Katarzyna
Przepiórka
właścicielka strony
LekiPoLudzku.pl,
pasjonatka farmacji
...
Ireneusz
Adamczyk
Pomagamy Firmom
budować przewagę
konkurencyjną
Temat: Konserwanty
Właśnie chciałem założyć osobny wątek o azotynie sodu, czyli E250 :)Moje ostatnie zmiany dietetyczne polegają na zwiększeniu udziału białek, a zmniejszeniu węglowodanów. Dlatego zacząłem czytać uważniej etykiety wędlin. Na wszystkich etykietach widnieje azotyn sodu (E250) jako środek konserwujący. Jeszcze mi się nie zdarzyło kupić coś bez niego...
W wikipedii wyczytałem, że może on być potencjalnie szkodliwy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_sodu
Coś w tym musi być, skoro w tym temacie była nawet interpelacja poselska:
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/361DB93A
Pamiętam, że swego czasu wszystko było konserwowane benzoesanem sodu, który w końcu został wycofany. Czy azotyn sodu pójdzie w jego ślady?
Podobne tematy
Następna dyskusja: