to sprawdzić wszystko. pozdrawiam :)

konto usunięte

Temat: ciekawy artykuł

Mozna rowniez dodac zalecenie aby w miare mozliwosci wystrzegac sie produktow puszkowanych bo takie zakwaszaja organizm

Wybieranie lepszej jakosci pieczywa, zamiast gumowych bulek i watowatego chleba.

Oraz bycia odwaznym w probowaniu produktow innych kuchni-szczegolnie azjatyckiej- bo zazwyczaj sa one bardzo zdrowe i o wiele wartosciowsze niz pierogi babuni (nawet tych robionych metoda domowa)Anna P. edytował(a) ten post dnia 09.01.09 o godzinie 19:56
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: ciekawy artykuł

Witam,

Bardzo ciekawy artykul. Ja osobiscie chetnie wiecej poczytalabym na temat samej zywnosci ekologicznej. O niej nigdy za wiele tym bardziej ze tak bardzo rozni sie od tej konwencjonalnej, szczegolnie ma na mysli sposob hodowania i karmienia zwierzat oraz uprawy roslin.

Ciekawy bylby dla mnie temat poinformowania czytelnikow ze niejednokrotnie pod haslem zywnosc funkcjonalna nie kryje sie nic poza samym haslem... Chetnie przeczyatlabym obszerny artykul na temat zywnosci funkcjonalnej.

Dorota Urbanowska
Karol P.

Karol P. http://biokurier.pl

Temat: ciekawy artykuł

Dorota Urbanowska:
Witam,

Bardzo ciekawy artykul. Ja osobiscie chetnie wiecej poczytalabym na temat samej zywnosci ekologicznej. O niej nigdy za wiele tym bardziej ze tak bardzo rozni sie od tej konwencjonalnej, szczegolnie ma na mysli sposob hodowania i karmienia zwierzat oraz uprawy roslin.
Zapraszam zatem do lektury BioKuriera;-).
W nr 3 jest o sposobie uprawy ekologicznych owoców, o hodowli też niedługo będzie;-)
W numerze styczniowo - lutowym, który wskutek różnych zawirowań ukaże się za pare dni, artykuł A. Szeremety o tym jak rolnictwo ekologiczne wpływa na glebę i wody. Rozpoczyna on cały cykl artykułów o korzyściach płynących z rolnictwa ekologicznego. Będzie jeszcze m.in. o: jakości i bezpieczeństwie żywności BIO, wpływie ekologicznego rolnictwa na rozwój lokalnych społeczności i krajobrazu, bioróżnorodności.

Pozdrawiam serdecznie

konto usunięte

Temat: ciekawy artykuł

Też jestem zdania, że trzeba wyjaśnić pojęcie produktów rolnictwa ekologicznego oraz tzw. zdrowej żywności, jednak w artykule zostały pominięte ważne fakty.

Poniżej podaję kilka z nich, może się przydadzą.

Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia nie obowiązuje od 2006 r. została zastąpiona ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Od 1 lipca 2007 r. odnoszenie się do tzw. cech prozdrowotnych żywności jest szczegółowo uregulowane (przepisy dot. stosowania oświadczeń zdrowotnych
i żywieniowych).

Oznakowanie, prezentacja i reklama żywności nie mogą zawierać oświadczeń odnoszących się do redukcji choroby – jest to zakazane również na podstawie ww. ustawy. Możemy jedynie mówić o redukcji czynnika ryzyka w rozwoju choroby (po spełnieniu określonych wymagań), ale nie o redukcji choroby.

Mamy jasno określone warunki stosowania takich słów jak LIGHT / lekki.
Oświadczenie, że produkt jest „lekki” oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, musi spełniać
takie same warunki jak te, które ustalono dla terminu „zmniejszona zawartość”; oświadczeniu temu towarzyszy ponadto wskazanie na właściwość (właściwości), które sprawiają, że środek spożywczy staje się produktem „lekki”.
Pozdrawiam

Następna dyskusja:

Ciekawy artykuł o Star Wars




Wyślij zaproszenie do