Katarzyna Przepiórka

Katarzyna Przepiórka właścicielka strony
LekiPoLudzku.pl,
pasjonatka farmacji
...

Temat: Konserwanty

Cieszą się złą sławą, jednak bez nich żaden kosmetyk czy produkt spożywczy nie wytrzymałby dłużej niż kilka dni. Czy czasem nie demonizujemy konserwantów?
Ireneusz Adamczyk

Ireneusz Adamczyk Pomagamy Firmom
budować przewagę
konkurencyjną

Temat: Konserwanty

Właśnie chciałem założyć osobny wątek o azotynie sodu, czyli E250 :)

Moje ostatnie zmiany dietetyczne polegają na zwiększeniu udziału białek, a zmniejszeniu węglowodanów. Dlatego zacząłem czytać uważniej etykiety wędlin. Na wszystkich etykietach widnieje azotyn sodu (E250) jako środek konserwujący. Jeszcze mi się nie zdarzyło kupić coś bez niego...

W wikipedii wyczytałem, że może on być potencjalnie szkodliwy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_sodu

Coś w tym musi być, skoro w tym temacie była nawet interpelacja poselska:

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/361DB93A

Pamiętam, że swego czasu wszystko było konserwowane benzoesanem sodu, który w końcu został wycofany. Czy azotyn sodu pójdzie w jego ślady?

Następna dyskusja:

Benzoesany- szkodliwe konse...




Wyślij zaproszenie do