Hanna Piasecka

Hanna Piasecka
www.cateringNAdiecie
.pl - właścicielka,
Catering na Diecie

Temat: Dieta 1000 kalorii, 1200 kalorii, 1500 kalorii...

Dieta 1000 kalorii


Jest ona najczęściej stosowana i chyba najbardziej skuteczna. Polega na spożywaniu posiłków o zmniejszonej zawartości energetycznej.
Posiłki przygotowywane są tak, aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników – białka, tłuszcze, węglowodany – tylko w odpowiednio mniejszej ilości, nie pozbawiając ich jednocześnie witamin oraz mikroelementów. Posiłki tak są komponowane, aby dziennie nie przekraczać 1000 kcal.
Ważne jest, aby przy tej diecie wypijać minimum 2 litrów wody, czerwonej herbaty lub naparów ziołowych niesłodzonych. Woda przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu.

Zasady diety:

5 posiłków dziennie o odpowiedniej wartości kalorycznej :

śniadanie (250 kcal),
drugie śniadanie (100 kcal),
obiad (350 kcal),
podwieczorek (100 kcal)
kolację (200 kcal).

Dietę 1000 kalorii żywieniowcy uważają za jedną z bezpieczniejszych. Osoby ciężko pracujące fizycznie przekonają się jednak, że 1000 kalorii dziennie to zbyt mało. Mogą zatem wybrać podobną dietę, dostarczając organizmowi np. 1500 kcal.

Jeśli dieta jest rzetelnie stosowana, tygodniowo można pozbyć się 0,5 – 1,5 kg.
Ten rodzaj diety jest bardzo zdrową metodą odchudzania. Jest niskokaloryczna, ale nie pozbawia organizmu potrzebnych składników.

Uwaga! Jeżeli pojawią się zawroty głowy, koniecznie należy zwiększyć ilość przyjmowanych kalorii. Nie każdy organizm toleruje tak duże ich zmniejszenie. Polecamy wtedy zastanowić się nad przejściem na dietę 1200 kalorii lub 1500 kalorii.

http://cateringNAdiecie.pl
Hanna Piasecka

Hanna Piasecka
www.cateringNAdiecie
.pl - właścicielka,
Catering na Diecie

Temat: Dieta 1000 kalorii, 1200 kalorii, 1500 kalorii...

Dieta 1200 kalorii

Posiłki przygotowywane są tak, aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników – białka, tłuszcze, węglowodany – tylko w odpowiednio mniejszej ilości, nie pozbawiając ich jednocześnie witamin oraz mikroelementów. Posiłki tak są komponowane, aby dziennie nie przekraczać 1200 kcal.
Ważne jest, aby przy tej diecie wypijać około 1,5 - 3 litrów wody (zależy od pory roku). Woda przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu.

Szklanka wody wypijana przed posiłkiem pomoże nasycić się mniejszą porcją.
Należy zjadać pięć posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze.
Odstęp czasowy między posiłkami powinien wynosić 3 godziny.

Taka duża ilość posiłków powoduje, że przegryzamy coś na tyle często, aby nie zdążyć zgłodnieć i posilać się pomiędzy posiłkami.
Wady i zalety diety 1200 kcal
Podstawą tej diety jest maksymalne zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy, ograniczenie węglowodanów – a wprowadzenie do posiłków sycącego białka. Zaletą tej zasady jest rzecz jasna tracenie na wadze, w tempie około 1 kg tygodniowo. Ważne jest również to, że nie musimy się głodzić, zjadamy różnorodne pokarmy, a więc nie wyniszczamy gwałtownie organizmu.

Zasady diety:

5 posiłków dziennie o odpowiedniej wartości kalorycznej :

śniadanie (300 kcal),
drugie śniadanie (150 kcal),
obiad (400 kcal),
podwieczorek (150 kcal)
kolację (200 kcal).

Stosując dietę 1200 kcal unikamy ostrych przypraw. Pobudzają one apetyt, przez co nabiera się ochoty na większe porcje, a tymi, które mamy, nie możemy się nasycić.

Bardzo ważne sprawy:

Ważne jest, aby przy tej diecie wypijać minimum 2 litrów wody, czerwonej herbaty albo naparów ziołowych niesłodzonych. Napoje te przyspieszą trawienie i wypełnią żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu.
Nie wolno podjadać między posiłkami.
Nie należy rezygnować z żadnego z dań, następstwem może być napad wilczego apetytu.
Uwaga! Jeżeli pojawią się zawroty głowy, koniecznie należy zwiększyć ilość przyjmowanych kalorii. Nie każdy organizm toleruje tak duże ich zmniejszenie. Polecamy wtedy zastanowić się nad przejściem na dietę 1500 kalorii.
Hanna Piasecka

Hanna Piasecka
www.cateringNAdiecie
.pl - właścicielka,
Catering na Diecie

Temat: Dieta 1000 kalorii, 1200 kalorii, 1500 kalorii...

