Dorota M. księgowa
Temat: Pomysł na przekaskę
Jakie przekaski przyrzadzacie?Ja zacznę:
Krążki cebulowe w panierce:
-1/2 kg cebuli
-10 dag tartej bułki
-1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
-1 łyżeczka vegety
-2 jajka
-2-3 łyżki mąki
-sól
-1/2 szklanki oleju
Cebule obrać, pokroić w plasterki, a następnie podzielić na pojedyncze krążki. Tartą bułkę wymieszać z papryka i vegetą. Jajka roztrzepać widelcem, posolić.
Krążki cebuli obtaczać z obu stron w mące, jajkach ,tartej bułce.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, partiami smażyć cebulę na złoty kolor. Gotowe krążki przełożyć na papierowy ręcznik ,aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawać z ziemniaczanym piure lub jako przekąskę np. do piwa.
Cebulkę można również usmażyć w cieście piwnym:
2 jajka zmiksować z 10 dag mąki,1/2 szklanki piwa i łyżeczką oleju na gęste ciasto naleśnikowe, dodać sól i ulubione zioła do smaku.