Grażyna C.

Grażyna C. mgr turystyki,

Temat: LIOFILIZACJA i MICELIZACJA

Produkty New Life firmy Guardian International
Więcej informacji znaleźć można na stronie http://guardianinter.com.pl

LIOFILIZACJA - Podczas liofilizacji kryształki zamarzniętej wody wraz z azotanami i azotenami są usuwane z produktów poprzez sublimację (w próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego0. Dzięki temu, że produkt jest suszony ze stanu zamrożonego i w niskich temperaturach (-39,9 st.C) to nie ulegają degradacji jego najcenniejsze składniki i właściwości: witaminy, białka, składniki mineralne, zapach, smak, kolor. Taki produkt po zetknięciu z wodą odzyskuje właściwości pierwotne, zachowując strukturę komórkową.


Obrazek


MICELIZACJA - Jako że system transportu substancji w ciele "opiera się na wodzie", przyswajanie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jest utrudnione. Organizm z pomocą kwasu żółciowego, glicerydów i kwasów tłuszczowych buduje tzw. micele, do których dołączane są substancje rozpuszczalne w tłuszczach w celu ich wchłonięcia wchłonięcia. Wskaźnik wchłonięcia jest tu dość niski (25 do 30%). Przy pomocy micelizacji substancji rozpuszczalnych w tłuszczach mogą zostać wytworzone najmniejsze micele, które w większych ilościach i łatwiej dostarczają organizmowi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W porównaniu z tabletkami, witaminy "zmicelizowane" wchłaniają się 5-cio krotnie efektywniej.


Obrazek


MICELIZACJA, to najwyższa efektywność transportu substancji odżywczych gwarantująca ich optymalne wchłanianie i wykorzystanie przez organizm. Jest to zatem rozdrobnienie substancji rozpuszczalnych jedynie w tłuszczach do postaci łatwo przyswajalnej przez środowisko wodne organizmu. Micelizacja gwarantuje przyswajalność witamin A, D, E, K, Betakarotenu, Koenzymu Q10, kwasu tłuszczowego Omega 3 i Flawonoidu na poziomie bliskim 100% (dla porównania te same witaminy w postaci niezmicelizowanej przyswajają się maksymalnie w 25%). Grażyna C. edytował(a) ten post dnia 01.12.11 o godzinie 23:32