Temat: Jakie zupki gotujecie maluszkom 6 / 7 miesiecy
Ja gotowałam rosołek ,tzn.jak my jedliśmy rosołek to odlewałam trochę dla małej,dodawałam mięski na którym gotowałam rosołek,marchewkę,pietruszkę i blender w ruch.Lekką pomidorówkę z ryżem ugotowanym na miękko,moja babcia gotuje pyszny krupniczek-też Jej smakował.
Dziewięć rad na 7. miesiąc
Przyszedł moment, by dziecko spróbowało potraw innych niż mleko mamy. Dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia dzieci radzi, jak zacząć.
1. Przede wszystkim nie rezygnuj z karmienia piersią. W siódmym miesiącu Twoje mleko nadal powinno być podstawą diety dziecka. W ciągu dnia przystawiaj niemowlę do piersi zgodnie z jego potrzebami.
2. Posiłki uzupełniające zacznij wprowadzać stopniowo. Twój pokarm, choć nadal bardzo istotny, nie zaspokaja już wszystkich potrzeb rosnącego organizmu. Dlatego w siódmym miesiącu karmione piersią niemowlę może i powinno spróbować soków, przecierów owocowych oraz zupki. Zaczynaj od małych ilości – wystarczą dwie, trzy łyżeczki (podaj je tuż po karmieniu piersią).
3. Warzywa do niemowlęcej diety wprowadzaj pojedynczo. Możesz zacząć od przecieru marchewkowego (przepis niżej) z łyżeczką masła, oliwy z oliwek lub oleju niskoerukowego. Po paru dniach możesz dodać do zupki nieco ziemniaka. Po kilku kolejnych – pietruszkę, a następnie co parę dni inne warzywa, na przykład kalarepę, dynię, brokuły, kalafior, fasolkę szparagową, buraczki.
4. Po kilku dniach wzbogać zupkę dodatkiem mięsa. Na początek wystarczą dwie łyżeczki ugotowanego osobno i zmiksowanego mięsa kurczaka, indyka, cielęciny albo królika, może też być chuda i młoda wołowina, wieprzowina lub jagnięcina.
5. Co drugi dzień do zupy dodaj połowę żółtka. To także źródło cennego białka, substancji tłuszczowych oraz różnych biopierwiastków.
6. Obserwuj maluszka, gdy zje coś po raz pierwszy. Gdy nowości wprowadzasz pojedynczo, łatwo zorientować się, jak reaguje na nie organizm (obserwuj stan skóry, wypróżnienia, zachowanie).
7. Codziennie podawaj dziecku owoce. Najlepiej w postaci soków przecierowych lub przecierów ze świeżych owoców. Zacznij od skrobanego jabłka, bo jest to owoc o słabych właściwościach alergizujących. Kolejno wprowadź przeciery z malin, porzeczek, czarnych jagód, następnie (pod koniec tego miesiąca życia malca) z moreli, brzoskwiń, gruszek i śliwek. By nieco złagodzić kwaskowaty smak, możesz dodać do nich kleik lub kaszkę bezglutenową. Wszystkie owoce dla niemowlęcia dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a potem dodatkowo sparz i obierz ze skórki.
8. Posiłki uzupełniające podawaj łyżeczką lub z kubeczka. Nie używaj do tego butelki ze smoczkiem – zupka lub papka jarzynowa powinna być gęsta, więc łatwiej ją podać łyżeczką.
9. JeŚli dziecko nie chce jeść zupki, dodaj do niej odrobinę swojego mleka. Może nie odpowiada mu smak pewnych jarzyn, np. selera. Na początku z niego zrezygnuj. Jeśli malec jest bardzo głodny, najpierw przystaw go do piersi.
Dr Halina Weker, dietetyk z Instytutu Matki i Dziecka;
Kierownik Zakładu Żywienia, autorka poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt.