Temat: CZOSNEK

na grupie UPG ktoś napisał, że przygotowując czosnek należy przekroić go wzdłuż ząbka aby wydobyć zeń zarodek przyszłej rośliny. To jakoby miałoby zapobiec dolegliwościom gastrycznym po spożyciu czosnku. Tak się zastanawiam - w tym zarodku może być większe stężenie hormonów roślinnych niż w tkance zapasowej, ale czy mają one (te hormony) aż taki wpływ na nas? Chyba muszę poszukać, co to za związki pod kątem chemicznym, ale kto mi powie o ich wpływie na nasze trawienie?
Anna P.

Anna P. Prowadzę ciekawy
biznes

Temat: CZOSNEK

Ja uwielbiam czosnek ,choc nie zawsze surowy słuzy watrobie.
Polecma masło czosnkowe :
zabki czosnku rozetrzec ,dodac masło,razem zmiksowac ,do smaku sól ,pieprz,
Mniam mniam do chlebka lub tosta.

konto usunięte

Temat: CZOSNEK

Paweł Dziewoński:
Jeszcze nie za późno na następujący przepis póki cukinia w sklepach: osoloną i pokrojoną w kostkę cukinię poddusić na oliwie z oliwek na dość żywym ogniu. Pod koniec dodać curry i dowolną ilość rozgniecionego czosnku...szybkie i wspaniałe danie. Można urozmaicać dodatkiem cebuli, kiełbasy, papryki, pomidorów... Polecam gorąco!
P.Dz.

Ja robię podobnie, tyle, że cukinię kroję w plastry (ok, 0,5cm) i duszę na oliwie z cebulką i dużą ilością czosnku (wtedy cukinia doskonale chłonie aromat czosneczku:)). Potem dodaję pomidory z puszki, duszę jeszcze chwilę i gotowe! Przepyszny sos, który świetnie pasuje do makaronu penne:) Polecam!
Agnieszka C.

Agnieszka C. jeszcze barwniej niż
motoryzacja..
kosmetyki i wizaż

Temat: CZOSNEK

Katarzyna Z.:
no ok tez cos mam:D
szpinakowe spagetki:
szpinak mrozony do gara. niech sie rozmrozi na ooliwce. dac czosnek, sos sojowy, pieprz, smietane, ja jeszcze daje ser pilos ale nie trza.
podawac z makaronem.
mniamniuchne.
przepis od mojej olenki dzis podalam to u siebie w domu wszyscy oszaleli

Moja wersja zielonego spaghetti nieco się różni:

Podsmażony (lubię rozdrobniony) szpinak + przyrumieniona cebula, doprawić masłem i dużą ilością czosnku. Pieprz i sól do smaku.
Wymieszać z makaronem (grube wstążki) i polać sosem serowo-śmietanowym.
Sos robi się bardzo szybko: w gorącej śmietanie rozpuszcza się sery (co kto ma, a najlepiej ze trzy różne). Może być topiony, żółty ementaler, feta, pleśniowy.. Doprawić sporą ilością gałki muszkatołowej.

Można zrobić wersję z łososiem: rozdrobnionego łososia (np. wędzonego) dodać do szpinaku.

Smacznego :)

Temat: CZOSNEK

Uwielbiam czosnek, ale bardzo rzadko go jadam. Dziękuję Wam za cenne przepisy. Ciągle szukam patentów na czosnek bez zapachu.
Krzysztof W.

Krzysztof W. Szukam pracy.
Specjalista ochrony
środowiska.

Temat: CZOSNEK

Nie chciałbym byc posądzony o jakąś kryptoreklamę, ale jest czosnkowy preparat bez zapachu, który naprawdę działa tak, jak naturalny czosnek. To preparat firmy Nutrilite. Nazywa się po prostu "czosnek". Niestety, o ile mi wiadomo nie ma go w sprzedaży w sklepach i aptekach, a rozprowadza go Amway. Stąd może jego wysoka cena. Ale mogę potwierdzić, że po spożyciu oddech nie ma zapachu czosnku.

konto usunięte

Temat: CZOSNEK

Czosnek jest niesamowity. Ma wybitne właściwości zdrowotne. Stosuję go kiedy tylko mogę, jeśli się da to niemal do każdej potrawy. Naturalnie najczęściej w postaci surowej.

- drobno posiekany nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom
- zgnieciony wyciskadełkiem świetnie robi za podkład pod obłożenie kanapki, równoważonej smakowo np. pomidorem
- w postaci sproszkowanej (to niedawne odkrycie) jest bardzo wydajny i
świetnie komponuje się w potrawach bardziej złożonych pod względem składników (np. jajecznicy) :)
- a kiszony - coś wspaniałego! :D

Poza tym ma oczywiście znaczenie magiczne - doskonale chroni przed wąpierzami wszelakimi, a i dusiołki nocne kontaktu z nim unikać się starają ;)Maciej B. edytował(a) ten post dnia 13.07.10 o godzinie 19:46

Następna dyskusja:

sprzedam czosnek z meksyku




Wyślij zaproszenie do