Ireneusz Adamczyk

Ireneusz Adamczyk Pomagamy Firmom
budować przewagę
konkurencyjną

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

Witam,

Łukasz w wątku o GMO poruszył bardzo ważną kwestię. Chodzi o poziom cukru we krwi.

Czytam coraz więcej doniesień na ten temat i jestem coraz bardziej przerażony swoją ignorancją na ten temat...

Spośród wielu informacji, które mnie zadziwiły, największe zdumienie wywołała u mnie kwestia badania poziomu cukru we krwi. Otóż poziom na czczo (o wartościach, które powinny być uznawane za prawidłowe kiedy indziej) to dopiero początek zbierania wiedzy. Drugi element to poziom po spożyciu posiłku (1/2 h, 1 h lub 2 h po). Ta wartość pokazuje dopiero prawdziwy obraz tego, co się dzieje w naszym organizmie po zafundowanym mu posiłku.

Czy monitorujecie kwestię poziomu cukru i czy w ogóle zastanawiacie się, jak to, co spożywacie, wpływa na te poziom?

konto usunięte

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

Staram się przynajmniej raz w roku przeprowadzić badania kontrolne. Podstawową morfologię plus biochemię.

Cukru w czystej postaci w zasadzie nie spożywam. Co z tego skoro ilośc produktów na rynku posiadających cukier, albo jeszcze gorzej syropy glukozowo fruktozowe jest ogromna ilość. Inaczej mówiąc nie da się juz chyba kupić produktu nie zawierającego cukru. Ok są produkty light. NIe mają moje glukozy ale mają aspartany, ksilitole itp, które jak uważam nie pozostają obojętne dla organizmu. Nie powołam się na źródła ale pamiętam że tuż przed dopuszczeniem przez FDA aspartamu przeprowadzono jakieś spore CT gdzie wyniki wskazywały na nowotwory mózgu i watroby indukowane aspartamem...

W każdym razie poziom cukru we krwi podwyższa niemalże każdy produkt :)
Joanna K.

Joanna K. Radca prawny,
tłumacz przysięgły
języka angielskiego

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

Staram się monitorować poprzez badania kontrolne. Zajmują raptem dwadzieścia minut, a większości z nas trudno wygospodarować na nie czas.
W ramach walki z cukrem na razie wyeliminowałam "kolorowe" napoje, zastępując je wodą mineralną. Po komentarzu Łukasza muszę bliżej przyjrzeć się produktom "light"... to aż takie świństwo? Przerażające.Joanna K. edytował(a) ten post dnia 27.02.12 o godzinie 00:30
Ireneusz Adamczyk

Ireneusz Adamczyk Pomagamy Firmom
budować przewagę
konkurencyjną

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

Jakie poziomy uważacie za zdrowe bądź jeszcze akceptowalne? Ja jestem na etapie schodzenia: kilka lat temu bywało 98, dwa miesiące temu było 90. Cel to wartość ok. 80-85.

konto usunięte

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

Moja 12-to letnia córka ma cukrzycę typu I. Tak w wielkim skrócie, to wszystkie węglowodany w procesie trawienia przekształcają się w cukry i to one podnoszą poziom cukru we krwi. Chleb, ciastka, płatki śniadaniowe itp, warzywa, owoce.Trzeba wiedzieć co trawi się wolniej a co szybciej i zjadać to co trawi się wolniej. Generalnie im bliżej natury, tym lepiej.
Białka i tłuszcze maja mniejszy wpływ na poziom cukru, choć nie oznacza to oczywiście, że są obojętne. Trzeba pamiętać o tym, że jeżeli jemy węglowodan to warto przedłużyć jego trawienie tłuszczem, wtedy poziom cukru rośnie wolniej. Najlepsza jest odrobina masła. Margaryna to rakotwórcza imitacja nibymasła - to samo miksy do smarowania pieczywa...
Stres, przeziębienie, bądź inna infekcja też mogą podnieść poziom cukru we krwi.
Prawidłowe wartości glikemii to 70-80 na czczo i 90-120 po posiłku.
Za zbyt wysoki poziom cukru u zdrowego człowieka uważa się poziom 140 mg%.
Ireneusz Adamczyk

Ireneusz Adamczyk Pomagamy Firmom
budować przewagę
konkurencyjną

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

Dagmara Spociński:
Prawidłowe wartości glikemii to 70-80 na czczo i 90-120 po posiłku.
Za zbyt wysoki poziom cukru u zdrowego człowieka uważa się poziom 140 mg%.

Dagmaro! Wartości, które podajesz u góry, są optymalne. Niestety lekarze raczej uznają tę dolną liczbę za niepokojącą. Niestety z uszczerbkiem dla naszego zdrowia.

Moim zdaniem musimy sami wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie, żeby uniknąć epidemii podwyższonego poziomu cukru.

Podobnie ma się sprawa z podwyższonym ciśnieniem krwi. Optymalne (bez względu na wiek) jest 115/75, a lekarze dopiero się nim interesują, jak przekroczy 160/xx... A można było wcześniej zareagować z dużą korzyścią dla zdrowia i bez udziału radykalnych środków farmakologicznych.
Olga G.

Olga G. Specjalista, Jelfa
SA

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

Dagmara Spociński:
Moja 12-to letnia córka ma cukrzycę typu I. Tak w wielkim skrócie, to wszystkie węglowodany w procesie trawienia przekształcają się w cukry i to one podnoszą poziom cukru we krwi. Chleb, ciastka, płatki śniadaniowe itp, warzywa, owoce.Trzeba wiedzieć co trawi się wolniej a co szybciej i zjadać to co trawi się wolniej. Generalnie im bliżej natury, tym lepiej.
Białka i tłuszcze maja mniejszy wpływ na poziom cukru, choć nie oznacza to oczywiście, że są obojętne. Trzeba pamiętać o tym, że jeżeli jemy węglowodan to warto przedłużyć jego trawienie tłuszczem, wtedy poziom cukru rośnie wolniej. Najlepsza jest odrobina masła. Margaryna to rakotwórcza imitacja nibymasła - to samo miksy do smarowania pieczywa...
Stres, przeziębienie, bądź inna infekcja też mogą podnieść poziom cukru we krwi.
Prawidłowe wartości glikemii to 70-80 na czczo i 90-120 po posiłku.
Za zbyt wysoki poziom cukru u zdrowego człowieka uważa się poziom 140 mg%.
Dokładnie,chodzi o to żeby nie stymulować trzustki do wyrzutów insuliny. Dużo jest materiałów w necie na ten temat. Trzeba unikać produktów o wysokim poziomie glikemicznym.
Kamila Blake

Kamila Blake Konsultant. (Badania
lab. i opracowania
teoretyczne).

Temat: Co podwyższa poziom cukru we krwi?

___________________________________________________________________________________
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).

PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****

GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy ponieważ od zawsze były niezdrowe dla człowieka.

KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

___________________________________________________________________________________Ten post został edytowany przez Autora dnia 29.05.14 o godzinie 23:17

Następna dyskusja:

Benfotiamina - powiedz stop...




Wyślij zaproszenie do