Temat: Coś co tygrysy lubią najbardziej na świecie ... JEDZENIE !!!
ok., potrawka nazywa się bil meslene.
potrzebne są:
cebula, oliwa, czosnek, pomidory, pasta pomidorowa, cieciorka, marchew, ziemniaki, zielone chili, kus-kus, harissa, sól i pieprz, mięso - najlepiej jagnięcina, ale ja zastąpiłem udem indyczym.
cieciorkę moczymy co najmniej 12 godzin a następnie gotujemy w pomidorach - cieciorka bardzo długo się gotuje, więc następne składniki dodajemy poźniej i wg tego ile, jak długo się gotują, następnie pokrojoną w paski marchew, później pokrojone ziemniaki i chili.
rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojone w małe kawałki mięso, posypujemy harissą i obsmażamy na dużym ogniu.
dodajemy do warzyw i gotujemy do miękkości mięsa. doprawiamy pieprzem i solą.
proporcje ustal sobie tak jak lubisz; ja robiłem to tak, że wyszło mi 70% warzyw i 30% mięsa.
kus-kus - jeśli masz oryginalny - rozgrzej oliwę w grubym rondlu, wsyp kus-kus i sól, wymieszaj, dodaj wrzątku i gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem 10 minut. Potem zdejmij przykrywkę, dolej jeszcze trochę wody i gotuj przez następne 10 minut bez przykrycia.