Temat: Przygotowanie kaszki na mleku mamy

Witam na ppoczątku życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich forumowiczek.

Mam pytanie odnośnie przygotowania kaszki ryżowej np z bobowity na moim mleku. Zaczęłam tak robić ponieważ za 3 tyg. wracam do pracy i maluszek nawet chetnie zajada.
Problem jest jednak w tym , że mimo , iż zrobie gęstą , to zaraz dosłownie po 2-3 minutach w trakcie jedzenia kaszka robi sie rzadka, aż do konsystecji praktycznie trochę gęstszego mleczka.

Dzieje się tak tylko, gdy robię na moim mleku, bo jak spróbowałam na wodzie to kaszka pozostaje gęsta.

Czy taką rzadką kaszkę można podawać maluchowi??
Dlaczego ta konsystencja sie zmienia???

Czy ktoś wie.

Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Przygotowanie kaszki na mleku mamy

Nie wiem, dlaczego kaszka robi się rzadka - nie jestem chemikiem.
Rada jest prosta: nie kupować kaszki bobovita tylko ugotować normalne płatki ryżowe lub ryż i go zmiksować lub przetrzeć przez sitko - sposoby naszych mam, w dalszym ciągu aktualne, choć niewątpliwie trochę bardzie kłopotliwe niż wsypanie gotowego proszku i zamieszanie.

Można gotować również pokarm odciągany, podobnie jak wtedy, gdy gotujemy mleko krowie. Można ugotować na gęsto na wodzie i po przetarciu dolać własne mleko.

Następna dyskusja:

Przygotowanie do Kramienia:)




Wyślij zaproszenie do