Aneta Chylewska

Aneta Chylewska Jeśli myślisz że coś
jest niemozliwe -
zmień myślenie...
...

Temat: CZOSNEK

Czosnek to bardzo ciekawy temat. W związku z tym proponuję abyście umieszczali swoje ciekawe przepisy z czosnkiem na czele /potrawy, przekąski itp./
Podaję Wam coś prostego i szybkiego /przepis mojej przyszłej teściowej :)/

SKŁADNIKI: ser biały, czosnek, śmietana, sól, pieprz.

Ser biały rozdrobnić widelcem + wyciśnięte ząbki czosnku + śmietanę + sól + pieprz.
Wszystko dajecie wedle uznania. Ser powinien być rzadki.

SMACZNEGO! :)

konto usunięte

Temat: CZOSNEK

Napewno wypróbuję :) dzięki

Wszyscy szaleją za moim łososiem. Dzwonko już w folii aluminiowej obficie skropić cytryną, sypnąć vegetę albo cos ala, duży ząbek czosnku rozgnieść na to, z pół garść kopru i to samo z drugiej strony. Do piekarnika, albo na grilla i piec, coby się lekko przyrumienił. Nie dość, że czosnek, ale jeszcze rybka, samo zdrowie :)
Katarzyna Z.

Katarzyna Z. Technik organizacji
uslug
gastronomicznych

Temat: CZOSNEK

no ok tez cos mam:D
szpinakowe spagetki:
szpinak mrozony do gara. niech sie rozmrozi na ooliwce. dac czosnek, sos sojowy, pieprz, smietane, ja jeszcze daje ser pilos ale nie trza.
podawac z makaronem.
mniamniuchne.
przepis od mojej olenki dzis podalam to u siebie w domu wszyscy oszaleli
Aneta Chylewska

Aneta Chylewska Jeśli myślisz że coś
jest niemozliwe -
zmień myślenie...
...

Temat: CZOSNEK

Katarzyna Z.:
no ok tez cos mam:D
szpinakowe spagetki:
szpinak mrozony do gara. niech sie rozmrozi na ooliwce. dac czosnek, sos sojowy, pieprz, smietane, ja jeszcze daje ser pilos ale nie trza.
podawac z makaronem.
mniamniuchne.
przepis od mojej olenki dzis podalam to u siebie w domu wszyscy oszaleli

Hmmm... warto spróbować. Brzmi zachęcająco :)

konto usunięte

Temat: CZOSNEK

Polecam cudo z czosnkiem które nosi nazwę kurczaka po baskijsku :)

Piersi z kurczaka pokroić na kostki - takie nukketsy opanierować tradycyjnie, mąka, jajko, bułka tarta i usmażyć.

I do tego sos nad sosami:

majonez obowiązkowo kielecki mały słoik + 2-3 łyżki żurawiny na słodko ze słoika np Łowicz jest dobry i do tego wgnieść 2-3 ząbki czosnku (zależne od upodobań) najbezpieczniej gnieść trochę, rozmieszać, skosztować i potem dodawać więcej. odstawić do lodówki sos na 2 godzinki, coby sie przegryzł.

pychota :) a i może przed grypskami ochroni :)

smacznego :)
Michał P.

Michał P. petrochemia

Temat: CZOSNEK

JA gorąco polecam wino czosnkowe jako profilaktykę wszelkich przeziębień itp.
Monika A.

Monika A. Marketing
Communication
Academy

Temat: CZOSNEK

Dagmara Sztaba:
Polecam cudo z czosnkiem które nosi nazwę kurczaka po baskijsku :)

Piersi z kurczaka pokroić na kostki - takie nukketsy opanierować tradycyjnie, mąka, jajko, bułka tarta i usmażyć.

I do tego sos nad sosami:

majonez obowiązkowo kielecki mały słoik + 2-3 łyżki żurawiny na słodko ze słoika np Łowicz jest dobry i do tego wgnieść 2-3 ząbki czosnku (zależne od upodobań) najbezpieczniej gnieść trochę, rozmieszać, skosztować i potem dodawać więcej. odstawić do lodówki sos na 2 godzinki, coby sie przegryzł.

pychota :) a i może przed grypskami ochroni :)

smacznego :)

Żurawina z czosnkiem? Nie uwierzę jak nie spróbuję ;)

konto usunięte

Temat: CZOSNEK

Naprawdę dobre :)

Zainspirowało mnie to do skonstruowania kiedyś własnej wariacji na temat schabu ze śliwkami. Będą powtórki, bo całkiem sympatyczne to się okazało ;)

