Katarzyna
Z.
Business Development
Manager
Temat: Olej kokosowy - cudowny kosmetyk
Olej kokosowy to naturalny tłuszcz powstały z miąższu orzecha kokosowego. W temp. do 20st. C olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje sie do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy extra virgin nie zawiera tłuszczy trans. Większość olejów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans, oraz te które podlegają rafinacji i chemicznej modyfikacji są po części odpowiedzialne za powstawanie chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Olej kokosowy przeciwdziała powstawaniu tych chorób. Olej ten ma wiele zastosowań również w kosmetyce, jako krem, olejek do masażu, czy nawilażająca maseczka do włosów.
Olej kokosowy zawiera jedynie 2% kwasów tłuszczowych wielonienasyconych!
Podczas gotowania nie należy podgrzewać oleju do temperatury większej niż 170 do 180 °C.
Olej kokosowy sprzyja utrzymaniu ładnej sylwetki, a także poprawia znacząco stan zdrowia:
-Zwiększa odporność organizmu na infekcje spowodowane przez bakterie, wirusy i grzyby,
-powstrzymuje procesy starzenia,
-poprawia wchłanianie wapnia i magnezu,
-szybko uzupełnia energię,
-łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego,
-chroni wątrobę i trzustkę,
-wzmacnia serce,
-poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu,
-reguluje przemiane materii, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Nie ma żadnych przeciwskazań do spożywania tego produktu, najlepszy z olejów do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze, gdyż jego budowa molekularna nie pozwala na utlenianie.
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce, olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała a także jako maseczka lub serum na włosy. Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie sie plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specywicznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę własa i dokładnie go nawilżyć, dzieki czemu włosy stają sie miękkie, lśniące i mocne. Stosowanie na skóre głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nalożyć na same koncówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.