Dieta 1500 kalorii

Założenia:

Dobrze skomponowana dieta musi dostarczać nam minimum niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a jej proporcje między białkami węglowodanami i tłuszczami powinny umożliwiać spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Tylko zdrowe diety pozwalają na to, by nie wyniszczając organizmu skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów.

Bardzo ważne sprawy:

Ważne jest, aby przy tej diecie wypijać minimum 2 litrów wody, czerwonej herbaty albo naparów ziołowych niesłodzonych. Napoje te przyspieszą trawienie i wypełnią żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu.
Nie wolno podjadać między posiłkami.
Nie należy rezygnować z żadnego z dań, następstwem może być napad wilczego apetytu.
Uwaga! Jeżeli pojawią się zawroty głowy, koniecznie należy zwiększyć ilość przyjmowanych kalorii.

Zasady diety:

5 posiłków dziennie o odpowiedniej wartości kalorycznej :

śniadanie (500 kcal),
drugie śniadanie (300 kcal),
obiad (400 kcal),
podwieczorek (100 kcal)
kolację (200 kcal).

I śniadanie 500 kcal:
Jest to bardzo ważny posiłek, który powinien dostarczyć organizmowi energii na dobry początek dnia. Odpowiednie produkty na śniadanie, to produkty zbożowe o dużej zawartości błonnika: ciemne pieczywo, płatki zbożowe z dodatkiem bakalii i (lub) otrębów, płatki owsiane do tego produkty mleczne: naturalne jogurty, kefir, maślanka, sery. Dodatkiem do śniadania powinien być owoc. Duża liczba kalorii pierwszego posiłku daje sygnał organizmowi, że nie musi gromadzić energii "na zapas", w ten sposób przyspiesza się jego metabolizm i unikamy odkładania tkanki tłuszczowej.

II śniadanie na 300 kcal:
Rola drugiego śniadania to utrzymanie metabolizmu na wysokich obrotach, na które "wskoczył" dzięki obfitemu śniadaniu. Na ten posiłek wybieramy ciemne pieczywo i produkty białkowe, a więc chudą wędlinę, biały ser, produkty sojowe, do tego warzywa o niskiej zawartości skrobi: ogórki, pomidory, warzywa liściaste.

Obiad na 400 kcal:
Obiad - koniecznie ciepły - powinniśmy zjeść między godziną 14 a 15. Ponieważ o tej porze dnia nasz metabolizm zaczyna zwalniać, wybieramy produkty białkowe takie jak: ryby, chuda cielęcina, indyk, kurczak, ale bez skóry i bez panierki, do tego nieduża porcja węglowodanów w postaci ryżu, kaszy lub ziemniaków i oczywiście porcja warzyw surowych lub gotowanych.

Podwieczorek na 100 kcal:
Mała dawka kaloryczna pozwalająca doczekanie do kolacji bez potrzeby podjadania.

Kolacja na 200 kcal:
Powinniśmy jadać kolacje nie później niż o godzinie 19, ewentualnie nie krócej jak na 2 godziny przed snem. Posiłek ten musi być lekkostrawny, najlepiej skomponowany na bazie ryb lub chudego mięsa z dodatkiem warzyw, unikamy natomiast węglowodanów.

http://cateringNAdiecie.pl

Temat: Dieta 1000 kalorii, 1200 kalorii, 1500 kalorii...

Witajcie,
chciałam odświeżyć trochę ten wątek. Od początku tego tygodnia jestem na diecie 1000 kcal. Póki co nie narzekam. Jadnak kończą mi się pomysły na dania.
W tym artykule https://dbamozdrowie.org/dieta-1000-kalorii/ znalazłam fajny jadłospis. Jednak nie wszystko z tych produktów jem. Może macie jakieś sprawdzone stronki z przepisami dedykowanymi tej diecie. Kto z Was jest tak miły i podzieli się jakimiś miejscówkami z rozpiską posiłków ewentualnie przepisami.?
Marian Kaszowicz

Marian Kaszowicz Opiekun, Promedica24

Temat: Dieta 1000 kalorii, 1200 kalorii, 1500 kalorii...

Odchudzanie nigdy nie jest łatwe bo musisz mieć deficyt kaloryczny i zmusić sie do ruchu jesli go nie lubisz - trochę takie działanie wbrew sobie, ale musisz wiedzieć dlaczego to robisz :) By być zdrowym! Jeśli ciężko ci utrzymać reżim to może catering byłby dobrym wyjściem? ja się wspieram wygodną dietą, zobacz jakie mają pyszne propozycje. dla mnie to super rozwiązanie bo nie muszę gotować, a wiem że jem zdrowo :-)


Obrazek



Wyślij zaproszenie do