4 plastry schabu bez kości grubości +- 1 cm - zrobić w każdym 4 nacięcia nie za duże, takie, żeby w nich umieścić po 1 śliwce, tak coby wystawała na obie strony, ale nie wypadała. Oprószyć przyprawą ala vegeta, mielonym kminkiem i po zgniecionym dużym ząbku czosnku nałożyć na każdy plaster mięsa. Rozgrzać na patelni pseudomasło (obojętne, byle z olejem było, nie przypali się) obsmażyć obie strony. Zalać gorącą wodą coby się miało jak dusić, dodać ponad 0,5 słoiczka żurawiny na słodko. Wrzucić parę śliwek. Dusić z 1,5 godziny delikatnie obracając, ewentualnie dolewając wody, na koniec ją odparować co nieco. Pod koniec sprawdzić, jak mięso miękkie będzie, ale nie będzie się jeszcze rozpadać doprawić ewentualnie tym co powyżej. Jeśli lubicie schab na słodko warto spróbować. Polecam :)

Temat: CZOSNEK

marchewka z czosnkiem

2 duże marchewki
1 jabłko
garść rodzynek zaparzonych
3 ząbki czosnku (lub wedle uznania)
łyżka miodu
łyżka majonezu
sól, pieprz, cukier w razie potrzeby

marchewki i jabłko ścieramy na tarce, czosnek rozgniatamy, wrzucamy rodzynki, dodajemy miód i majonez, doprawiamy do smaku

smacznego

konto usunięte

Temat: CZOSNEK

Jakoże wiosna idzie :) jak miło.... zapach trawy i budzących się paków w powietrzu, po prostu cudnie :) taka sama prostota, ale wynik wart grzechu ;)

obrać najlepiej małe młode ziemniaczki, opłukać, na dość duże płaty folii aluminiowej nasmarowane olejem roślinnym nakładać ziemniaczki, tak +- po 3, zawinąć ściśle. Piec na grillu aż patyk drewniany swobodnie przejdzie przez, można partyjkę rozwinąć i sprawdzić. Najlepsze, jak się przyrumienią, przypieką nieco. Do tego na gorące dawać masło czosnkowe: znaczy 4,5 ząbków czosnku zgnieść, rozetrzeć z niepełną łyżeczką soli na drewnianej desce, dodać do roztartej połowy, 3/4 masła, rozmieszać, spróbować wedle uznania doprawić, dodać 3/4 pęczka pokrojonego koperku. Wierzcie mi kochani, przepis brzmi tak sobie, ale doznania kulinarne mistrzostwo świata ;) Pasują do każdego mięsa :) NAPRAWDĘ Polecam :)
Michał P.

Michał P. petrochemia

Temat: CZOSNEK

Czy ma ktoś doświadczenie w kultywacji czosnku?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady :)
Anna K.

Anna K. Specjalista

Temat: CZOSNEK

A co kolegę konkretnie interesuje? Łatwizna a ile korzyści!!!! Służę pomocą w razie pytań :)
Michał P.

Michał P. petrochemia

Temat: CZOSNEK

Anna Kuszewska:
A co kolegę konkretnie interesuje? Łatwizna a ile korzyści!!!! Służę pomocą w razie pytań :)

o kurde...nie zauważyłem...
wysiew - kiedy ?, teraz pewnie jest odpowiednia pora ;)
podłoże - jaki typ, jakie pH?

Temat: CZOSNEK

Jozem ze wsi, alem nie wiedziała, że sie jakieś ph sprowdzo. A na podłoże to do ziemi troszke obornika, coby lepiej rosło.

:))
:D
Michał P.

Michał P. petrochemia

Temat: CZOSNEK

Ewa Pokrywa:
Jozem ze wsi, alem nie wiedziała, że sie jakieś ph sprowdzo.

bo u Wos no wsi to ino sypiom te saletry coby kartofle durze powyrastały nie patszonc na kwasowość

na podłoże to do ziemi troszke obornika, coby lepiej rosło.

:))
:D

taa. bede obornik rozrobioł w kszynce na balkonie...yhy..

a płynny nawóz na bazie dżowniców californijskich to bedzie dobry czy eee ?Michał P. edytował(a) ten post dnia 25.04.08 o godzinie 20:22
Anna K.

Anna K. Specjalista

Temat: CZOSNEK

Michał P.:
Anna Kuszewska:
A co kolegę konkretnie interesuje? Łatwizna a ile korzyści!!!! Służę pomocą w razie pytań :)

o kurde...nie zauważyłem...
wysiew - kiedy ?, teraz pewnie jest odpowiednia pora ;)
podłoże - jaki typ, jakie pH?

Czosnek rozmnaża się wegetatywnie z ząbków i cebulek powietrznych. Wskazane jest, by ząbki zaprawić [w tym celu Rovral lub popularna Zaprawa Funaben T]. Odpowiednia pora to jesień [październik] - ja tal postępuję, czosnek ma czas przed zimą, by się ukorzenić - choć tego roku jakoś nie zarejestrowałam specjalnie zimy, więc luz... cały czas się może ukorzeniać :))) Jeśli chodzi o termin wiosenny to zalecany termin sadzenia to koniec marca i początek kwietnia [im wcześniej tym lepiej]. Ty z pewnością produkcji wielkotowarowej prowadzić nie będziesz, więc spadek plonu spowodowany opóźnionym terminem sadzenia nie zmartwi Cię aż tak bardzo myślę ;P
Co do preferencji glebowych z tego co wiem "nie lubi" on gleb ciężkich i gliniastych, a "gustuje" w czarnoziemach, madach, lessach, glebach próchnicznych ogólnie rzecz biorąc. Ważne, by unikać miejsc, w których w poprzednim sezonie rosły rośliny cebulowe - ze względu na wrażliwość na choroby :(
Myślę, że pokrótce zadowoliłam kolegę ;) W razie pytań służę pomocą.
Michał P.

Michał P. petrochemia

Temat: CZOSNEK

Czosnek rozmnaża się wegetatywnie z ząbków i cebulek powietrznych.

Właśnie wsadziłem nasiona czosnku(na opakowaniu było napisane "czosnek cięty") i teraz nie wiem czy jakieś cebule z tego dostanę ;)

Także spadek plonu chyba będzie znaczny i trzeba będzie zacząć na jesień, tak jak napisałaś.

Dzięki za pomoc :)
Danuta Marciniak

Danuta Marciniak konsultant to brzmi
dumnie :)

Temat: CZOSNEK

Aneta Niedbała napisała coś w tym stylu:
COŚ PROSTEGO I SZYBKIEGO
SKŁADNIKI: ser biały, czosnek, śmietana, sól, pieprz.
ROBOTA: Ser biały rozdrobnić widelcem + wyciśnięte ząbki czosnku + śmietanę + sól + pieprz.
Wszystko dajecie wedle uznania. Ser powinien być rzadki.

Mój komentarz:
- zamiast śmietany daję wodę do tego twarogu, jest mniej kaloryczne a równie smaczne
- mam gotową mieszankę, którą też można do tego dodać:
* czosnek granulowany
* majeranek roztarty
* kminek mielony
* cebula granulowana
* ostra papryka - uwaga na ilość!
* pieprz cayenne - uwaga na ilość

czasem już soli nie trzeba, a tę mieszankę można użyć również do mięs duszonych, smażonych, w - lub bez - panierki podawanych z ryżem lub kluskami; z kartoflami nie próbowałam bo wyrosłam z obierania kartofli.

przyznam się, że mieszankę podejrzałam u któregoś z wiodących producentów mieszanek przyprawowych ale mieszam ją sama bo im nie dowierzam.Danuta Marciniak edytował(a) ten post dnia 04.06.08 o godzinie 21:49
Paweł D.

Paweł D. chemik-analityk

Temat: CZOSNEK

Jeszcze nie za późno na następujący przepis póki cukinia w sklepach: osoloną i pokrojoną w kostkę cukinię poddusić na oliwie z oliwek na dość żywym ogniu. Pod koniec dodać curry i dowolną ilość rozgniecionego czosnku...szybkie i wspaniałe danie. Można urozmaicać dodatkiem cebuli, kiełbasy, papryki, pomidorów... Polecam gorąco!
P.Dz.

konto usunięte

Temat: CZOSNEK

Podaję obiecany, cudny przepis na kaczkę w stanie nieco wskazującym ;) na szybkie spożycie ;) W składzie jest też czosnek i insze pyszności. Szczerze polecam

Kaczka ponad 2 kg
50 ml śliwowicy
50 g rodzynek
50 g migdałów w słupkach
10 suszonych śliwek pociętych w paski
4 kwaśne jabłka pokrojone na ćwiartki
puszka moreli
2 duże guszki pokrojone w 8ki
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
5 dużych ząbków czosnku żmiażdżonych
2 goździki utłuczone w moździerzu
1/2 łyżeczki świeżego ! startego imbiru
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 szklanka wywaru z kurczaka
1 łyżka miodu
1 łyżka stopionego masła
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka soku z cytryny

Czosnek zmieszać z solą, pieprzem (zostawić szczyptę do farszu) i gałką. Natrzeć tą pastą przygotowaną kaczkę z zewnętrz i w środku. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Gruszki i jabłka posypać goździkami, skropić sokiem z cytryny.

Bakalie zmieszać z alkoholem, imbirem i szczyptą pieprzu.Dołożyć połówki moreli do tego i odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 175 st.

Utrzeć miód z majerankiem i masłem. Do farszu bakaliowo-morelowego dodać kilka cząstek jabłek i gruszek. Nadziać tym kaczkę ułożoną grzbietem do dołu w brytfance. Skórkę jej posmarować miodowym sosem. Podlać 1/2 szklanki wywaru z kurczaka i do piekarnika. Piec około 1,5 godziny polewając powstającym sosem.

Wyjąć z piekarnika, obrócić kaczkę, dookoła niej ułożyć gruszki i jabłka z gfoździkami. Piec do miękkości kaczki polewając sosem.

Podać z sałatką:

kapusta czerwona, jabłka, rodzynki oraz sos winegret i kluskami

albo:

Małe ziemniaczki obrane gotować 5-10 miniut i ułożyć w brytwannie 30 minut przed końcem pieczenia kaczki.

polecam :)

Następna dyskusja:

sprzedam czosnek z meksyku




Wyślij zaproszenie do